TISINON 4mg/ml oral süspansiyon (90 ml) Kısa Ürün Bilgisi

Nitisinon }

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Diğer > Nitisinone
Nobel İlaç Sanayii ve Tic. Anomim Şirketi | 14 April  2020

  • 1.   BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

    TİSİNON 4 mg/ml Oral Süspansiyon

  • 2.   KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

    Etkin madde

    1 mililitre oral süspansiyon 4 mg Nitisinon içerir.

    Yardımcı maddeler

    Her 1 ml süspansiyon:

    Gliserin 500 mg

    Sodyum benzoat (E211) 1 mg Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.


  • 3.   FARMASÖTİK FORMU

    Oral süspansiyon

    Karakteristik çilek kokulu beyaz, opak, hafif viskoz süspansiyon

    Çocuk kilitli kapağı aşağı itip ve saatin aksi yönde çevirerek çıkarın (Şekil B).

    Oral şırınganın içindeki piston tamamen aşağı itilmelidir.


    4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

      4.1. Terapötik endikasyonlar

      Tirozin ve fenilalanin kısıtlaması olan diyet ile birlikte, Tip 1 herediter tirozinemi (HT-1) tanısı doğrulanmış yetişkin ve pediyatrik (herhangi bir yaş aralığında) hastaların tedavisinde endikedir.

      4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

      Nitisinon tedavisi, HT-1 hastalarının tedavisinde uzman bir hekim tarafından başlatılmalı ve takip edilmelidir. Hastalığın tedavisine, genel sağkalımı artırmak ve karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve böbrek hastalığı gibi komplikasyonları önlemek için mümkün olduğunca erken başlanmalıdır. Nitisinon tedavisine ek olarak, fenilalanin ve tirozinince kısıtlı diyet gerekmektedir ve plazma amino asit değerleri izlenmelidir (bkz. bölüm 4.4 ve 4.8).

      Nitisinon dozunun bireysel olarak ayarlanması gerekmektedir.

      Çocuklarda ve yetişkinlerde tavsiye edilen başlangıç dozu oral yoldan 1 mg/kg/gün'dür. Dozun günde bir kez uygulanması önerilir. Bununla birlikte, vücut ağırlığı <20 kg olan hastalardaki sınırlı veriden ötürü, bu hasta popülasyonunda toplam günlük dozun ikiye bölünerek verilmesi önerilir.

      Doz ayarlaması

      Düzenli izleme sırasında, idrarda süksinil aseton, karaciğer fonksiyon test değerleri ve alfa- fetoprotein düzeyleri takip edilmelidir (bkz. bölüm 4.4). Nitisinon tedavisi başladıktan bir ay sonra idrarda hala süksinil aseton tespit ediliyorsa, nitisinon dozu 1.5 mg/kg/gün'e yükseltilmelidir. Tüm biyokimyasal parametrelerin değerlendirmesi göz önünde bulundurulduğunda, 2 mg/kg/gün'lük doz gerekli olabilir. Bu doz, tüm hastalar için maksimum doz olarak kabul edilmelidir.

      Biyokimyasal yanıt tatmin edici ise, doz sadece vücut ağırlığı artışına göre ayarlanmalıdır.

      Buna karşın, tedavinin başlangıç süresince, günde iki defadan günde bir defaya geçiş yapıldığında veya bir kötüleşme görülürse yukarıda belirtilen testlere ek olarak, mevcut tüm biyokimyasal parametrelerin (örneğin plazmada süksinil aseton, idrarda 5-aminolevulinate (ALA) ve eritrosit porfobilinojen (PBG)-sentaz aktivitesi) daha yakından izlenmesi gerekli olabilir.

      Uygulama şekli:

      Süspansiyon seyreltmeden oral şırınga ile hastanın ağzına uygulanır. Ambalajda 1 ml, 3 ml ve

      5 ml'lik oral şırınga bulunur. Oral şırıngalar önerilen pozoloji ile uyumlu olarak her mililitredeki dozu ölçekleyecek niteliktedir. Oral şırıngalar sırasıyla 0,01 ml, 0,1 ml ve 0,2 ml'lik basamaklarda derecelendirilmiştir. Aşağıdaki tabloda, her üç oral şırınga için doz dönüşümü (mg / ml) gösterilmektedir.

      Üç oral şırınga boyutu için sırasıyla doz dönüşümü tabloları:

      1-ml oral

      şırınga

      (0,01 ml

      ölçekli)

      Tisinon

      mg

      ml

      1,00

      0,25

      1,25

      0,31

      1,50

      0,38

      1,75

      0,44

      2,00

      0,50

      2,25

      0,56

      2,50

      0,63

      2,75

      0,69

      3,00

      0,75

      3,25

      0,81

      3,50

      0,88

      3,75

      0,94

      4,00

      1,00

      3-ml oral

      şırınga (0,1 ml ölçekli)

      Tisinon

      mg

      ml

      4,5

      1,1

      5,0

      1,3

      5,5

      1,4

      6,0

      1,5

      6,5

      1,6

      7,0

      1,8

      7,5

      1,9

      8,0

      2,0

      8,5

      2,1

      9,0

      2,3

      9,5

      2,4

      10,0

      2,5

      10,5

      2,6

      11,0

      2,8

      11,5

      2,9

      12,0

      3,0

      5-ml oral

      şırınga (0,2 ml ölçekli)

      Tisinon

      m

      ml

      13,0

      3,2

      14,0

      3,6

      15,0

      3,8

      16,0

      4,0

      17,0

      4,2

      18,0

      4,6

      19,0

      4,8

      20,0

      5,0

      Kullanım talimatları hakkında önemli bilgiler:

      Re-dispersiyon için her kullanımdan önce güçlü bir şekilde çalkalanmalıdır.

      Re-dispersiyon öncesi tıbbi ürün içinde yumuşak yüzen topaklanmalar görülebilir. Uygulanacak doz re-dispersiyondan hemen sonra çekilmeli ve uygulanmalıdır.

      Doğru dozlama sağlamak için dozun hazırlanması ve uygulanması konusunda Bölüm 6.6'da verilen talimatlara özenle uyulması önemlidir.

      Sağlık görevlisinin hasta yada tedaviyi uygulayacak kişinin doğru hacimde ilaç uyguladığından ve reçetelenen dozun ml cinsinden verildiğinden emin olması için oral şırıngayı nasıl kullanacağını göstermesi önerilmektedir.

      TİSİNON, hasta için daha uygun olduğu düşünülürse, 5 mg, 10 mg ve 20 mg kapsüllerde de mevcuttur.

      Oral süspansiyonun gıda ile birlikte alınması önerilir, bkz. Bölüm 4.5.

      Tıbbi ürünü kullanmadan veya uygulamadan önce alınması gereken önlemler

      Oral enjektöre iğne, intravenöz tüp veya parenteral uygulama için başka herhangi bir cihaz bağlanmamalıdır.

      TİSİNON sadece oral kullanım içindir.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

      Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

      Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalar için özel bir doz önerisi yoktur.

      Pediyatrik popülasyon:

      Pediyatrik popülasyonda nitisinonun güvenliliği ve etkinliği incelenmiştir. mg/kg ile ifade edilen doz önerisi çocuklar ve yetişkinler için aynıdır.

      Bununla birlikte, vücut ağırlığı <20 kg olan hastalardaki sınırlı veriden ötürü, bu hasta popülasyonunda toplam günlük dozu iki günlük uygulamaya bölmek önerilir.

      Geriyatrik popülasyon:

      Yaşlı hastalar için özel bir doz önerisi yoktur.

      4.3. Kontrendikasyonlar

      TİSİNON'un etkin maddesine veya içindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

      Nitisinon alan anneler emzirmemelidir (bkz bölüm 4.6 ve 5.3).

      4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

      Plazma tirozin düzeylerinin izlenmesi

      Nitisinon tedavisine başlanmadan önce ve sonra yılda en az bir kez Slit-lamp incelemesinin (Biyomikroskopik inceleme) yapılması önerilir. Nitisinon tedavisi sırasında görme bozuklukları gelişen bir hasta gecikmeden bir göz doktoru tarafından muayene edilmelidir. Bu hastanın diyetini uygulayıp uygulamadığı belirlenmeli ve plazma tirozin konsantrasyonu ölçülmelidir. Plazma tirozin seviyesinin 500 mikromol/l üzerinde olması durumunda daha kısıtlı tirozin ve fenilalanin diyeti uygulanmalıdır. Metabolik bozukluk hastanın klinik durumunun bozulmasına neden olabileceğinden dolayı, nitisinon alımı azaltılarak veya kesilerek plazma tirozin konsantrasyonunun düşürülmesi tavsiye edilmez.

      Karaciğer fonksiyonlarının izlenmesi

      Karaciğer fonksiyonları, karaciğer fonksiyon testleri ve karaciğer görüntüleme ile düzenli olarak izlenmelidir. Ayrıca, serum alfa-fetoprotein konsantrasyonunun izlenmesi de önerilir. Serum alfa-fetoprotein konsantrasyonu artışı yetersiz tedavinin bir işareti olabilir. Alfa- fetoprotein artışı veya karaciğerde nodül bulguları olan hastalar, her zaman karaciğer kanseri açısından değerlendirilmelidir.

      Trombosit ve beyaz kan hücresi düzeylerinin izlenmesi

      Klinik değerlendirme sırasında birkaç vakada reversibl trombositopeni ve lökopeni gözlendiğinden dolayı, trombosit ve beyaz hücre sayısının düzenli olarak izlenmesi tavsiye edilir.

      Kontroller her 6 ayda bir yapılmalıdır; istemeyen etki görülmesi durumunda kontrollerin daha kısa aralıklarla yapılması tavsiye edilir.

      Diğer tıbbi ürünlerle birlikte kullanılması

      Nitisinon, orta derecede bir CYP2C9 inhibitörüdür. Nitisinon tedavisi bu nedenle, öncelikle CYP2C9 yoluyla metabolize edilen birlikte uygulanan tıbbi ürünlerin plazma konsantrasyonlarının artmasına neden olabilir. Varfarin ve fenitoin gibi CYP2C9 yoluyla metabolize edilen dar terapötik pencereye sahip tıbbi ürünlerle birlikte nitisinon kullanan hastalar dikkatle izlenmelidir. Birlikte verilen bu tıbbi ürünlerin doz ayarlaması gerekli olabilir (bkz. Bölüm 4.5).

      Yardımcı maddeler

      Gliserin

      Her ml, 500 mg içerir. 20 ml oral süspansiyon (10 g gliserin) veya daha fazla dozda baş ağrısı, mide rahatsızlığı ve diyare meydana gelebilir.

      Sodyum benzoat (E211)

      Her ml 1 mg içerir. Benzoik asit ve tuzları albümin için bilirubin ile yarışarak serbest bilirubini artırıp, pre-term ve zamanında doğan yenidoğanlarda sarılığı artırabilir ve kernikterusa (beyin dokusunda konjuge olmayan bilirubin yatakları) neden olabilirler.

      Bu nedenle yeni doğan hastada bilirubin plazma seviyelerinin yakından izlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bilirubinin plazma düzeylerinin belirgin olarak yükseldiği, özellikle asidoz ve düşük albümin seviyesi gibi risk faktörleri olan prematüre hastalarda, bilirubin seviyeleri, tedaviye başlamadan önce ölçülmelidir, plazma un-konjuge bilirubin seviyeleri normale dönene kadar oral süspansiyon yerine TİSİNON kapsülden tartılmış doz ile tedavi sürdürülmelidir.

      4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

      Nitisinon, CYP3A4 tarafından in vitro olarak metabolize edilir ve bu nedenle nitisinon CYP3A4 enzim inhibitörleri ya indükleyicileri ile eş zamanlı alındığında doz ayarlaması gerekli olabilir.

      Kararlı durumda 80 mg nitisinon ile yapılan bir klinik etkileşim çalışmasından elde edilen verilere dayanarak, nitisinon orta derecede bir CYP2C9 inhibitörüdür (tolbutamid AUC değerinde 2,3 kat artış), bu nedenle nitisinon tedavisi, birlikte uygulanan öncelikle CYP2C9 aracılığıyla metabolize edilen tıbbi ürünlerin plazma konsantrasyonlarının artmasına neden olabilir (bkz. Bölüm 4.4).

      Nitisinon, zayıf bir CYP2E1 indükleyicisi (klorzoksazon AUC değerinde % 30 azalma) ve zayıf bir OAT1 ve OAT3 inhibitörüdür (furosemidin AUC değerinde 1,7 kat artış) iken nitisinon CYP2D6'yı inhibe etmemiştir (bkz. Bölüm 5.2).

      In vitro çalışmalara dayanarak, nitisinonun CYP 1A2, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 ve 3A4 enzimi aracılı metabolizmayı inhibe etmesi beklenmemektedir.

      Yiyecek, nitisinon oral süspansiyonun biyoyararlanımını etkilemez, ancak gıda ile birlikte alım emilim oranını düşürür ve sonuç olarak dozaj aralığı içinde serum konsantrasyonlarında daha düşük dalgalanmalara yol açar. Bu nedenle, oral süspansiyonun gıdayla alınması önerilir, bkz. Bölüm 4.2.

      4.6. Gebelik ve laktasyon

      Gebelik kategorisi: C

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) Nitisinonun çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ve doğum kontrol yöntemlerine etkisine ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

      Gebelik dönemi

      Nitisinonun gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

      TİSİNON gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

      Laktasyon dönemi

      Nitisinonun insanlarda anne sütü ile atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvan çalışmaları anne sütündeki nitisinona maruziyete bağlı olarak postnatal istenmeyen etkiler ortaya koymuştur. Emzirme dönemindeki bebekler için risk göz ardı edilemediğinden dolayı, TİSİNON kullanan anneler emzirmemelidir (bkz. bölüm 4.3 ve 5.3).

      Üreme yeteneği/Fertilite

      Nitisinonun üreme yeteneği üzerindeki etkileri konusunda veri yoktur.

      4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

      Nitisinon, araç sürme ve makine kullanma becerisi üzerinde hafif bir etkiye sahiptir. Gözleri ilgilendiren advers reaksiyonlar (bkz. Bölüm 4.8) görmeyi etkileyebilir. Görme etkilenirse hasta, durum düzelene kadar araç ve/veya makine kullanmamalıdır.

      4.8. İstenmeyen etkiler

      Güvenlik profilinin özeti:

      Nitisinon etki mekanizmasına göre, nitisinon ile tedavi edilen tüm hastalarda tirozin düzeylerini arttırır.

      Bu nedenle, konjonktivit, kornea opaklığı, keratit, fotofobi ve göz ağrısı gibi yüksek tirozin seviyelerine bağlı gözle ilgili advers reaksiyonlar yaygın bir durumdur. Diğer yaygın advers

      reaksiyonlar trombositopeni, lökopeni ve granülositopeni dir. Eksfoliyatif dermatit nadiren ortaya çıkabilir.

      En azından tedavi ile ilişkili olabileceği düşünülen istenmeyen etkiler, MedDRA sistem-organ sınıfına ve mutlak sıklık değerine göre aşağıda listelenmiştir. Sıklıklar şu şekilde tanımlanmaktadır: Çok yaygın (≥ 1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor). Her sıklık grubu içinde belirtilen advers reaksiyonlar azalan ciddiyete göre sıralanmıştır.

      Kan ve lenfatik sistem hastalıkları

      Yaygın: Trombositopeni, lökopeni, granülositopeni Yaygın olmayan: Lökositoz

      Göz hastalıkları

      Yaygın: Konjonktivit, korneal opasite, keratit, fotofobi, gözlerde ağrı Yaygın olmayan: Blefarit

      Deri ve deri altı doku hastalıkları

      Yaygın olmayan: Eksfolyatif dermatit, eritematöz döküntü, kaşıntı

      Araştırmalar

      Çok yaygın: Yüksek tirozin seviyeleri

      Seçilen advers reaksiyonların tanımı

      Nitisinon tedavisi artmış tirozin düzeyi ile ilişkilidir. Yüksek seviyedeki tirozinin korneal opasite ve hiperkeratoz ile ilişkili olduğu belirtilmiştir. Diyetteki tirozin ve fenilalanin kısıtlaması bu tür tirozinemi ile ilişkili toksisiteyi sınırlandırmalıdır (bkz. bölüm 4.4).

      Klinik çalışmalarda gözlenen, granülositopeni sadece nadiren şiddetlidir (<0.5x10/L) ve enfeksiyonlarla ilişkili değildi. MedDRA sistem organ sınıfı “Kan ve lenfatik sistem bozuklukları†ile ilgili advers reaksiyonlar devam eden nitisinon tedavisi sırasında gerilemiştir.

      Pediyatrik hastalar

      Kalıtsal tirosinemi tip 1 (HT-1) tanısı konduktan hemen sonra nitisinon tedavisi başlatıldığı için güvenlik profili temel olarak pediyatrik popülasyona dayanmaktadır. Klinik çalışma ve pazarlama sonrası verilere göre, emniyet profilinin pediatrik popülasyonun farklı alt gruplarında farklı olduğu ya da yetişkin hastalardaki güvenlik profilinden farklı olduğu gösterilememiştir.

      Şüpheli advers reakiyonların raporlanması

      Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

      4.9. Doz aşımı ve tedavisi

      Nitisinonun, tirozinden ve fenilalaninden kısıtlı olmayan normal besinler alan kişiler tarafından yanlışlıkla içilmesi tirozin seviyesinde artış ile sonuçlanır. Artmış tirozin düzeyleri göz, deri ve sinir sistemi toksisitesi ile ilişkilidir. Diyetteki tirozin ve fenilalanin kısıtlaması bu tür tirozinemi ile ilişkili toksisiteyi sınırlandırmalıdır. Doz aşımının spesifik tedavisi ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

      Açık şişe masanın üzerine dik durmalı ve plastik adaptör şişenin boynuna olabildiğince sıkıca itilmelidir (Şekil C). Şişe, çocuk kilitli vida kapağı ile kapatılmalıdır.

      Şişe dik durmalı ve oral şırınga şişenin üstündeki adaptörün deliğindeki yerine sıkıca oturmalıdır (Şekil E).


      5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

        5.1. Farmakodinamik özellikler

        Farmakoterapötik grup: Diğer sindirim sistemi ve metabolizma ürünleri, çeşitli sindirim sistemi ve metabolizma ürünleri

        ATC kodu: A16AX04

        Etki mekanizması

        Tip 1 herediter tirozinemi (HT-1)'deki biyokimyasal defekt tirozin katabolik yolağının son enzimi olan fumarilasetoasetat hidrolazın eksikliğidir. Nitisinon, tirozin katabolik yolağında fumarilasetoasetat hidrolazdan önce gelen enzim olan 4-hidroksifenil piruvat dioksijenazın kompetitif inhibitörüdür. Nitisinon HT-1 hastalarında tirozinin normal katabolizmasını inhibe ederek toksik ara ürünler olan maleilasetoasetat ve fumarilasetoasetat birikimini önler. HT-1 hastalarında, bu ara ürünler toksik metabolitler olan süksinil aseton ve süksinil asetoasetata dönüştürülür. Süksinil aseton, 5-aminolevulinat (ALA) birikimine yol açan porfirin sentez yolağını inhibe eder.

        Farmakodinamik etkiler

        Nitisinon tedavisi, normal eritrosit porfobilinojen (PBG)-sentaz aktivitesi ve idrarda bulunan 5- aminolevulinate (ALA) ile porfirin metabolizmasının normalize olmasına, süksinil asetonun idrardan atılımını azalmasına, plazma tirozin konsantrasyonunun artmasına ve fenolik asitlerin idrardan atılımının artmasına neden olur. Bir klinik çalışmadan elde edilen veriler tedavinin ilk haftasında hastaların %90'ından fazlasının idrarındaki süksinil asetonun normalize olduğunu gösterir. Nitisinon dozu uygun bir şekilde ayarlandığı zaman idrarda ya da plazmada süksinil aseton saptanmamalıdır.

        Klinik etkililik ve güvenlilik:

        Klinik çalışma açık etiketli ve kontrolsüzdü. Çalışmada doz sıklığı günde iki kez idi. Nitisinon ile 2, 4 ve 6 yıllık tedaviden sonra sağkalım olasılıkları aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.

        NTBC çalışması (N=250)

        Tedaviye başlama yaşı

        2 yıl

        4 yıl

        6 yıl

        ≤ 2 aylık

        %93

        %93

        %93

        ≤ 6 aylık

        %93

        %93

        %93

        > 6 aylık

        %96

        %95

        %95

        Tümü

        %94

        %94

        %94

        Tarih kontrollü olarak yapılmış bir çalışmadan elde edilen verilere göre (van Spronsen ve ark., 1994) hayatta kalma olasılığı aşağıda gösterilmiştir.

        Semptomların başlama yaşı

        1 yıl

        2 yıl

        < 2 ay

        %38

        %29

        > 2-6 ay

        %74

        %74

        > 6 ay

        %96

        %96

        Tarih kayıtlı verilerde tek başına diyet kısıtlaması tedavisiyle karşılaştırıldığında, nitisinon ile tedavide, hepatoselüler karsinom gelişimi için riskin daha düşük olduğu bulunmuştur.

        Tedaviye erken başlanması hepatoselüler karsinom gelişimi riskini daha fazla düşürmüştür.

        Tedaviye başlama yaşı 24 aydan daha büyük hastalar ile 24 ay ve daha küçük hastalar için nitisinon tedavisi sırasında HCC'nin görülmemesi olasılığı 2 yıl, 4 yıl ve 6 yıl için aşağıdaki tabloda gösterilmektedir;

        NTBC çalışması (N=250)

        Hasta sayısı

        HCC olmama olasılığı (% 95 güven aralığı)

        Başlangıç

        2 yıl

        4 yıl

        6 yıl

        2 yıl

        4 yıl

        6 yıl

        Tüm hastalar

        250

        155

        86

        15

        %98

        (95; 100)

        %94

        (90; 98)

        %91

        (81; 100)

        Başlangıç

        193

        114

        61

        8

        %99

        %99

        %99

        yaşı ≤ 24

        (98; 100)

        (97; 100)

        (94; 100)

        ay

        Başlangıç

        57

        41

        25

        8

        %92

        %82

        %75

        yaşı > 24

        (84; 100)

        (70; 95)

        (56; 95)

        ay

        HT-1'li hastalarda yapılan uluslararası bir araştırmada tek başına diyet kısıtlaması tedavisinde, HCC'nin 2 yaş ve üzeri tüm hastaların % 18'inde teşhis edildiği saptanmıştır.

        HT-1'li 19 hastada günde bir kez dozlamanın etkinliği ve güvenliğinin, günde iki kez uygulanan doz ile karşılaştırıldığı çalışmada PK değerlendirilmiştir. AE'lerde yada diğer güvenlik değerlendirmelerinde günde bir veya iki kez dozlama arasında klinik olarak önemli farklılıklar yoktu. Hiçbir hastada günde bir kez uygulanan tedavi periyodunun sonunda süksinilaseton (SA) düzeyleri saptanamamıştır. Çalışma, günde bir kez uygulamanın her yaştaki hastada güvenli ve etkili olduğunu gösteriyor. Veriler vücut ağırlığı <20 kg olan hastalarla sınırlıdır.

        5.2. Farmakokinetik özellikler

        Nitisinon ile resmi emilim, dağılım, metabolizma ve eliminasyon çalışmaları yapılmamıştır. 10 sağlıklı erkek gönüllüye tek doz nitisinon kapsül (1 mg/kg) verilmesinden sonra nitisinonun terminal yarı ömrü (medyan) plazmada 54 saat (39 - 86 saat aralığında) olarak bulunmuştur.

        207 HT-1 hastasının bulunduğu grup üzerinde popülasyon farmakokinetik analizi yürütülmüştür. Klerens ve yarılanma ömrü sırasıyla 0,0956 l/kg/gün ve 52.1 saat olarak belirlenmiştir.

        İnsan karaciğer mikrozomları ve cDNA eksprese P450 enzimleri kullanılarak yapılan in vitro

        çalışmalar CYP 3A4-aracılı metabolizmanın sınırlı olduğunu göstermiştir.

        Kararlı durumda 80 mg nitisinon ile yapılan bir klinik etkileşim çalışmasından elde edilen verilere dayanarak, nitisinon, CYP2C9 substratı tolbutamid'in AUC∠değerinde 2,3 kat artışa

        neden olmuştur, bu CYP2C9 un orta derecede inhibisyonunun göstergesidir. Nitisinon, klorzoksazon AUC∠değerinde ise yaklaşık % 30'luk bir düşüşe neden olmuştur, bu zayıf bir CYP2E1 indüksiyonunun göstergesidir. Nitisinon, CYP2D6'yı inhibe etmediğinden, metoprolol AUC∠değeri, nitisinon uygulanmasından etkilenmez. Furosemid AUC∠değerindeki 1,7 kat artış OAT1 / OAT3'ün zayıf bir inhibisyonunu gösterir (bakınız bölüm 4.4 ve 4.5).

        İn vitro çalışmalara dayanarak, nitisinonun CYP1A2, 2C19 veya 3A4 aracılı metabolizmayı inhibe etmesi veya CYP1A2, 2B6 veya 3A4/5'i indüklemesi beklenmemektedir. Nitisinonun P- gp, BCRP veya OCT2 aracılı transportu inhibe etmesi beklenmez. Klinik ortamda ulaşılan nitisinon plazma konsantrasyonunun OATP1B1, OATP1B3 aracılı transportu inhibe etmesi beklenmemektedir.

        5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

        Nitisinon klinik doz seviyelerinde fare ve tavşanlarda embriyo-fötal toksisite göstermiştir. Tavşanlarda, insanlar için önerilen maksimum dozun (2 mg/kg/gün) yaklaşık 2.5 katından daha yüksek bir doz seviyesinde malformasyonların (umbilikal herni ve gastroşizis) doza bağlı artışı indüklenmiştir.

        Fareler üzerinde yapılan bir pre ve postnatal gelişimsel çalışmada, sütten kesilme dönemi boyunca yavrunun hayatta kalma süresi üzerine 5 mg/kg/gün'lük dozla başlayan etkisi ile birlikte, insanlar için önerilen maksimum dozun 125 ve 25 katı dozlarda yavrunun sırasıyla hayatta kalma ve büyüme oranlarında istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş gözlenmiştir.

        Sıçanlarda, süt ile nitisinona maruziyet ortalama yavru ağırlığının azalması ve kornea lezyonları ile sonuçlanmıştır.

        In vitro çalışmalarda mutajenik aktivite gözlenmemiştir. Ancak zayıf klastojenik aktivite gözlenmiştir. In vivo çalışmalarda genotoksisite (fare mikronükleus testi ve fare karaciğerinde programlanmamış DNA sentez testi) kanıtı bulunmamıştır. Transgenik farelerde (TgrasH2) 26 haftalık karsinojenite çalışmasında nitisinon kanserojen potansiyel göstermemiştir.

        Şişe, oral şırınga yerinde olacak şekilde dikkatlice ters çevrilmelidir (Şekil F).

        6.   FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

          6.1. Yardımcı maddelerin listesi

          HPMC E50 LV

          Gliserin Polisorbat 80

          Sodyum benzoat (E211) Tartarik asit

          Çilek Aroması Sıvı (FM00019-34959701)

          6.2. Geçimsizlikler

          Geçerli değildir.

          6.3. Raf ömrü

          24 ay.

          6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

          TİSİNON'u çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

          2°C - 8°C aralığında buzdolabında saklanmalıdır. Dondurulmamalıdır.

          Ambalaj dik olarak buzdolabına yerleştirilmelidir.

          6.3. Raf ömrü

          6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

          100 mL bal renkli Tip III cam şişe, beyaz renkte çocuk kilitli plastik kapak, 1 mL'lik/3 mL'lik/5mL'lik 3 adet dozaj şırıngası ve 1 adet adaptör tapa içerir. Her şişe 90 ml süspansiyon içermektedir.

          6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

          Her kullanımdan önce şişenin çalkalanarak topaklanmaların dağıtılması gerekir. Yeniden dağılmadan önce, tıbbi ürün yumuşak topaklanmalar gösterebilir. Doz, topaklanmaların dağılmasından hemen sonra çekilmeli ve uygulanmalıdır. Dozaj doğruluğunu sağlamak için, dozun hazırlanması ve uygulanması için aşağıda verilen talimatları dikkatle izlemek önemlidir.

          Reçeteli dozu doğru ölçmek için üç oral şırınga (1 ml, 3 ml ve 5 ml) mevcuttur. Sağlık görevlisinin hastaya veya hastaya ilacı uygulayan kişiye, doğru hacmin uygulandığından emin olması için oral şırıngaları nasıl kullanacaklarını göstermesi tavsiye edilir.

          İlk kullanım için yeni bir şişe nasıl hazırlanır:

          İlk dozu almadan önce, şişe çalkalanmalıdır çünkü uzun süreli depolama esnasında partiküller şişenin altında sert bir çökelti oluşturacaktır.

          image

          Şekil A Şekil B Şekil C

            Şişe buzdolabından çıkarılmalı ve şişenin buzdolabından çıkarıldığı tarih şişe etiketine yazılmalıdır.

            Belirtilen dozu (ml) almak için, piston ucundaki siyah halkanın üst kenarı dozu işaretleyen çizgi ile tam olarak aynı seviyeye gelene kadar çekilmelidir. (Şekil F). Doldurulmuş oral şırınganın içinde hava kabarcıkları gözleniyorsa, kabarcıklar dışarı atılıncaya kadar, pistonu yukarı itin. Ardından, siyah halkanın kenarı dozu işaretleyen çizgi ile tam olarak aynı seviyede olana kadar pistonu tekrar aşağı doğru çekin.

            Aşırı Alkol Kullanımı, Alkolizm Aşırı Alkol Kullanımı, Alkolizm Alkol bağımlılığı, alkol kullanımı ve alkol sorunları arasındaki farkı açıklamak güçtür. Örneğin, geçmişte alkol kullanmış olan bir kimsenin mutlaka alkol bağımlısı olması gerekmez. Yüksek Tansiyon Yüksek Tansiyon Hipertansiyon sürekli anormal derecede yüksek olan kan basıncıdır. Tansiyon atardamarlarınızdaki kanın basıncıdır.

    İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

    Nobel İlaç Sanayii ve Tic. Anomim Şirketi
    Satış Fiyatı 32437.42 TL [ 26 Apr 2024 ]
    Önceki Satış Fiyatı 32437.42 TL [ 22 Apr 2024 ]
    Original / JenerikOriginal İlaç
    Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
    Barkodu8699540020375
    Etkin Madde Nitisinon
    ATC Kodu A16AX04
    Birim Miktar 4
    Birim Cinsi MG/ML
    Ambalaj Miktarı 90
    Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Diğer > Nitisinone
    Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. 
    TISINON 4mg/ml oral süspansiyon (90 ml) Barkodu