PSORCUTAN BETA 30 gr pomad {İntendis} Kısa Ürün Bilgisi

Kalsipotriol + Betametazon }

Dermatolojik İlaçlar > Kortikosteroidler ve Diğer Kombinasyonlar > Betametazon ve Salsilik Asit
İntendis İlaç Ticaret Ltd. Şti | 8 March  2013

1.   BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

PSORCUTAN & BETA pomat

2.   KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:! g PSORCUTAN BETA, 0.05 mg kalsipotrıol (hidrat olarak) ve 0.5 mg betametazon (dıpropiyonal olarak) içerir.

Yardımcı maddeler için 6.1.’e bakınız.


3.   FARMASÖTİK FORMU

Pomat

Sanmsı beyaz,


4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1.   Terapötik Endikasyonlar

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi: PSORCUTAN BETA etkilenen bölgeye günde I defa uygulanır.

Tedavi süresi 4 haftadır. Bu sürenin sonunda. PSORCUTAN BETA ’mu tedavi tekrarı hekim önerisi ile yeniden başlatılabilir.

Maksimum günlük doz 15 gramı, maksimum haftalık doz ise 100 gramı geçmemelidir. Tedavi edilen vücııl yüzeyi ise toplam vücut yüzeyinin % 30‘unu açmamalıdır.

Uygulama şekli: Sedef hastalığından etkilenen bölgeye nazikçe sürülerek uygulanır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Ağır böbrek yetmezliği ya da ağır karaciğer bozukluğu olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

PSORCUTAN BETA’nın çocuklarda vc 18 yaşın altındaki adolczanlarda kullanımı önerilmemektedir.

4.3.   Kontrendikasyoniar

Bileşiminde bulunan maddelerden herhangi birine karşı olduğu bilmen aşırı duyarlılık, Kalsipotriol

içermesi nedeniyle, PSORCUTAN BETA kalsiyum metabolizması bozukluğu olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

Ayrıca. PSORCUTAN BETA korlokoslcroid içeriği nedeniyle şu durumlarda kontrendikedir: Derinin viral (öm. herpes veya varicclla) lejyonları, fungal veya bakterye! deri enfeksiyonları, parazite bağlı enfeksiyonlar, tedavi alanında tüberküloz ve sifiliz, ro/asea, perioral dermatit. akne vulgans. deride atrofı, striae atrophicae. derideki venlcrin incclnıcsı. ichthyosis. acne rosacea, ülserler, yaralar, perianal ve jenıtal kaşıntılar ile ilişkili den Iczyonları bulunduğunda.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

PSORCUTAN BETA kafaya, yüze, ağza ve gözlere uygulanmaması ve bu bölgelere kazaen bulaşmaması için hasta doğru yönlendirilmelidir. Her uygulamadan sonra eller yıkanmalıdır.

Tedavi edilen bölge vücut yüzeyinin % 30’unu açmamalıdır.

Kalsipolriol ile ilgili önerilere ııyulduğunda hıperkalsemi riski minimumdur. Şayet maksimum haftalık do/ (100 g) aşılırsa, kalsipolriol içeriği nedeni ile hipcrkalscmi oluşabilir. Tedavi kesildiğinde, serum kalsiyumu hızla normale döner.

PSORCUTAN BETA’nm güçlü steroid içeriğinden dolayı diğer steroidlerle birlikte kullanımından kaçınılmalıdır. Sıslemık emilim nedeni ile lopikal kortikosteroid tedavisi sırasında da. sistemik kortikosteroid tedavisi ile alakalı adrenokortikal süpresyon veya diabetes mcllitus’un kötüleşmesi gibi yan etkiler ortaya çıkabilir.

Geniş hasarlı deri bölgelerine ve kapalı pansumanla uygulanmasından veya mukoz membranlara ya da deri kıvrım yerlerine uygulamadan kaçınılmalıdır, çünkü bu, kortikosteroidlerin sistemik cmilimini arttırır. Yüz densı ve jcnitallcr kortikoslcroidlcrc çok duvarlıdırlar. Vücudun bu bölgelerine uzun süreli tedaviden kaçınılmalıdır. Bu bölgeler daha zayıf kortikosteroidler ile tedavi edilmelidirler. Lezyonlar. sekonder enfeksiyona maruz kalırlarsa, antimikrobiyal tedavi uygulanmalıdır. Şayet enfeksiyon kötüleşirse kortikoslcroidlerle tedavi sonlandırılmalıdır.

Psoriasisın topikal steroidler ile tedavisi sırasında jcncralızc püslüler psoriasis veya tedavi sonlandınldığmda rebound riski olabilir. Bu nedenle tedavi sonrasındaki periyodda medical gözleme devam etmelidir.

Uzun süreli kullanım ile birlikle korlikostreoide bağlı lokal ve sistemik yan etkilerde artış nski vardır. Korlıkostcroıdin uzun süreli kullanımına bağlı yan etkiler görüldüğünde tedavi sonlandırılmalıdır. bölüm 4.8. e bakınız.

Kortikosteroidlerlc uzun süreli tedavi sonIandırıldığında rebound riski olabilir.

PSORCUTAN BETA’mn kafa derisinde kullanılması ile ilgili deneyim yoktur. Lokal veya sistemik kullanılan diğer anli-psoriatik ilaçlar ile ya da fototerapi ile birlikle kullanımı konusunda deneyim yoktur

PSORCUTAN BETA tedavisi esnasında doktorlar hastalarına doğal ya da suni güneş ışığına aşırı maruz kalma açısından önlem almaları ya da sınırlanıalan konusunda uyarılarda bulunmalıdırlar.

Topikal kalsipotriolün UV radyasyonu ile birlikte uygulanmasını ancak doktor ve hasta bu tedavinin yararlarının potansiyel risklerine üstün olduğunu değerlendirdiğinde göz önüne almalıdırlar (bölüm 5.3’e bakınız).

4.5.   Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Psorcutan Beta Pomat’in gebelikteki kullanımı ile yeterli veri yoktur.

Gebelik dönemi

Yapılan bazı epidemiyolojik çalışmalarda, gebeliklerinde kortikosteroidler ile tedavi edilen kadınların bebeklerinde konjenital anomaliler görülmediği bildirilmiştir. Bu nedenle PSORCUTAN BETA gebelikte ancak yararları potansiyel risklere karşı değerlendirilerek kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Betametazon süte geçer bununla beraber terapötik dozda bebeğin yan etki riski altında kalması olası değildir. KalsipotrioFün sütle atılımıyla ilgili veri yoktur. Emziren kadınlara PSORCUTAN BETA reçetelenirken gerekli özen gösterilmelidir. Hastalar emzirirken memelerine PSORCUTAN BETA sürmemeleri konusunda uyarılmalıdırlar.

Üreme yeteneği/ Fertilite

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

4.8. İstenmeyen etkiler

Çok yaygın Yaygm

>
1/10

>1/100 ila <1/10 >1/1.000 ila <1/100 >1/10.000 ila <1/1000
<

1

/

10.000


Yaygm olmayan Seyrek Çok seyrek

Bilinmiyor (eldeki verilerle tahmin edilemiyor).

PSORCUTAN BETA ile çalışma programına 2,500 hasta dahil edilmiş ve hastaların yaklaşık %10’unda ciddi olmayan istenmeyen etkiler görülmüştür.

4.8. İstenmeyen etkiler

MedDRA SOC tarafından listelenmiş ve ferdi istenmeyen etkiler cn yaygın olarak raporlandığı şekilde lıstelenmişlir.

• Deri ve derialtı doku rahatsızlıklan

Yaygın: Kaşıntı

Yaygın: Döküntü

Yaygın: Deride yanma hissi

Yaygın olmayan: Ciltte ağn veya mtasyon

Yaygm olmayan: Dermatit

Yaygın olmayan: Eritem

Yaygm olmayan: Psorıasısın alevlenmesi

Yaygın olmayan: Folikülit

Yaygın olmayan: Uygulama yeri pıgnıentasyon değişiklikleri Seyrek: Pustular psoriasis

Kalsipolriol ve betameta/on ile gözlemlenen istenmeyen etkiler sırasıyla:

• Kalsipolriol

İslenmeyen etkiler uygulama veri reaksiyonları, kaşıntı, deride iritasyon, yanma ve batma hissi, cılttc kuruluk, eritem, döküntü, dermatit, ekzema, psoriasısın şiddetlenmesi, oldukça seyrek anjiyoödcm vc yüz ödemi olgularını içeren hıpcrsensıtıvc reaksiyonlarını içerir.

Topikal kullanım sonrasında htperkalscmi veya hıpcrkalsıürcyc neden olabitecck sistemik etkiler çok seyrek oluşabilir (Bkz. Bölüm 4 4)

• Betametazon (dipropiyonat olarak)

PSORCUTAN BETA potent bir kortikosteroid içerir.

Topikal uygulama sonrasında özellikle uzun süreli uygulamalarda, aşağıdaki yan etkileri dc içeren lokal reaksiyonlar oluşabilir: Deride atrofi. teleanjiektaziler, stria’lar. folikülit, hipertrikoz. perioral dermatit, allerjik temas dermatiti. deride renk değişikliği vc colloid milıa. Psoriasis tedavisi esnasında jcncralizc püslüler psoriasis riski ortaya çıkabilir.

Kortikosteroidlerin topikal kullanımına bağh sistemik etkilen yetişkinlerde nadir olmasına karşılık ağır olabilir. Özellikle uzun süreli tedavi sonrasında böbreküstü bezi fonksiyonlarında azalma, katarakt, enfeksiyonlar vc göz. içi basıncında artış oluşabilir. Sistemik etkiler daha ziyade kapalı pansuman (plastik, deri kıvrımlan), geniş alanlara vc uzun süreli uygulamalarda oluşur (bkz. bölüm 4.4.).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Önerilen doz aşıldığında serum kalsiyum düzeyleri artabilir ancak tedavi kesildiğinde hızla gerıve döner. Topikal kortikosteroidlerin uzun süreli aşırı kullanımı genellikle geriye dönüşlü olan sckonder adrenal yetmezliğe yol açan h i pofi /-adrenal fonksiyonları baskılayabilir. Bu durumlarda semptomatık tedavi uygulanır

Kronik toksisite durumunda kortikosteroid tedavisi kademeli bir şekilde azaltılarak sonlandırılmalıdır.

Yaygın eritrodermik psoriasislı bir hastada haftalık 240 g (haftalık maksimum do/ 100 g: bk/. bölüm 4.2 vc 4.4) olmak ü/ere 5 ay boyunca Psorcutan Beta’nın hatalı kullanılıp tedavinin aniden kesilmesi sonrasında sonrasında Cushing’s sendromu ve püstüler psoriasis geliştiği bildirilmiştir.


5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Topikal kullanılan diğer anlıpsoriatikler ATC kodu: D05AX52 kalsipotriol kombinasyonları

Bir vitamin D türevi olan kalsipotriol’ün in vitro verilere göre keratos iti erin dıferensasy onunu teşvik ettiği vc prolifcrasvonunu baskıladığı sanılmaktadır. Bu öngörü psonasistekı etkinliğinin temelini oluşturur.

Diğer topikal kortikosteroidler gibi Betameta/on dipropiyonat da altta yatan nedenlere etkili olmasa da antienflamatuar, kaşıntıyı önleyici, vazokonstruklif ve immunosuprcsif özelliklere sahiptir. Kapalı pansuman tekniği nedeniyle boynuzsu tabakada penetrasyonun artışı ile etkide de artma olabilir (yaklaşık 10 katı). Bu durum advers etkilerde de artışa yol açar. Topikal steroidlerin antienllamatuar aklivitclcrinin mekanizması genelde anlaşılamamıştır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Emilim: Radyoaktif işaretli pomatla yapılan klinik çalışmalar PSORCUTAN BETA dan kalsipotriol vc betametazonun sistemik absorpsiyonunun 12 saat boyunca normal deriye (625 cnr) uygulanan dozun (2,5 g) % I ’den daha azı olduğuna işaret eder,

Psoriasis plaklarına kapalı pansuman teknikleriyle uygulama topikal kortikosteroidlerin absorpsİyonunu artırır.

Hasarlı deriden absorpsiyon yaklaşık % 24‘tür.

Da&ılım: Proteine bağlanma yaklaşık % 64‘tür.

Bivotrasfonnasvon: Betametazon esas olarak karaciğerde ayrıca böbreklerde dc glukuronat vc sülfat eslerlerine metabolize olur.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Deney hayvanlannda kortikosleroidlerlc yapılan çalışmalar üreme toksisitesi ne işaret etmiştir (damak yarığı, iskeletle anormal oluşumlar). Sıçanlarda kortikosteroidlerin uzun süreli oral uygulamaları ile yapılan üreme loksisilesi çalışmalannda gebelik süresinde uzama ile güç ve aynı zamanda da u/un süren doğum izlenmiştir. Bunun da ötesinde yavrunun yaşam süresinde kısalma, kilo kaybı ve kilo artışı gözlemlenmiştir. Fertılılcdc bozulma gözlenmemiştir. İnsandaki ilişki bilinmemektedir.

Sıçanda bir dermal karsinojenisite çalışması insanda özel bir hasarla ilişkilcndirilmemiştir.

Albino saçsız sıçanlarının tekrarlanan bir şekilde ultraviyolc (UV) radyasyonuna maruz bırakıldığı vc 40 hafta boyunca 9. 30 vc 90 ng/m:/gün‘c (60 kg do/u için sırasıyla 0.25. 0.84, 2.5 defa günlük maksimum önerilen dozlarına eşdeğer) tekabül eden miktarda kalsipotriolün dcrmal uygulandığı bir çalışmada UV radyasyonunun deri tümörlerine ııcden olma sürecinde kısalma gözlenmesi (istatistiksel olarak erkeklerde belirgin) kalsipotriolün deri tümörleri oluşturan UV radyasyon etkisini artırabileceği varsayımını ortaya çıkarmıştır. Bu bulgunun klinikse! ilişkisi bilinmemektedir.

Betametazon dipropiyonat ile herhangi bir karsınojenısıle ya da folokarsinojenisite çalışması yürütülmemiştir.

6.   FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sıvı parafin

Polioksipropılen-15-stearil eter a-lokofcrol

6.2. Geçimsizlikler

Diğer ilaçlar ile karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

Tüp açılmadığı takdirde 24 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği Ambalaj vc Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetnıelikleri’ne uygun olarak imha edilmelidir.

Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Bağırsak kanseri kolon veya rektumda (arka geçit) herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir.Kolorektal kanser erken safhalarda teşhis edilmesi halinde daha kolay ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilir. Yüksek Tansiyon Yüksek Tansiyon Hipertansiyon sürekli anormal derecede yüksek olan kan basıncıdır. Tansiyon atardamarlarınızdaki kanın basıncıdır.

İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

İntendis İlaç Ticaret Ltd. Şti
Geri Ödeme KoduA09972
Satış Fiyatı TL
Önceki Satış Fiyatı
Original / JenerikOriginal İlaç
Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu8697529380410
Etkin Madde Kalsipotriol + Betametazon
ATC Kodu D07XC01
Birim Miktar 50
Birim Cinsi MCG
Ambalaj Miktarı 30
Dermatolojik İlaçlar > Kortikosteroidler ve Diğer Kombinasyonlar > Betametazon ve Salsilik Asit
İthal ( ref. ülke : Italya ) ve Beşeri bir ilaçdır. 
PSORCUTAN BETA 30 gr pomad {İntendis} Barkodu