Abbvie İlaçları HUMIRA 40 mg/0.8ML enj. çöz.içeren kullanıma hazır enjektör Kullanma Talimatı

HUMIRA 40 mg/0.8ML enj. çöz.içeren kullanıma hazır enjektör Kullanma Talimatı

Adalimumab }

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar > İmmünsupresif Ajanlar > Adalimumab AbbVie Tibbi İlaçlar San. Tic. Ltd. Şti. | Güncelleme : 10 May  2013

HUMIRA 40 mg/ 0.8 ml SC Enjeksiyon İçin Kullanıma Hazır Çözelti İçeren Flakon

Derialtına enjeksiyon yoluyla uygulanır.

Steril

Etken Madde

Her bir flakon, 40 mg/0.8 ml adalimumab içerir.

Yardımcı maddeler

Mannitol, sitrik asit monohidrat, sodyum sitrat, sodyum dihidrojen fosfat dihidrat, disodyum fosfat dihidrat, sodyum klorür, polisorbat 80, sodyum hidroksit, enjeksiyonluk su.

Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Meydana gelen herhangi bir yan etkiyi raporlayarak yardımcı olabilirsiniz. Yan etkilerin nasıl raporlanacağını öğrenmek için 4. Bölümün sonuna bakabilirsiniz.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.

• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.

• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.

Bu Kullanma Talimatında:

1. HUMIRA nedir ve ne için kullanılır?

2. HUMIRA’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

3. HUMIRA nasıl kullanılır?

4. Olası yan etkiler nelerdir?

5. HUMIRA’in saklanması

Başlıkları yer almaktadır.


2.HUMIRA nedir ve ne için kullanılır?

HUMIRA 40 mg kullanıma hazır çözelti içeren flakonlar, 0.8 ml çözelti içinde çözünmüş halde 40 mg adalimumab steril çözeltisi olarak sunulur.

HUMIRA flakonu (ilaç şişesi) adalimumab çözeltisi içeren cam bir şişeciktir. Bir pakette her birinde 1 flakon, 1 boş steril enjektör, 1 iğne, 1 adaptör ve 2 alkollü ped bulunan 2 kutu

vardır.

HUMIRA aynı zamanda kullanıma hazır enjektör veya kullanıma hazır kalem olarak da sunulur.

1

HUMIRA, etkin madde olarak bağışıklığı seçici bir şekilde baskılayan bir ajan olan adalimumab içerir. HUMIRA, 2-17 yaşları arasındaki çocuklarda poliartiküler jüvenil idiyopatik artrit (bir veya daha fazla eklemi etkileyen enflamatuar bir hastalık) ve 6-17 yaşları arasındaki çocuklarda Crohn hastalığı (sindirim kanalının iltihabi bir hastalığı) tedavisine yöneliktir. Bu hastalıklardaki iltihabi süreci azaltan bir ilaçtır. Etkin madde olan adalimumab kültür hücrelerinde üretilen bir insan monoklonal antikorudur. Monoklonal antikorlar başka özel proteinleri tanıyan ve onlara bağlanan proteinlerdir. Adalimumab, poliartiküler jüvenil idiyopatik artrit ve Crohn hastalığı gibi enflamatuar hastalıklarda yüksek düzeylerde bulunan özel bir proteine (tümör nekroz faktörü veya TNF-a) bağlanarak etki gösterir.

Poliartiküler jüvenil idiyopatik artrit

HUMIRA, poliartriküler jüvenil idiyopatik artrit tedavisi için kullanılır. Poliartiküler jüvenil idiyopatik artrit, genellikle 16 yaşından küçük çocuklarda (2-17 yaş) ortaya çıkma tanısı olan, bir veya daha fazla eklemi etkileyen enflamatuar bir hastalıktır. Çocuğunuza ilk olarak metotreksat gibi hastalığı modifiye edici başka ilaçlar verilebilir. Çocuğunuz bu ilaçlara yeterince iyi yanıt vermezse, poliartiküler jüvenil idiyopatik artritini tedavi etmek için çocuğunuza HUMIRA verilecektir. HUMİRA 2 yaş altındaki çocuklarda kullanılmaz.

Pediyatrik Crohn hastalığı


2.HUMIRA kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

HUMIRA'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

• Çocuğunuz adalimumaba ya da bu ilacın diğer yardımcı maddelerinden (kullanma talimatının başında verilmiş olan) herhangi birine karşı alerjik (aşırı duyarlı) ise.

HUMIRA'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

• Çocuğunuzda orta dereceli veya şiddetli kalp yetmezliği varsa. Çocuğunuzun geçmişte veya şimdi ciddi bir kalp rahatsızlığı varsa bunu doktorunuza söylemeniz önemlidir (bakınız “HUMIRA’yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ’’).

HUMIRA’yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

• HUMIRA’yı kullanmadan önce çocuğunuzun doktoru ya da eczacınıza bildiriniz.

• Çocuğunuzda nefes darlığı, hırıltılı soluma, baş dönmesi, şişlikler veya döküntü gibi alerjik olaylar varsa, HUMIRA’yı enjekte etmeyiniz ve derhal doktorunuza haber veriniz.

• Çocuğunuzda uzun süreli veya lokalize enfeksiyonlar (örneğin bacak ülseri) dahil bir enfeksiyon (iltihabi hastalık) varsa, HUMIRA’ya başlamadan önce doktorunuza danışınız. Emin değilseniz lütfen doktorunuzu arayınız.

2

• Çocuğunuz HUMIRA tedavisi sırasında enfeksiyonlara daha kolay yakalanabilir. Çocuğunuzda akciğer fonksiyon bozukluğu varsa bu riskler artabilir. Bu enfeksiyonlar ciddi olabilir ve tüberkülozu, virüsler, mantarlar, parazitler ya da bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları ya da diğer fırsatçı enfeksiyonları ve ender olarak yaşamı tehdit edebilen sepsisi (kan zehirlenmesi) içermektedir. Çocuğunuzda ateş, yaralar, halsizlik veya diş sorunları gibi belirtiler varsa bunları doktorunuza söylemeniz önemlidir. Doktorunuz geçici olarak tedaviyi durdurabilir.

• HUMIRA tedavisi gören hastalar arasında tüberküloz vakaları bildirilmiştir; doktorunuz HUMIRA’ya başlamadan önce tüberküloz bulgu ve belirtilerinin çocuğunuzda olup olmadığını kontrol edecektir. Bu, çocuğunuzun tıbbi öyküsünü ve uygun tarama testlerini de (örneğin göğüs radyografisi ve tüberkülin deri testi) içeren kapsamlı bir tıbbi değerlendirmeyi içerecektir. Yapılan bu testlerin yürütülmesi ve sonuçları, çocuğunuzun ‘’Hasta Uyarı Kartı’’na kaydedilmelidir. Çocuğunuz daha önce tüberküloz geçirdiyse veya tüberkülozlu biriyle yakın temasta bulunduysa, bunu doktorunuza söylemeniz çok önemlidir. Çocuğunuz tüberküloz için önleyici tedavi kullansa dahi, tedavi sırasında tüberküloz gelişebilir. Tüberküloz belirtileri (inatçı öksürük, kilo kaybı, halsizlik, hafif ateş) varsa veya tedavi sırasında ya da sonrasında başka bir enfeksiyon ortaya çıkarsa derhal doktorunuza haber veriniz.

  • Çocuğunuz histoplazmozis, koksidiyoidomikozis ya da blastomikozis gibi mantar enfeksiyonlarının sık görüldüğü bölgelerde oturuyorsa ya da bu bölgelere seyahat edecekse doktorunuza danışınız.
  • • Çocuğunuz geçmişte tekrarlayan enfeksiyonlar geçirdiyse veya enfeksiyon riskini artıran başka durumlar varsa doktorunuza danışınız.

    • Çocuğunuz hepatit B virüsü (HBV) taşıyıcısı ise, aktif HBV hastalığı varsa veya HBV kapma riski taşıdığını düşünüyorsanız doktorunuza danışınız. Doktoru, çocuğunuza HBV testi yapmalıdır. HUMIRA, bu virüsü taşıyan kişilerde HBV hastalığının tekrar aktif hale geçmesine neden olabilir. Bazı ender durumlarda, özellikle çocuğunuz bağışıklık sistemini baskılayan başka ilaçlar da almakta ise, HBV’nin tekrar aktif hale geçmesi hayatı tehdit edici olabilir.

    • Çocuğunuzda ateş, yaralar, yorgunluk, diş sorunları gibi enfeksiyon belirtileri varsa bunları doktorunuza söylemeniz önemlidir.

    • Eğer çocuğunuz bir ameliyat geçirecekse veya dişlerine tedavi uygulanacaksa, doktorunuza çocuğunuzun HUMIRA almakta olduğunu bildiriniz. Doktorunuz, ilacın geçici olarak bırakılmasını önerebilir.

    • Eğer çocuğunuzun multipl skleroz gibi demiyelinizan bir hastalığı var ise, HUMIRA alıp almamasına doktorunuz karar verecektir.

    • Bazı aşılar HUMIRA tedavisi sırasında uygulanmamalıdır. Çocuğunuza herhangi bir aşı yapılmadan önce doktorunuza haber veriniz. Eğer mümkünse, HUMIRA tedavisine başlamadan önce güncel bağışıklama kılavuzlarına uygun olarak çocukların tüm aşılarının tamamlanması önerilmektedir. Hamileyken HUMIRA kullandıysanız, bebeğiniz hamilelik sırasında aldığınız son dozdan yaklaşık beş ay sonrasına kadar bu tür bir enfeksiyona yakalanma açısından daha yüksek risk altında olabilir. Bebeğinize herhangi

    3

    bir aşının ne zaman uygulanması gerektiğine karar verebilmeleri için, bebeğinizin doktorlarına ve diğer sağlık görevlilerine, hamileliğiniz sırasında HUMIRA kullandığınızı söylemeniz önemlidir.

    • Çocuğunuzda hafif kalp yetmezliği varsa ve HUMIRA ile tedavi ediliyorsa, kalp yetmezliği durumu doktorunuz tarafından yakından izlenmelidir. Çocuğunuzun geçmişte veya şimdi ciddi bir kalp rahatsızlığı varsa, bunu doktorunuza söylemeniz önemlidir. Yeni kalp yetmezliği belirtileri gelişirse veya mevcut belirtiler (örn. nefes darlığı veya ayaklarda şişme) kötüleşirse derhal doktorunuza haber vermeniz gerekir. Doktorunuz, çocuğunuzun HUMIRA almasının gerekli olup olmadığına karar verecektir.

    • Bazı hastalarda, vücudun enfeksiyonlara karşı savaşında yardımcı olan veya kanamanın durmasını sağlayan kan hücreleri yeterince üretilemeyebilir. Eğer çocuğunuzda düşmeyen bir ateş ortaya çıkarsa, vücudunda kolayca çürükler/bereler ya da kanama oluşuyorsa veya teni çok soluk görünüyorsa, derhal doktorunuza danışınız. Doktorunuz tedaviyi durdurmaya karar verebilir.

    • HUMIRA ya da diğer TNF bloke edici ilaçları kullanmakta olan çocuk ve erişkin hastalarda, çok ender olarak belirli türlerde kanser vakaları ortaya çıkmıştır. Hastalıklarının geçmişi uzun süreli olan ve daha ağır seyretmekte olan romatoid artrit hastalarında, lenfoma (lenf sistemini tutan bir kanser türü) ve lösemi (kan ve kemik iliğini tutan bir kanser türü) ortaya çıkma riski ortalamadan daha yüksek olabilir. Eğer çocuğunuz HUMIRA alıyorsa, lenfoma, lösemi ya da diğer kanser türlerinin ortaya çıkma riski artabilir. Seyrek olarak, HUMIRA kullanmakta olan hastalarda özel ve ciddi seyreden bir tip lenfoma gözlenmiştir. Bu hastaların bazıları, aynı zamanda azatiyoprin ve 6-merkaptopürin ile de tedavi görmekteydi. Çocuğunuz HUMIRA ile birlikte azatiyoprin ya da 6-merkaptopürin kullanıyorsa, doktorunuza söyleyiniz. HUMIRA kullanmakta olan hastalarda ayrıca, çok ender olarak bazı melanoma dışı deri kanserleri gözlenmiştir. Tedavi esnasında veya tedaviden sonra yeni deri lezyonları oluşursa veya mevcut lezyonların görünümünde değişiklik olursa doktorunuza haber veriniz.

  • Başka bir TNF bloke edici ilaç ile tedavi gören ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) adında özel bir akciğer hastalığı olan hastalarda, lenfoma dışındaki kanserler bildirilmiştir. Eğer çocuğunuzda KOAH varsa veya yoğun sigara içiyorsa, TNF bloke edici ilaç tedavisinin çocuğunuz için uygun olup olmadığını doktorunuz ile görüşünüz.
  • Çocuklar ve ergenler
  • Aşılamalar: Mümkünse, HUMIRA kullanmaya başlamadan önce çocuğunuzun tüm aşıları tamamlanmış olmalıdır.
  • Poliartiküler jüvenil artriti olan 2 yaşından küçük çocuklara HUMIRA verilmez.
  • HUMIRA'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    HUMIRA'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    beklenmemektedir.

    4

    Hamilelik

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    HUMIRA,nm hamile kadınlarda etkileri bilinmemekte ve bu nedenle hamilelerde kullanımı önerilmemektedir. HUMIRA kullanırken ve son HUMIRA enjeksiyonundan sonra en az beş ay süreyle hamile kalmaktan kaçınmalı ve etkili doğum kontrol önlemleri uygulamalısınız.

    Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.

    Emzirme

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    HUMIRA’nın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.

    Eğer emziren bir anne iseniz HUMIRA tedavisi sırasında ve son HUMIRA enjeksiyonundan sonra en az beş ay süreyle emzirmeyi kesmelisiniz.

    Araç ve makina kullanımı

    HUMIRA’nın araba ve diğer makineleri kullanma yeteneği üzerinde minör etkisi bulunabilir. HUMİRA uygulanmasını takiben hafif baş dönmesi ve görme ile ilgili belirtiler görülebilir.

    HUMIRA'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    Bu tıbbi ürün her 0.8 ml’sinde 1 mmol( 23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum” içermediği kabul edilebilir.

    Bu tıbbi ürün her 0.8 ml’sinde 9.6 mg mannitol içerse de; uygulama yolu nedeniyle uyarıya gerek olmaz.

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

    HUMIRA metotreksat veya hastalık modifiye edici belirli anti-romatizmal ilaçlarla (sulfasalazin, hidroksiklorokin, leflunomid ve enjeksiyonluk altın preparatları), kortizon grubu ilaçlar veya non-steroidal anti-enflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) dahil ağrı kesicilerle birlikte alınabilir.

    Çocuğunuz HUMIRA’yı etkin madde olarak anakinra veya abatasept (bağışıklık sistemine etki eden ilaçlar) içeren ilaçlarla birlikte kullanmamalıdır. Bu konuda sorunuz olursa doktorunuza danışınız.


    3.HUMIRA nasıl kullanılır ?

    Bu ilacı daima çocuğunuzun doktorunun ya da eczacınızın belirttiği şekilde uygulayınız. Herhangi bir talimat konusunda emin değilseniz ya da herhangi bir sorunuz varsa çocuğunuzun doktoruna veya eczacınıza danışınız.

    5

    Poliartiküler jüvenil idiyopatik artriti olan çocuklar

    Poliartiküler jüvenil idiyopatik artriti olan 2-12 yaşındaki hastalar için önerilen HUMIRA dozu, çocuğunuzun boyu ve kilosuna bağlıdır.

    Poliartiküler jüvenil idiyopatik artriti olan 13-17 yaşındaki hastalar için önerilen HUMIRA dozu, iki haftada bir uygulanan 40 mg’dır.

    Crohn hastalığı olan çocuklar ya da ergenler

    Vücut ağırlığı 40 kg’dan düşük çocuklar ya da ergenler:

    Normal doz uygulama şeması, başlangıçta 40 mg ve bunu takiben iki hafta sonra 20 mg’dır. Daha hızlı bir yanıt gerekli ise, çocuğunuzun doktoru başlangıç dozu olarak 80 mg (1 günde 2 enjeksiyon halinde) ve bunu takiben iki hafta sonra 40 mg’lık doz reçete edebilir.

    Bundan sonra, normal doz iki haftada bir uygulanan 20 mg’dır. Çocuğunuzun tedaviye verdiği yanıta bağlı olarak, çocuğunuzun doktoru doz uygulama sıklığını arttırarak haftada bir kez 20 mg’a çıkarabilir.

    Vücut ağırlığı 40 kg ya da daha fazla olan çocuklar ya da ergenler:

    Normal doz uygulama şeması, başlangıçta 80 mg ve bunu takiben iki hafta sonra 40 mg’dır. Daha hızlı bir yanıt gerekli ise, çocuğunuzun doktoru başlangıç dozu olarak 160 mg (1 günde 4 enjeksiyon ya da art arda 2 gün boyunca günde 2 enjeksiyon halinde) ve bunu takiben iki hafta sonra 80 mg’lık doz reçete edebilir.

    Bundan sonra, normal doz iki haftada bir uygulanan 40 mg’dır. Çocuğunuzun tedaviye verdiği yanıta bağlı olarak, çocuğunuzun doktoru doz uygulama sıklığını arttırarak haftada bir kez 40 mg’a çıkarabilir.

    Tam 40 mg’lık HUMIRA dozu reçete edilen hastalar için 40 mg’lık kalem ve 40 mg’lık kullanıma hazır enjektör de mevcuttur.

    Uygulama yolu ve metodu

    HUMIRA deri altına enjeksiyon (subkütan enjeksiyon) yoluyla uygulanır.

    HUMIRA enjeksiyonunu hazırlama ve uygulama talimatları:

    Aşağıdaki talimatlar HUMIRA’nın nasıl enjekte edileceğini açıklamaktadır. Lütfen bu talimatları dikkatle okuyunuz ve adım adım izleyiniz. Kendi kendine enjeksiyon yapma tekniği ve çocuğunuza uygulanması gereken miktar, çocuğunuzun doktoru veya yardımcısı tarafından size öğretilecektir. Enjeksiyondan önceki hazırlıkları ve uygulamayı anlamadan çocuğunuza enjeksiyon yapmayı denemeyiniz. Uygun eğitim aldıktan sonra enjeksiyon çocuğunuzun kendisi tarafından yapılabilir veya bu eğitimi alan başka biri, örneğin bir aile üyesi ya da arkadaşı uygulayabilir.

    Aşağıdaki adımların tanımlandığı şekilde izlenmemesi, çocuğunuzda enfeksiyon ortaya çıkmasına yol açabilen kontaminasyona neden olabilir.

    Bu ilaç, aynı enjektör ya da ilaç şişesi içinde başka bir ilaçla karıştırılmamalıdır.

    6

    1) Ön hazırlık

    • Doz uygulaması için doğru miktarı (hacmi) bildiğinizden emin olunuz. Miktarı bilmiyorsanız, ENJEKSİYONU UYGULAMAYINIZ ve daha fazla bilgi almak için doktorunuzla konuşunuz.

    • Atıklar için, kesici araçlar kutusu ya da hemşireniz, doktorunuz veya eczacınızın belirttiği gibi özel bir atık kutusuna ihtiyacınız olacaktır. Kutuyu çalışma yüzeyinize koyunuz.

  • Ellerinizi iyice yıkayınız.
  • • Ambalajın içinde bulunan bir enjektör, bir ilaç şişesi adaptörü, bir ilaç şişesi, iki alkollü ped ve bir iğneyi kutudan çıkarınız. Dış ambalajın içinde daha sonraki enjeksiyon için ikinci bir kutu varsa, derhal tekrar buzdolabına koyunuz.

    Kullanacağınız kutunun üzerindeki son kullanma tarihine bakınız. Kutunun üzerinde belirtilen son kullanım tarihi geçmiş ise, ilacı KULLANMAYINIZ.

    Aşağıdaki malzemeleri temiz bir yüzeyin üzerine koyunuz, henüz bunları kendi ambalajlarından ÇIKARMAYINIZ.

    Bir adet 1 ml’lik enjektör (1)

    Bir adet ilaç şişesi adaptörü (2)

    Bir adet pediyatrik kullanım için enjeksiyonluk HUMIRA ilaç şişesi (3) İki adet alkollü ped (4)

    o

    o

    o

    o

    • HUMIRA, berrak ve renksiz bir sıvıdır. Sıvı bulanıksa, renk değişikliği görülüyorsa ya da içinde parçacıklar varsa, ilacı KULLANMAYINIZ.

    2) Enjeksiyon için HUMIRA dozunun hazırlanması

    Genel Uyarı: Enjeksiyon tamamlanıncaya kadar, herhangi bir atık maddeyi ORTADAN

    KALDIRMAYINIZ.

    • Ambalajı sarı renkteki enjektör konektörüne (bağlayıcısına) en yakın olan ucundan kısmen açarak iğneyi hazırlayınız. Ambalajı yalnızca sarı renkteki enjektör konektörünün ortaya çıkmasına yetecek kadar açınız. Ambalajı, şeffaf tarafı yukarıya bakacak şekilde yerine bırakınız.


    7


    İlaç şişesinin tıpasının üst kısmını ortaya çıkarmak için, ilaç şişesinin beyaz plastik kapağını çıkarınız.

    • İlaç şişesinin tıpasını silmek için alkollü pedlerden birini kullanınız. Alkollü pedle sildikten sonra ilaç şişesinin tıpasına DOKUNMAYINIZ.

    • İlaç    şişesi adaptörünün ambalajını açınız, ancak ilaç şişesi adaptörünü ambalajından çıkarmayınız.

    • İlaç şişesini, tıpası yukarıya bakacak şekilde tutunuz.

  • Hala şeffaf ambalajında olan ilaç şişesi adaptörünü, yerine oturuncaya kadar iterek ilaç şişesi tıpasının üzerine geçiriniz.
  • • Adaptörün    ilaç şişesine takıldığından emin olduğunuzda, ilaç şişesi adaptörünü ambalaj ından tamamen çıkarınız.

    • İlaç şişesi adaptörü takılmış olan şişeyi, yavaşça çalıştığınız temiz yüzeye bırakınız. Düşmemesine dikkat ediniz. İlaç şişesi adaptörüne DOKUNMAYINIZ.

    • Ambalajı beyaz renkteki pistona en yakın ucundan kısmen açarak enjektörü hazırlayınız.

  • Ambalajı yalnızca beyaz renkteki pistonun ortaya çıkmasına yetecek kadar açınız, ancak enjektörü ambalaj ından çıkarmayınız.
  • 8

  • Enjektör ambalajını tutarak, beyaz renkteki pistonu, reçete edilen dozun 0.1 ml fazlasını gösterinceye kadar çekiniz (Örneğin reçete edilen doz 0.5 ml ise, beyaz pistonu 0.6 ml’ye kadar çekiniz). Reçete edilen doza bağlı olmaksızın, KESİNLİKLE 0.9 ml’yi geçinceye kadar çekmeyiniz.
  • Bir sonraki adımda, hacmi reçete edilmiş olan doza ayarlayacaksınız.
  • Beyaz renkteki pistonu enjektörden tamamen ÇIKARMAYINIZ.
  • NOT: Beyaz renkteki piston enjektörden tamamen çıkarsa, enjektörü kullanmayınız ve değiştirilmesi için HUMIRA tedarikçinizle iletişim kurunuz. Beyaz renkteki pistonu tekrar yerine takmaya ÇALIŞMAYINIZ.

  • Enjektörü ambalajından çıkarmak için beyaz pistonu KULLANMAYINIZ. Enjektörü ölçekli kısmından tutarak ambalajından dışarıya çekiniz. Enjektörü hiçbir zaman yere BIRAKMAYINIZ.
  • • İlaç şişesi adaptörünü sıkıca tutarken, enjektörün ucunu ilaç şişesi adaptörüne sokunuz ve yine bir elinizle sıkıca tutarak, enjektörü saat yönünde döndürünüz. Çok fazla

    SIKIŞTIRMAYINIZ.

    • İlaç şişesini sıkıca tutarken, beyaz pistonu tamamen aşağıya doğru itiniz. Bu adım, doğru dozu çekmeniz için önemlidir. Beyaz pistonu tutunuz ve ilaç şişesi ilaç şişesi ile enjektörü baş aşağı gelecek şekilde çeviriniz.

    9

    • Beyaz renkteki pistonu, reçete edilen dozu 0.1 ml geçecek şekilde YAVAŞÇA çekiniz. Bu adım, doğru dozu çekmeniz için önemlidir. Dördüncü adım olan Dozu Hazırlama bölümünde, hacmi reçete edilen doza ayarlayacaksınız. Reçete edilen doz 0.5 ml ise, beyaz pistonu 0.6 ml’ye kadar çekiniz. Sıvı ilacın şişeden enjektöre dolduğunu göreceksiniz.

    • Sıvı ilacının şişeye geri dönmesini sağlamak için beyaz pistonu tamamen geriye doğru itiniz. Beyaz pistonu reçete edilen dozu 0.1 ml geçinceye kadar tekrar YAVAŞÇA çekiniz; bu işlem doğru dozu çekmeniz için önemlidir ve sıvı ilaçta hava kabarcıkları ya da hava boşlukları oluşmasını önlemek açısından önemlidir. Dördüncü adım olan Dozu Hazırlama bölümünde, hacmi reçete edilen doza ayarlayacaksınız.

    • Enjektördeki sıvı ilaçta hava kabarcıkları ya da hava boşlukları kaldığını görürseniz, bu işlemi 3 defaya kadar tekrarlayabilirsiniz. Enjektörü ÇALKALAMAYINIZ.

    NOT: Beyaz renkteki piston enjektörden tamamen çıkarsa, enjektörü kullanmayınız ve değiştirilmesi için HUMIRA tedarikçinizle iletişim kurunuz. Beyaz renkteki pistonu tekrar yerine takmaya ÇALIŞMAYINIZ.

    10

    • Enjektörü ölçekli kısmından baş aşağı duracak şekilde tutarken, diğer elinizle ilaç şişesi adaptörünü çevirerek şişeyi adaptörden çıkarınız. İlaç şişesine takılmış olan şişe adaptörünün enjektörden    ayrıldığından    emin olunuz. Enjektörün ucuna

    DOKUNMAYINIZ.

    • Enjektörün ucuna yakın bir yerde büyük bir hava kabarcığı ya da hava boşluğu görülebiliyorsa, sıvı tekrar enjektörün uç kısmına girmeye başlayıncaya kadar, beyaz pistonu enjektöre doğru YAVAŞÇA itiniz. Beyaz pistonu doz konumunu geçinceye kadar İTMEYİNİZ.

  • Örneğin reçete edilen doz 0.5 ml ise, beyaz pistonu 0.5 ml çizgisini geçinceye kadar İTMEYİNİZ.
  • • Enjektörde kalan sıvının en az reçete edilen doz hacmi olduğunu görsel olarak kontrol ediniz. Kalan hacim reçete edilen doz hacminden    düşükse, enjektörü KULLANMAYINIZ ve doktorunuzla iletişim kurunuz.

    • Serbest kalan elinizle, ters duran sarı renkli enjektör konektörü aşağıya bakacak şekilde iğneyi ambalajından çıkarınız.

    • Enjektörü yukarıya doğru tutarak, enjektörün ucunu sarı renkli enjektör konektörüne takınız ve sıkışıncaya kadar, enjektörü resimdeki okla gösterilen şekilde döndürünüz. İğne artık enjektöre takılmıştır.

    • İğneyi ambalajından dışarıya çekiniz, ancak şeffaf iğne kapağını ÇIKARMAYINIZ.

  • Enjektörü çalıştığınız temiz yüzeye bırakınız. Enjeksiyon yeri ve hemen ardından dozu hazırlayarak işleme devam ediniz.
  • 3) Enjeksiyon yerinin seçilmesi ve hazırlanması

  • Karnınızda veya uyluğunuzda bir yer seçiniz. Son enjeksiyonu uyguladığınız aynı bölgeyi KULLANMAYINIZ.
  • Her yeni enjeksiyon son enjeksiyon yerinden en az 3 cm uzağa yapılmalıdır.
  • 11

  • Derinin kızarmış, zedelenmiş veya sert olduğu bir alana enjeksiyon YAPMAYINIZ. Bunlar o bölgedeki bir enfeksiyonun belirtisi olabilir ve bu nedenle doktorunuza haber vermelisiniz.
  • • Enfeksiyon olasılığını azaltmak için, enjeksiyon yerini diğer alkollü pedle siliniz. Enjeksiyondan önce silinen alana DOKUNMAYINIZ.

    4) Dozun Hazırlanması

  • Enjektörü, iğne yukarıya bakacak şekilde alınız.
  • • Pembe renkteki iğne kapağını enjektör yönünde aşağıya doğru çevirmek için diğer elinizi kullanınız.

    • Şeffaf iğne kapağını, diğer elinizle yukarıya doğru çekerek çıkarınız.

  • İğne temizdir.
  • İğneye DOKUNMAYINIZ.
  • • Şeffaf iğne kapağını çıkardıktan sonra, hiçbir zaman enjektörü yere BIRAKMAYINIZ.

  • Şeffaf iğne kapağını tekrar iğneye takmaya ÇALIŞMAYINIZ.
  • 12

    • Miktarı açıkça görmek için, iğne yukarıya bakacak şekilde enjektörü göz hizasında tutunuz. Sıvı ilacın gözünüze sıçramamasına dikkat ediniz.

  • Reçete edilen ilaç miktarını tekrar kontrol ediniz.
  • Beyaz pistonu, enjektör reçete edilen miktarda sıvı içerinceye kadar hafifçe enjektörün içine doğru itiniz. Beyaz piston itilirken, sıvının fazla olan kısmı iğneden dışarı çıkabilir. İğneyi ya da enjektörü SİLMEYİNİZ.
  • HUMIRA’nın enjekte edilmesi

  • Serbest kalan elinizle derinin temizlenmiş alanını nazikçe kavrayınız ve sıkıca tutunuz.
  • • Diğer elinizle enjektörü deriye 45 derecelik bir açı yapacak şekilde tutunuz.

    • Tek bir hızlı ve kısa hareketle iğneyi derinin içine batırınız.

  • Elinizde tuttuğunuz deriyi bırakınız.
  • Beyaz pistonu iterek, enjektör boşalıncaya kadar sıvı ilacı enjekte ediniz.
  • • Enjektör boşaldığında iğneyi deriden çıkarınız, bu sırada iğneyi batırdığınız açıda tutmaya dikkat ediniz.

    • Pembe renkli iğne kapağını, yerine oturuncaya kadar iğneye doğru hafifçe itiniz ve enjektörü iğneyle birlikte çalıştığınız yüzeye bırakınız. Şeffaf iğne kapağını tekrar iğneye takmaya ÇALIŞMAYINIZ.

    • Bir parça gazlı bez kullanarak enjeksiyon yerine 10 saniye süreyle bastırınız. Biraz kanama olabilir. Enjeksiyon yerini OVMAYINIZ. İsterseniz enjeksiyon yerinin üzerini bir yara bandı ile kapatabilirsiniz.

    Kullanılmış malzemelerin atılması

    • Atıklar için, kesici araçlar kutusu ya da hemşireniz, doktorunuz veya eczacınızın belirttiği gibi özel bir atık kutusuna ihtiyacınız olacaktır.

    13

    • Enjektörü iğne, ilaç şişesi ve ilaç şişesi adaptörü ile birlikte özel bir kesici araçlar kutusuna koyunuz. Bu malzemeleri normal evsel atıkların arasına ATMAYINIZ.

    • Enjektör, iğne, ilaç şişesi ve ilaç şişesi adaptörü KESİNLİKLE tekrar kullanılmamalıdır.

    • Bu özel kutuyu, her zaman çocukların ulaşamayacağı ve göremeyeceği bir yerde saklayınız.

    Değişik yaş grupları

    Çocuklarda kullanımı

    Yaşlılarda kullanımı

    HUMIRA’nın, Pediyatrik Crohn hastalığı tedavisinde 6 yaşından küçük çocuklarda kullanımı uygun değildir.

    Yaşlılarda (65 yaş ve üzeri) kullanım:

    HUMIRA’nın, 65 yaş ve üzerindeki hastalar için özel bir doz önerisi yoktur.

    Özel kullanım durumları

    HUMIRA ile bu hasta popülasyonlarında çalışma yapılmamıştır. Doz önerileri yapılamaz.

    Eğer HUMIRA’nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

    Kullanmanız gerekenden daha fazla HUMIRA kullanırsanız

    Eğer yanlışlıkla doktorun söylediğinden daha fazla/sık HUMIRA enjeksiyonu yaptıysanız doktorunuza haber veriniz . Boş da olsa ilacın dış karton kutusunu göstermek üzere daima yanınıza alınız.

    HUMIRA'i kullanmayı unuttuysanız

    Eğer çocuğunuza HUMIRA enjeksiyonu yapmayı unutursanız, hatırladığınızda mutlaka hekiminize danışınız.

    Unutulan dozları dengelemek için çift doz uygulamayınız.

    HUMIRA ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

    Artrit Artrit  Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur.
    Lösemi Kan Kanseri Lösemi Kan Kanseri  Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür.
Artrit Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur.
Mide Kanseri Mide Kanseri Mide kanseri genellikle mideyi tümüyle kaplayan ve mukus üretmekle görevli hücrelerde başlar. Bu kanser tipine adenokarsinom denir.
Ağız Kanseri Ağız Kanseri Ağız kanserinin en yaygın türleri, dudak, dil, dişetidir. Nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içine alır.

İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

AbbVie Tibbi İlaçlar San. Tic. Ltd. Şti.
Geri Ödeme KoduA03674
Satış Fiyatı 8770.96 TL [ 26 Apr 2024 ]
Önceki Satış Fiyatı 8770.96 TL [ 22 Apr 2024 ]
Original / JenerikOriginal İlaç
Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu8680656080087
Etkin Madde Adalimumab
ATC Kodu L04AB04
Birim Miktar 40
Birim Cinsi MG
Ambalaj Miktarı 2
Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar > İmmünsupresif Ajanlar > Adalimumab
İthal ( ref. ülke : Fransa ) ve Beşeri bir ilaçdır. 

İLAÇ FİYATLARIİlaç Fiyatları

HUMIRA 40 mg/0.8ML enj. çöz.içeren kullanıma hazır enjektör Barkodu
Tarihi İlaç Fiyatı
26 Apr 20248,770.96 TL
22 Apr 20248,770.96 TL
15 Apr 20248,770.96 TL
5 Apr 20248,770.96 TL
1 Apr 20248,770.96 TL
26 Mar 20248,770.96 TL
11 Mar 20248,770.96 TL
4 Mar 20248,770.96 TL
2024 / 2008 İlaç Fiyatları