OXAQUAL 100 mg/20 ml IV inf. için konsantre çöz.içeren flakon Klinik Özellikler
Lilly İlaç Ticaret Ltd.Şti.
[ 17 May 2013 ]
Lilly İlaç Ticaret Ltd.Şti.
[ 17 May 2013 ]
Okzaliplatin, 5-fluorourasil (5-FU) ve folinik asit (FA) ile kombinasyon halinde aşağıdaki durumlarda endikedir:
• Primer tümörün total rezeksiyonundan sonra evre III (DUKE’s C) kolon kanserinin adjuvan tedavisi,
Pozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi
YALNIZCA ERİŞKİNLERDE KULLANILIR.
OXAQUAL, 0.2 mg/ml- 0.70 mg/ml arasında bir konsantrasyona ulaşmak için, 250 ila 500 ml %5’lik dekstroz çözeltisi içinde, 2 ile 6 saatlik bir intravenöz infüzyon şeklinde uygulanır; 0.70 mg/ml, 85 mg/m2 OXAQUAL dozunun klinik uygulaması için en yüksek konsantrasyondur.
OXAQUAL, daha çok 5-fluorourasilin (5-FU) sürekli infüzyonuyla beraber kullanılmıştır. İki haftalık tedavi planı için, bolus ve sürekli infüzyonu kombine eden 5- fluorourasil (5-FU) tedavi programları kullanılmıştır.
Adjuvan tedavide önerilen okzaliplatin dozu, 12 kür boyunca (6 ay) 2 haftada bir intravenöz olarak tekrarlanan 85 mg/m2’dir.
Metastatik kolorektal kanserin tedavisinde önerilen okzaliplatin dozu, iki haftada bir intravenöz olarak tekrarlanan 85 mg/m2’dir.
OXAQUAL ya bir merkezi venöz kateter ya da periferik ven yoluyla intravenöz infüzyonla uygulanır.
OXAQUAL uygulaması hiperhidrasyon gerektirmez.
Okzaliplatin infüzyonu her zaman fluoroprimidinlerden (5-Fluorourasil / 5-FU) önce uygulanmalıdır.
Damar dışına çıktığı takdirde, uygulamaya hemen son verilmelidir.
OXAQUAL kullanımdan önce seyredilmelidir. İnfüzyon için konsantre çözeltiyi seyreltmek için sadece % 5’lik (50 mg/ml) dekstroz çözeltisi kullanılmalıdır (Seyreltme için Bkz. 6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler - İnfüzyondan önce seyreltme).
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:
Hafif böbrek disfonksiyonu olan hastalarda ise doz ayarlamasına gerek yoktur.
Karaciğer yetmezliği:
Farklı düzeylerde karaciğer yetmezliği olan hastaların dahil edildiği bir Faz I çalışmada, hepatobiliyer bozuklukların sıklık ve şiddeti, hastalığın ilerleyici niteliğiyle ve başlangıçtaki bozuk karaciğer fonksiyon testleriyle ilişkili bulunmuştur.
Klinik geliştirme çalışmaları sırasında, karaciğer fonksiyon testlerinde anormallikler olan hastalarda hiçbir özgün doz ayarlaması yapılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon:
OXAQUAL sadece erişkinler içindir. Çocuklarda ve ergenlerde kullanımına ilişkin klinik veri mevcut değildir. Çocuklarda ve ergenlerde kullanılmamalıdır.
Geriyatrik popülasyon:
Okzaliplatin aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:
• Okzaliplatine karşı bilinen aşırı duyarlılık öyküsü olanlarda,
• Emziren annelerde,
• Tedaviye başlamadan önce, nötrofil sayısı < 2 x 109/l ve/veya trombosit sayısı < 100 x 109/1 olan kemik iliği baskılanması görülen hastalarda,
• Tedaviye başlamadan önce, fonksiyon bozukluğu ile birlikte periferik duyusal nöropatisi olan hastalarda,
Okzaliplatin yalnızca, uzmanlaşmış onkoloji bölümlerinde kullanılmalı ve deneyimli bir onkolog gözetiminde uygulanmalıdır.
_
Orta dercede böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda güvenlik ile ilgili bilgiler sınırlı olduğundan, uygulama ancak hasta için yarar/risk oranı değerlendirildikten sonra yapılmalıdır. Bu durumda böbrek fonksiyonları yakından takip edilmeli ve ilacın dozu toksik belirtilere göre ayarlanmalıdır.
Platin bileşiklerine karşı alerjik reaksiyon öyküsü olan hastalar alerjik semptomlar yönünden takip edilmelidir. OXAQUAL’e karşı anaflaksi benzeri bir reaksiyon gelişmesi durumunda, infüzyon derhal durdurulmalı ve uygun semptomatik tedaviye başlanmalıdır. OXAQUAL tedavisinin yeniden başlatılması kontrendikedir.
OXAQUAL’in damar dışına çıkması durumunda, infüzyon derhal durdurulmalı ve olağan lokal semptomatik tedavi başlatılmalıdır.
Özellikle spesifik nörolojik toksisite gösteren diğer ilaçlarla eş zamanlı uygulandığında, OXAQUAL’in nörolojik toksisitesi dikkatle takip edilmelidir. Her uygulamadan önce ve sonra periyodik olarak mutlaka nörolojik muayene yapılmalıdır.
) gelişen hastalarda, sonraki OXAQUAL infüzyonu 6 saat boyunca uygulanmalıdır. Bu tür duyu yitimlerinin önüne geçmek için hasta, soğuğa maruz kalmaması ve OXAQUAL uygulaması sırasında ya da uygulamayı izleyen saatlerde, serin/soğuk yiyecekler ve/veya içecekler almaktan kaçınması konusunda bilgilendirilmelidir. Eğer nörolojik semptomlar (parastezi, dizestezi) ortaya çıkarsa takip eden OXAQUAL dozunun semptomların şiddetine ve süresine göre şu şekilde ayarlanması önerilir:
• Eğer semptomlar 7 günden daha uzun sürerse ve ağrılıysa sonraki OXAQUAL dozu 85 mg/m ’den 65 mg/m2’ye (metastatik tedavide) ya da 75 mg/m2’ye (adjuvan tedavide) düşürülmelidir.
• Parestezi, fonksiyon bozukluğu olmaksızın bir sonraki küre kadar devam ederse, bir
2 2
sonraki OXAQUAL dozu 85 mg/m ’den 65 mg/m ’ye (metastatik tedavide) ya da 75 mg/m2’ye (adjuvan tedavide) düşürülmelidir.
• Parestezi, fonksiyon bozukluğu ile birlikte bir sonraki küre kadar devam ederse, OXAQUAL kesilmelidir.
• OXAQUAL tedavisinin kesilmesinin ardından bu semptomlar düzelirse, tedavinin yeniden başlatılması düşünülebilir.
Özellikle OXAQUAL 5-fluorourasil (5-FU) ile kombinasyon halinde kullanılırken, şiddetli diyare/kusma nedeniyle dehidratasyon, paralitik ileus, bağırsak tıkanması, hipokalemi, metabolik asidoz ve böbrek fonksiyon bozukluğu görülebilir.
Eğer bir tedavi kürünün ardından hematolojik toksisite ortaya çıkarsa (nötrofiller < 1.5 x 109/l veya trombositler < 50 x 109/l) veya tedavi başlangıcından (ilk kür) önce kemik iliği baskılanması mevcutsa, sonraki kürün uygulanması, hematolojik değerler kabul edilebilecek düzeylere ulaşana kadar ertelenmelidir. Tedaviye başlanmadan ve sonraki her bir kürden önce formül lökositle birlikte tam kan sayımı yapılmalıdır.
Hastalar OXAQUAL ve 5-fluorourasil (5-FU) uygulamasından sonra diyare/kusma, mukozit/stomatit ve nötropeni riski hakkında yeterince bilgilendirilmeleri tedavi eden hekimleriyle uygun tedavi için acilen ilişki kurabilmeleri için gereklidir. Eğer nötropeni ile birlikte ya da nötropeni olmaksızın mukozit/stomatit görülürse, bir sonraki tedavi mukozit/stomatit 1. evreye ya da daha azına gerileyene kadar veya nötrofil sayısı >1.5 x 10 9/l olana kadar ertelenmelidir.
OXAQUAL ile 5-fluorourasil (5-FU) kombinasyonunda (Folinik asitle beraber ya da değil) 5-fluorourasil ile ilişkilendirilmiş toksisiteler için alışılmış doz ayarlaması uygulanmalıdır.
Eğer 4. derece diyare, 3.-4. derece nötropeni (nötrofil < 1.0 x 109/l) 3.-4. derece
9 2 2
trombositopeni (trombosit < 50 x 10 /l) olursa OXAQUAL dozu 85 mg/m ’den 65 mg/m ’ye (metastatik tedavide) ya da 75 mg/m ’ye (adjuvan tedavide) düşürülmelidir, ek olarak 5-fluorourasil dozunun azaltılması gereklidir.
Karaciğer metastazlarına bağlı olmadığı açıkça bilinen karaciğer fonksiyon testi anormallikleri veya portal hipertansiyon ortaya çıkması durumunda, çok nadir vakalarda ilaca bağlı hepatik vasküler bozukluklar görülebileceği akılda tutulmalıdır.
Hazırlama ve uygulama ile ilgili uyarılar önlemler için bkz. 6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler.
Okzaliplatin ile gerçekleştirilen preklinik çalışmalarda genotoksik etkiler gözlenmiştir. Bu nedenle okzaliplatin tedavisi görecek erkek hastaların, tedavi süresince ve tedaviden 6 ay sonrasına kadar çocuk sahibi olmamaları tavsiye edilir. Hatta okzaliplatin tedavisi geri dönüşümsüz infertiliteye sebep olabileceğinden, tedaviden önce spermlerin saklanması konusunda doktora başvurmaları önerilmektedir.
Okzaliplatin ile adjuvan tedavi sırasında ağırlık artışı (çok yaygın) ve metastatik tedavi sırasında kilo azalması (yaygın) görülebilir.
Laboratuar testleri
OXAQUAL tedavisi sırasında, beyaz kan hücreleri sayımının (hemoglobin, trombosit sayımı ve kan kimyası dahil) standart takibi önerilir. OXAQUAL tedavisi laboratuar test sonuçlarını şu şekilde değiştirir.
Çok yaygın: Hepatik enzim artışı, serum alkalen fosfataz artışı, serum bilirubin artışı, serum
laktat dehidrojenaz artışı Yaygın: Serum kreatinin artışı
Nefrotoksik ilaçlarla birlikte kullanımı:
Platin bileşikleri esas itibariyle böbreklerden elimine edildiğinden, OXAQUAL’in nefrotoksik ilaçlarla aynı anda kullanımı klerensini azaltabilir. Bununla birlikte, bu konuda yapılmış bir çalışma yoktur.
Sitokrom P-450 enzim sistemi ile etkileşen ilaçlarla birlikte kullanımı:
İn-vitro, plazma proteinlerine okzaliplatin bağlanmasında, aşağıdaki bileşiklerle hiçbir önemli değişiklik gözlenmemiştir: Eritromisin, salisilatlar, granisetron, paklitaksel ve sodyum valproat. Bu yüzden, sitokrom P-450 enzim sistemi ile ilişkili ilaç etkileşimleri beklenmez.
5-fluorourasil (5-FU) ile birlikte kullanımı:
2 haftada bir, 5-FU uygulamasından hemen önce, 85 mg/m2’lik tek bir okzaliplatin dozu verilen hastalarda, 5-FU’e maruziyet düzeyinde hiçbir değişim olmadığı gözlenmiştir.
3 haftada bir, 130 mg/m2’lik okzaliplatin dozu verilen hastalarda, 5-FU plazma konsantrasyonları yaklaşık %20 düzeyinde artmıştır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon:
Genel tavsiye:
Gebelik Kategorisi: D
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):
Diğer sitotoksik ajanlarda da olduğu gibi, doğurganlık çağında olan hastalarda, OXAQUAL ile tedaviye başlamadan önce, etkin doğum kontrol yöntemlerinin uygulandığından emin olunmalıdır.
Tedavi sırasında ve tedavinin kesilmesinden kadınlarda 4 ay, erkeklerde 6 ay sonrasına kadar gebelikten korunmak için uygun korunma önlemleri alınmalıdır.
Gebelik dönemi:
Bugüne kadar gebe kadınlarda okzaliplatin kullanımının emniyetine ilişkin bilgi bulunmamaktadır. Hayvan çalışmalarında üreme toksisitesi gözlenmiştir (Bkz. 5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri). Dolayısıyla gebelik sırasında ve korunma önlemleri almayan ve gebe kalma potansiyeli olan kadınlarda OXAQUAL kullanılmamalıdır. OXAQUAL kullanımı ancak fötusa yönelik risk bakımından hastanın uygun bir şekilde bilgilendirilmesi ve rızası ile düşünülmelidir.
Laktasyon Dönemi:
Okzaliplatin’in insan ya da hayvan sütü ile atıldığına ilişkin yetersiz/sınırlı bilgi mevcuttur. Okzaliplatin’in süt ile atılmasına yönelik fizikokimyasal ve eldeki farmakodinamik/toksikolojik veriler nedeniyle memedeki çocuk açısından bir risk olduğu göz ardı edilemez. OXAQUAL emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
Üreme yeteneği / Fertilite:
OXAQUAL’in araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilerine ilişkin bir veri yoktur. Sersemlik, bulantı ve kusma riskinde artışa ve dengeyi etkileyen diğer nörolojik semptomlara yol açan okzaliplatin tedavisi, araç veya makine kullanma kabiliyetini hafif veya orta derecede etkileyebilir. Bu ilaç uygulanan hastalara araç sürmemeleri ve makine kullanmamaları konusunda uyarı yapılması gerekmektedir.
Okzaliplatin ve 5-fluorourasil / folinik asit kombinasyonu (5-FU/FA) ile en sık görülen advers olaylar gastrointestinal (diyare, bulantı, kusma ve mukozit), hematolojik (nötropeni, trombositopeni) ve nörolojik (akut ve doza bağlı kümülatif periferik duyusal nöropati) olaylardır. Genel olarak bu advers olaylar Okzaliplatin ve 5-FU/FA kombinasyonunda 5-FU/FA’nın yalnız uygulanmasına göre daha sık ve şiddetlidir.
Aşağıdaki tabloda adjuvan ve metastatik düzendeki klinik çalışmalardan (416 ve 1108 hastanın sırasıyla okzaliplatin +5-FU/FA tedavi kollarına dahil olduğu) ve pazarlama sonrası deneyimlerden elde edilmiş advers olaylar ve sıklıkları gösterilmiştir.
Rapor edilen istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir: Çok yaygın (>1/10), yaygın >1/100 ila < 1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ila < 1/100), seyrek (>1/10000 ila < 1/1000), çok seyrek (< 1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Ayrıntılı bilgi tablodan sonra verilmiştir.
Tablo 1: Sistem organ sınıflamasına göre advers etkiler:
Sistem organ Sınıflaması | Çok yaygın | Yaygın | Yaygın olmayan | Seyrek |
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar | Enfeksiyon | Rinit, üst solunum yolu enfeksiyonu, febril nötropeni / nötropenik sepsis | ||
Kan ve lenf sistemi hastalıkları | Anemi, nötropeni, trombositopeni, lökopeni, lenfopeni | Otoimmün trombositopeni, hemolitik anemi | ||
Bağışıklık sistemi hastalıkları | Alerji / alerjik reaksiyon+ | |||
Metabolizma ve beslenme hastalıkları | Anoreksi, glisemik anormallikler, hipokalemi, natremi anormallikleri | Dehidratasyon | Metabolik asidoz | |
Psikiyatrik bozukluklar | Depresyon, uykusuzluk | Sinirlilik | ||
Sinir sistemi hastalıkları | Periferik duyusal nöropati, baş ağrısı, disgezi, duyusal bozukluk | Baş dönmesi, Motor nörit, meninjizim | Dizartri |
Göz hastalıkları | Konjunktivit, anormal görme | Görme keskinliğinde geçici azalma, görme alanı bozuklukları, optik nörit | ||
Kulak ve iç kulak | Ototoksisite | Sağırlık | ||
hastalıkları | ||||
Vasküler hastalıklar | Epistaksis | Hemoraji, ateş basması, hematüri, derin ven trombozu, pulmoner embolizm, rektal hemoraji | ||
Solunum göğüs bozuklukları ve mediastinal | Dispne, öksürük | Hıçkırık, göğüs ağrısı | İnterstisyel akciğer hastalığı, | |
hastalıklar | pulmoner fibroz** | |||
Gastrointestinal | İshal, bulantı, | Hazımsızlık, | İleus, | Clostridium |
hastalıklar* | kusma, stomatit / mukozit, karın ağrısı, kabızlık | gastroözofageal reflü | bağırsak tıkanıklığı | difficile diyaresinin dahil olduğu kolit |
Deri ve deri altı | Cilt bozuklukları, | Ciltte dökülme | ||
doku hastalıkları | saç dökülmesi | (örn. El ve ayak sendromu), deri döküntüleri, eritematöz döküntüler, terlemenin artması, tırnak bozuklukları | ||
Kas-iskelet | Sırt ağrısı | Artralji, iskelet | ||
bozukluklar, bağ | ağrısı | |||
doku ve kemik | ||||
hastalıkları | ||||
Böbrek ve idrar | Disüri, idrar | |||
hastalıkları | yapma sıklığında anormal artış | |||
Genel | Yorgunluk, ateş++, | |||
bozukluklar | asteni, ağrı, | |||
ve uygulama bölgesine iliskin hastalıkları | enjeksiyon yerinde reaksiyon+++, karaciğer fonksiyon anomalileri ile ilişkili olanlar dahil kan testi sonuçlarında değişiklikler |
Araştırmalar | Hepatik enzimlerde artış, kanda alkalin fosfataz artışı, kanda bilirubin artışı, kanda laktat dehidrojenaz artışı, kilo artışı (adjuvan tedavide) | Kanda kreatinin artışı, kilo kaybı (metastatik tedavide) | ||
+ Deri döküntüsü (özellikle ürtiker), konjon] | tivit, rinit gibi yaygın alerjik reaksiyonlar. |
Bronkospazm, anjioödem, hipotansiyon ve anaflaktik şok dahil olmak üzere yaygın anaflaktik reaksiyonlar.
++ Enfeksiyona (febril nötropenili ya da febril nötropenisiz) bağlı çok yaygın ateş ya da immünolojik mekanizmalara bağlı olabilen bilinmeyen ateş
+++ Damar dışına çıkma, özellikle OXAQUAL periferik bir venden infüzyon halinde verildiğinde, ciddi olabilen ve komplikasyonlara yol açabilecek lokal ağrı ve inflamasyonla sonuçlanabilir (Bkz. Bölüm 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). *Aşağıdaki ayrıntılı bölüme bakınız. ** Bkz. 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri.
Hepato-bilier bozukluklar: Çok seyrek
Karaciğerin veno-oklüsif bozukluğu veya hepatik pelyoz, nodüler rejeneratif hiperplazi ve perisinüzoidal fibrozu da kapsayan karaciğer bozukluğu gibi patolojik oluşumlar olarak da bilinen, karaciğer sinüzoidal obstrüksiyon sendromu. Klinik belirtileri portal hipertansiyon ve/veya transaminazlarda artış olabilir.
Böbrek ve idrar bozuklukları: Çok seyrek
Akut renal yetmezliğe yol açan akut tübülo- interstisyel nefropati.
Hematolojik toksisite:
Tablo 2: Hastalara (%) ve dereceye göre insidans
Okzaliplatin ve 5-FU/FA iki haftada bir 85mg/m2 | Metastatik tedavi | Adjuvan tedavi | ||||
Tüm evreler | Evre 3 | Evre 4 | Tüm evreler | Evre 3 | Evre 4 | |
Anemi | 82.2 | 3 | <1 | 75.6 | 0.7 | 0.1 |
Nötropeni | 71.4 | 28 | 14 | 78.9 | 28.8 | 12.3 |
Trombositopeni | 71.6 | 4 | <1 | 77.4 | 1.5 | 0.2 |
Febril nötropeni | 5.0 | 3.6 | 1.4 | 0.7 | 0.7 | 0.0 |
Nötropenik sepsis | 1.1 | 0.7 | 0.4 | 1.1 | 0.6 | 0.4 |
Sindirim ile ilgili toksisite:
Tablo 3: Hastalara (%) ve dereceye göre insidans
Okzaliplatin ve 5-FU/FA iki haftada bir 85mg/m2 | Metastatik tedavi | Adjuvan tedavi | ||||
Tüm evreler | Evre 3 | Evre 4 | Tüm evreler | Evre 3 | Evre 4 | |
Bulantı | 69.9 | 8 | <1 | 73.7 | 4.8 | 0.3 |
Diyare | 60.8 | 9 | 2 | 56.3 | 8.3 | 2.5 |
Kusma | 49.0 | 6 | 1 | 47.2 | 5.3 | 0.5 |
Mukozit/stomatit | 39.9 | 4 | <1 | 42.1 | 2.8 | 0.1 |
Güçlü antiemetiklerle profilaksi ve/veya tedavi endikedir.
Özellikle okzaliplatin ile 5-fluorourasil kombine edildiğinde şiddetli diyare/bulantı dehidratasyon, paralitik ileus, bağırsak tıkanıklığı, hipokalemi, metabolik asidoz ve böbrek yetmezliğine neden olabilir (Bkz. 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).
Sinir sistemi ile ilgili toksisite:
Okzaliplatinin doz kısıtlayıcı toksisitesi nörolojiktir. Bu sıklıkla soğukla tetiklenen, kramplı veya krampsız, ekstremitelerde duyu yitimi ve/veya parestezi ile karakterize duyusal periferik nöropatiyi kapsar. Bu semptomlar tedavi edilen hastaların %95’i kadarında görülür. Genellikle tedavi kürleri arasında gerileyen bu semptomların süresi tedavi kürlerinin sayısıyla artar.
Ağrının ve/veya işlev bozukluğunun başlaması, semptomların süresine bağlı olarak doz ayarlaması için ve hatta tedavinin kesilmesi için belirtilerdir (Bkz. 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).
Bu işlevsel bozukluklar ince hareketlerin yapılmasındaki zorlukları ve duyusal yetmezliğin olası sonuçlarını içerir. Kalıcı semptomların oluşma riski 850 mg/m kümülatif doz (10 kür) için tahminen %10, 1020 mg/m2 kümülatif doz (12 kür) için %20 dir.
Vakaların çoğunluğunda nörolojik belirti ve bulgular tedavi kesildiğinde iyileşir veya tamamen geçer. Kolon kanserinin adjuvan tedavisinde, tedavinin kesilmesinden 6 ay sonra hastaların %87’sinde belirtiler kaybolur ya da hafifler. Üç yıllık takiplerde hastaların %3 kadarında orta şiddette (%2.3) lokalize parestezi veya islevsel aktivitelerini kısıtlayan parestezi (%0.5) görülmüştür.
Akut nörosensoral şikayetler rapor edilmiştir (Bkz. 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri). Bunlar uygulama saatleri içinde başlar ve çoğu kez soğuğa maruz kalma sonucu ortaya çıkar. Bu durumlar genellikle geçici parestezi, duyu yitimi, duyu azlığı veya akut paralarengeal duyu yitimi şeklinde görülebilirler. Tahmin edilen insidansı %1 ve 2 arasında görülen akut paralarengeal duyu yitimi sendromu herhangi bir solunum distresi kanıtı olmadan subjektif disfazi veya nefes darlığı hissi (siyanoz ve hipoksi olmadan) veya laringospazm ya da bronkospazm şeklinde (stridor ve hırıltı olmadan); çene spazmı, anormal dil sensasyonu, dizartri ve göğüste baskı hissi de gözlenmiştir. Bu tür vakalarda antihistaminik ve bronkodilatatörler verilmesine karşın semptomlar herhangi bir tedavi olmadan da gerilemektedir. İnfüzyon süresinin uzatılması bu tür sendromların insidansının düşürülmesine yardımcı olur (Bkz. 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).
Dizartri, derin tendon refleksi kaybı, Lhermitte işareti gibi diğer nörolojik semptomlar okzaliplatin tedavisi sırasında görülmüştür. İzole optik nörit vakaları bildirilmiştir.
Alerjik reaksiyonlar:
Tablo 4: Hastalara (%) ve dereceye göre insidans
Okzaliplatin ve 5-FU/FA iki haftada bir 85mg/m2 | Metastati | tedavi | Adjuvan tedavi | |||
Tüm evreler | Evre 3 | Evre 4 | Tüm evreler | Evre 3 | Evre 4 | |
Alerjik reaksiyonlar / Alerji | 9.1 | 1 | <1 | 10.3 | 2.3 | 4.9. Doz aşımı ve tedavisiDoz aşımı: Doz aşılması halinde belirti olarak advers olaylarda şiddetlenme beklenebilir. Tedavisi: Tedavi için okzaliplatinin bilinen bir antidotu yoktur. Hematolojik değerlerin gözlenmesi başlatılmalı ve semptomatik tedavi uygulanmalıdır.
|