MYFORTIC 360 mg 120 tablet gastro rezistan Kısa Ürün Bilgisi

Mikofenalik Asit }

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar > İmmünsupresif Ajanlar > Mikofenolat Mofetil
Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş. | 17 May  2013

1.   BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

MYFORTIC 360 mg gastro-rezistan tablet

2.   KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde :

Mikofenolik asit (MPA) (mikofenolat sodyum olarak) 360 mg

Susuz laktoz 90 mg

Yardımcı maddeler için 6.1.’e bakınız.

Yardımcı maddeler için 6.1.’e bakınız.


3.   FARMASÖTİK FORMU

Gastro-rezistan tablet

Uçuk turuncu-kırmızı renkte, bir yüzeyinde “CT” harfi basılı olan oval gastro rezistan tabletlerdir.


4.1. Terapötik endikasyonlar

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi:

MYFORTIC tedavisi, organ nakli konusunda uzman olan, doktorlar tarafından başlatılmalı ve devam ettirilmelidir.

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;

MYFORTIC’in bir hastada ilk defa kullanılmasına, transplantasyonu izleyen 48 saat içerisinde başlanmalıdır. Önerilen doz, 2 defa 720 mg (4 adet 180mg veya 2 adet 360mg MYFORTIC gastro-rezistan tablet) olmak üzere günde 1440 miligramdır. 2 g mikofenolat mofetil(MMF) kullanmakta olan hastalarda bunun yerine, günde 1440 mg (2 defa 720 mg) MYFORTIC kullanılmasına geçilebilir.

MYFORTIC yalmzca oral kullanım içindir. MYFORTIC, aç ya da tok kamına alınabilir. Günlük doz, sabah ve akşam olmak üzere 2 defada alınmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Ameliyattan sonra böbrek gref fonksiyonu geciken hastalarda doz ayarlanmasına ihtiyaç yoktur (bkz bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikler.). Şiddetli kronik böbrek yetmezliği (glomerül filtrasyon hızı <25 ml/dk/1.73 m2) olan hastalar, dikkatle izlenmelidir.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğerinde şiddetli parankimal hastalığı olan, böbrek nakledilmiş hastalarda doz ayarlanmasına ihtiyaç yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik yaş grubundaki ilaç emniyeti ve etkinliği saptanmamıştır. Böbrek nakledilen çocuklarla ilgili, sınırlı farmakokinetik veriler mevcuttur (bkz bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikler).

Geriyatrik popülasyon:

Bu hasta popülasyonunda doz ayarlanmasına ihtiyaç yoktur.

Red atakları sırasında tedavi:

4.3. Kontrendikasyonlar

• MYFORTIC, mikofenolat sodyuma, mikofenolik aside, mikofenolat mofetile veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşın duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir. (bkz bölüm 6.1. Yardımcı Maddelerin Listesi).

• Gebelik

• Laktasyonda kontrendikedir.

İmmünosupresyon, enfeksiyona yatkınlığın artmasına ve lenfoma ve diğer neoplazmaların gelişimine neden olabilir. MYFORTIC (mikofenolik asit) yalnızca immünosupresif tedavide ve organ nakli yapılan hastaların kontrolünde deneyimli olan hekimlerce kullanılmalıdır. MYFORTIC alan hastalar yeterli laboratuvar donanımı ve destekleyici tıbbi kaynağı bulunan hastanelerde takip edilmelidir. İdame tedavisinden sorumlu hekim hastanın takibi için gerekli bütün bilgilere sahip olmalıdır.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadın hastalar doğum kontrolü uygulamalıdır. MYFORTIC’in gebelik sırasında kullanımı düşük ve konjenital malformasyon riskinde artış ile ilişkilidir.

Kalıtsal hipoksantin-guanin fosforibozil-transferaz (HGPRT) eksikliği olan hastalar:

MYFORTIC, IMPDH (inozin monofosfat dehidrogenaz) inhibitörüdür. Bu nedenle de nadir görülen kalıtsal hipoksantin-guanin fosforibozil-transferaz (HGPRT) eksikliği olan hastalarda, örneğin Lesch-Nyhan sendromu ve Kelley-Seegmiller sendromu olanlarda, teorik olarak kullanılmamalıdır.

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar, hamilelik ve emzirme dönemi:

4.6. Gebelik ve laktasyon

bkz.).

Habis hastalıklar:

4.8. İstenmeyen etkiler

). Bu risk, kullanılan herhangi bir immünosupressif ilaca değil de sağlanan immünosupresyonun süresine bağlı gözükmektedir. Deri kanseri riskini mümkün olduğunca azaltmak amacıyla belirtilen genel önerilerde olduğu gibi; güneş ışığına ve ultraviyole ışınlara maruz kalınması, koruyucu giysiler giyilerek ve koruma faktörü yüksek bir preparat kullanılarak sınırlanmalıdır.

Enfeksiyonlar:

MYFORTIC kullanan hastalara; herhangi bir enfeksiyon kanıtı, beklenmedik ekimoz, kanama veya kemik iliği depresyonunu haber veren herhangi bir diğer belirti geliştiğinde bunu hemen doktora bildirmeleri tembih edilmelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

4.8. İstenmeyen etkiler

4.8. İstenmeyen etkiler

). PML veya PVAN gelişen hastalarda total immün supresan tedavi azaltılmalı ancak transplantasyon uygulanmış hastalarda immünosupresan tedavinin azaltılmasının grefti riske sokabileceği de unutulmamalıdır.

Kan diskrazileri:

MYFORTIC kullanan hastalar mikofenolik asidin bizzat kendisinden, birlikte kullanılan diğer ilaçlardan, viral enfeksiyonlardan veya bu nedenlerin çeşitli kombinasyonlanndan kaynaklanabilecek kan diskrazileri (öm.,nötropeni ya da anemi - bkz. bölüm 4.8 İstenmeyen etkiler) açısından izlenmelidir. MYFORTIC kullanan hastalar ilk ay her hafta, ikinci ve üçüncü ay her 2 haftada bir ve daha sonra da ilk yıl boyunca her ay tam kan sayımı yaptırmalıdır. Eğer kan diskrazileri (örn., mutlak nötrofil sayısı < 1.5 x 103 / mikro L ile birlikte nötropeni ya da anemi), MYFORTIC tedavisine ara vermek veya bu tedaviyi sona erdirmek uygun olabilir.

Diğer immünosupresif ajanlarla kombinasyon halindeki mikofenolik asit (MPA) türevleri ile tedavi edilen hastalarda saf kırmızı hücre aplazisi (PRCA) vakalan rapor edilmiştir (bkz., bölüm 4.8 İstenmeyen etkiler). Mikofenolik asit (MPA) türevleri tarafından indüklenen PRCA mekanizması bilinmemektedir; diğer immünosupresanlann ve immünosupresif bir rejimdeki kombinasyonlannın ilgili katkılan da bilinmemektedir. Bununla birlikte mikofenolik asit (MPA) türevleri kan diskrazilerine neden olabilmektedir (yukan bkz.). Bazı vakalarda PRCA’nın, dozun azaltılması veya mikofenolik asit (MPA) türevleri ile yapılan tedavinin kesilmesi ile geri dönüşümlü olduğu bulunmuştur. Ancak nakil hastalannda azalmış immünosupresyon grefti riske sokabilir. MYFORTIC tedavisinde değişiklikler, nakil alıcılannda greft reddi riskini en aza indirmek üzere uygun denetim altında yapılmalıdır.

Aşılar:

Mikofenolik asit tedavisi altında olan hastalara, bu sırada yaptıracaklan aşılann daha az etkili olacağı ve canlı, zayıflatılmış enfeksiyon etkeni içeren canlı aşılann yapılmaması gerektiği bildirilmelidir (bkz. Bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri). Grip aşısı, faydalı olabilir. Grip aşısını reçete eden doktor, bunun için ulusal kılavuza uygun hareket etmelidir.

Mikofenolik asit türevlerinin kullanılmasına, sindirim sisteminde gelişen advers olayların insidansında yükselme ve bu arada seyrek de olsa gastrointestinal kanal ülserasyonu, kanaması ve perforasyonu eşlik etmiş olduğundan MYFORTIC, ciddi, aktif sindirim sistemi hastalıklan olan hastalarda ihtiyatla kullanılmalıdır.

Diğer ilaçlarla birlikte kullanım:

MYFORTIC, klinik çalışmalar sırasında aşağıdaki ilaçlarla birlikte kullanılmıştır: antitimosit globülin, basiliksimab, mikroemülsiyon şeklinde siklosporin ve kortikosteroidler. MYFORTIC’in bağışıklığı baskı altına alan (immünosupressif) diğer ilaçlarla birlikte kullanılmasının etkinliği ve emniyeti incelenmemiştir.

Tabletler, laktoz içerir.Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastalann bu ilacı kullanmamalan gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Birlikte kullanıldığında etkileştikleri gözlendiği için önerilmeyenler:

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Birlikte kullanıldığında etkileştikleri gözlendiği için dikkate alınması gerekenler:

Asiklovir: Böbrek bozukluğu, plazmadaki gerek mikofenolik asit glukuronid (MPAG), gerekse asiklovir konsantrasyonlannın yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle her iki ilacm tübüler sekresyon açısından rekabete (kompetisyona) girmesi ve sonuç olarak her ikisinin plazma düzeylerinin daha da fazla yükselmesi mümkündür. Bu durumda hastalann yakından izlenmesi gerekir.

Mide koruyucu ajanlar:

Magnezyum ve alüminyum hidroksit içeren antasitler:

Antasitlerle birlikte verilmesi, mikofenolat sodyumun emilimini azaltır. Magnezyum ve alüminyum hidroksit içeren antasitlerin MYFORTIC ile birlikte verilmesi, mikofenolik asidin sistemik EAA değerinde %37, maksimal mikofenolik asit konsantrasyonunda %25 azalmaya neden olur. Magnezyum ve alüminyum hidroksit içeren antasitler MYFORTIC ile birlikte kullanılırken, ihtiyat önerilir.

Proton Pompası inhibitörleri:

Sağlıklı gönüllülerde, günde iki kere MMF 1000 mg ve pantoprazol 40 mg’ın eşzamanlı olarak uygulanması MPA EAA’da %27 azalmaya ve MPA’nın maksimum

konsantrasyonunda %57 azalmaya yol açmıştır. Diğer yandan aynı çalışmada, MYFORTIC ve pantoprazolün eşzamanlı olarak uygulanmasını takiben MPA farmakokinetiğinde değişiklik gözlenmemiştir.

Gansiklovir: Gansiklovirle birlikte kullanım, mikofenolik asidin ve mikofenolik asit glukuronidin farmakokinetiğini etkilemez. Mikofenolik asidin terapötik kullanımı, gansiklovir klirensinde değişiklik yapmaz. Ancak MYFORTIC ve gansiklovir, böbrek bozukluğu olan hastalarda birlikte kullanıldıklarında, gansiklovirle ilgili doz önerileri dikkate alınmalı ve hastalar dikkatle izlenmelidir.

Takrolimus: Kalsinorin çapraz çalışmasında, böbrek nakledilmiş stabil durumdaki hastalarda MYFORTIC kararlı durum farmakokinetiği, Neoral ve takrolimus tedavileri süresince ölçülmüştür.Mikofenolik asitin ortalama EAA’sı %19 daha yüksek ve maksimum konsantrasyonu yaklaşık %20 daha düşük olmuştur. Diğer taraftan, Neoral tedavisi ile karşılaştırıldığında, takrolimus tedavisi sırasında mikofenolik asit glukuronidinin ortalama EAA’sı ve maksimum konsantrasyonu yaklaşık %30 daha düşük olmuştur.

Siklosporin A: Böbrek nakledilmiş, stabil durumdaki hastalarda incelenen siklosporin A farmakokinetiğinin, kararlı düzeyler elde edilmesini sağlayan MYFORTIC dozlarından etkilenmediği görülmüştür.

Birlikte kullanıldığında etkileştikleri beklendiği için dikkate alınması gerekenler:

Kolestiramin ve enterohepatik dolaşımı bozan ilaçlar: Kolestiramin, ilaçlann enterik dolaşımını bloke etme kapasitesi nedeniyle, mikofenolik asidin (MPA) sistemik EAA değerini azaltabilir. MYFORTIC’in etkinliğini azaltabilmeleri nedeniyle bu ilacm kolestiraminle ya da enterohepatik dolaşımı bozan ilaçlarla birlikte ihtiyatla kullanılması gerekir.

Doğum kontrol haplan: Doğum kontrol haplan oksidatif metabolizmayla, MYFORTIC ise glukuronidasyon yoluyla metabolize edildiğinden; doğum kontrol haplannın MYFORTIC farmakokinetiği üzerinde önemli bir etkiye sahip olması beklenmez. Ancak uzun süreli MYFORTIC tedavisinin, doğum kontrol haplannın farmakokinetiği üzerindeki etkileri bilinmediğinden böyle bir tedavi sırasında doğum kontrol haplannın etkinliğinde azalma meydana gelmesi mümkündür.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi D’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Mikofenolik asitin gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır.

MYFORTIC gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

MYFORTIC tedavisi öncesinde, sırasında ve bu tedavi sona erdikten sonra 6 hafta boyunca çok etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır (bkz bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri).

Gebelik dönemi

Gebelik sırasında MYFORTIC kullanımı, konjenital malformasyon riskinin artmasıyla bağlantılıdır. Her ne kadar gebe kadınlar üzerinde MYFORTIC ile yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar yapılmamış olsa da, ABD Ulusal Transplant Gebelik Kayıt Merkezi (NTPR) verilerine göre, mikofenolat mofetilin diğer immünosüpresanlarla birlikte gebelikte kullanılması, konjenital malformasyon oranında %22’lik bir artışa neden olmaktadır (maruziyetin olduğu 18 canlı doğanda dört vaka); buna karşılık, NTPR’deki transplant hastalarında malformasyonlann oranı %4-5 arasındadır. Mikofenolat mofetil ile bildirilen konjenital malformasyonlar, dış kulak anormallikleri ile yank dudak ve damak dahil yüze bağlı diğer anormallikler, konjenital diyafram fıtığı, distal ekstremite, kalp, özefagus ve böbrek anomalilerini kapsamaktadır. Gebelik sırasında mikofenolat mofetil kullanımın aynca spontan düşük riskinde artış ile ilişkili olduğu da bildirilmiştir. Mikofenolat mofetil (MMF), oral ya da IV uygulamayı takiben mikofenolik asi te dönüştürüldüğünden, yukandaki riskler MYFORTIC için de göz önüne alınmalıdır. Hayvan çalışmalannda mikofenolik asitin teratojenik potansiyeli olduğu gözlenmiştir (bkz. bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verisi).

MYFORTIC terapisi, negatif gebelik testi elde edilmediği sürece başlatılmamalıdır.

MYFORTIC, gebe kadınlarda kullanılmamalıdır. Hastalar, tedavi sırasında gebe kaldıklan takdirde bunu hemen doktora bildirmelidir.

Laktasyon dönemi

4.3. Kontrendikasyonlar

MYFORTIC laktasyon döneminde kullanılmamalıdır.

Birçok ilaç insan sütü ile atıldığından ve emzirilen yenidoğanlarda/bebeklerde ciddi advers reaksiyonlar potansiyeli bulunduğundan, ilacm anne açısından önemi dikkate alınarak, tedavi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonraki 6 hafta boyunca emzirmeden kaçınılması ya da bu tıbbi ürünün kullanımından kaçınılması yönünde karar verilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite:

Erkek hastalar

Cinsel yönden aktif erkeklerin tedavi sırasında ve son MYFORTIC dozlanndan sonra toplam 13 hafta süreyle kondom kullanmalan önerilir. Buna ek olarak, erkek hastalann kadın partnerlerinin de tedavi süresince ve son MYFORTIC dozundan sonra toplam 13 hafta boyunca yüksek derecede etkili doğum kontrol yöntemi kullanmalan önerilir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Mikofenolik asidin araç ve makine kullanmaya etkilerini inceleyen herhangi bir çalışma yapılmamıştır. İlacm gerek etki mekanizması, gerek farmakodinamik profili ve gerekse bildirilen advers reaksiyonlan, böyle bir etkinin olanaksız olduğunu göstermektedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Kontrol grubuna yer verilerek yapılan 2 çalışmada; aşağıdaki istenmeyen advers reaksiyonlar bildirilmiştir. Bu çalışmalarda MYFORTIC’in ve mikofenolat mofetilin (1:1 oranında rasgele gruplandınlan), yeni böbrek nakledilmiş 423 ve böbrek naklinden sonra idame immünosupressif tedavi uygulayan 322 hastadaki ilaç emniyeti değerlendirilmiştir; advers olay insidanslan, her 2 popülasyonda birbirine yakın bulunmuştur.

Lökopeni ve ishal, mikroemülsiyon şeklindeki siklosporinle ve kortikosteroidlerle birlikte kullanılan MYFORTIC tedavisine en sık eşlik eden (hastalann en az %10’unda görülen) advers ilaç reaksiyonlanndandır.

Habis hastalıklar

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

). MYFORTIC klinik çalışmalannda görülen habis hastalıklann tüm oranlan aşağıdaki gibidir: 1 yıla varan süreler boyunca MYFORTIC kullanan 2 de novo hastada (%0.9) ve 2 idame tedavisi gören hastada (%1.3) lenfoproliferatif hastalık veya lenfoma; 1 yıla varan süreler boyunca MYFORTIC kullanan de novo hastalann %0.9’unda ve idame tedavisi gören hastalann %1.8’inde melanoma dışı deri kanserleri; de novo hastalann %0.5’inde ve idame tedavisi gören hastalann %0.6’sında daha başka habis hastalıklar ortaya çıkmıştır.

Fırsatçı enfeksiyonlar

Fırsatçı enfeksiyon riski, organ nakli gerçekleştirilen bütün hastalarda yüksektir; bu risk, total immünosupressif yükle birlikte artar (bkz bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Sitomegalovirüs enfeksiyonu, candidiasis ve herpes simplex; yeni böbrek nakledilmiş diğer immünosupressif ilaçlarla birlikte MYFORTIC kullanan ve 1 yıl boyunca izlenen hastalarda kontrol grubuna yer vererek yapılan çalışmalarda en çok görülmüş olan fırsatçı enfeksiyonlardır. MYFORTIC klinik çalışmalannda gözlemlenen sitomegalovirüs enfeksiyonu (CMV) (seroloji, viremi veya hastalık) görülme oranı, yeni böbrek nakledilmiş hastalarda %21.6 ve idame tedavisi görenlerde % 1.9 olarak bildirilmiştir.

Yaşlı hastalar

İmmünosupresyon nedeniyle gelişen advers ilaç reaksiyonlannın görülme riski, yaşlı hastalarda genellikle artmış olabilir. İmmünosupressif tedavinin bir bölümü olarak MYFORTIC kullanan, ileri yaştaki hastalardaki advers reaksiyon riskinde; klinik çalışmalar sırasında MYFORTIC kullanan daha genç hastalara kıyasla, herhangi artış görülmemiştir.

Aşağıdaki tablo, randomize , çift-kör, kontrollü, çok merkezli iki faz IH çalışmasında bildirilen MYFORTIC ile ilgili olası advers ilaç reaksiyonlarım içermektedir : Çalışmaların biri de novo böbrek nakledilmiş hastalar ile diğeri idame tedavisi gören böbrek nakledilmiş hastalar ile yapılmış, her iki çalışmada da MYFORTIC siklosporin mikroemülsiyon ve kortikosteroidlerle birlikte 12 ay boyunca günde 1440 mg dozda kullanılmıştır.

MedDRA sistemi organ sınıflan doğrultusunda uyarlanmıştır.

Advers reaksiyonlar, aşağıdaki kategorilere gore listelenmiştir:

Çok yaygın (>1/10); yaygm (>1/100 ila <1/10); yaygm olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek >.1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Çok yaygm: Viral, bakteriyal ve fungal enfeksiyonlar

Yaygm: Üst solunum yolu enfeksiyonu, pnömoni

Yaygm olmayan:Yara enfeksiyonu, sepsis*, osteomiyelit*

(Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar

Yaygm olmayan: Siğil*, bazal hücre karsinomu*, Kaposi sarkomu*, lenfoproliferatif bozukluklar, skuamöz hücre karsinomu*

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok yaygm: Lökopeni Yaygm: Anemi, trombositopeni

Yaygm olmayan Lenfosel*, lenfopeni*, nötropeni*, lenfadenopati*

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygm olmayan: Anoreksi, hiperlipidemi, diabetes mellitus*, hiperkolesterolemi*, hiperfosfatemi

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygm olmayan: Delüzyonel algı*

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygm: Başağnsı

Yaygm olmayan: Tremor, insomnia*

Kardiyak hastalıklar

Yaygm olmayan: Taşikardi, pulmoner ödem*

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygm: Öksürük

Yaygm olmayan: Pulmoner konjesyon*, wheezing*

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygm: Diare

Yaygm: Kannda gerginlik, kann ağnsı, kannda hassasiyet, kabızlık, dispepsi, barsakta aşın gaz, gastrit, gevşek dışkı, bulantı, kusma

Yaygm olmayan: Abdominal hassasiyet, pankreatit, geğirme, kötü ağız kokusu*, ileus*, özofajit*, peptik ülser*, subileus*, gastrointestinal kanama, ağız kuruluğu*, dudak ülserasyonu*, parotis kanalı tıkanması*, gastro-özefageal reflu hastalığı*, jinjival hiperplazi*, peritonit*

Hepato-bilier hastalıklar

Yaygm: Anormal karaciğer fonksiyon testleri
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygm olmayan: Alopesi, ciltte morluklar*

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları Yaygm olmayan: Sırt ağnsı*, kas kramplan
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Yaygm: Kan kreatinin düzeyinde artış

Yaygm olmayan: Hematüri*, renal tübüler nekroz*, üretral striktür
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygm: Yorgunluk, pireksi

Yaygm olmayan: Grip benzeri rahatsızlık, alt ekstremite ödemi*, ağn, sertlik*, güçsüzlük*

* Sadece tek hastada (372 hasta arasından) rapor edilen olay

Not: Böbrek nakledilen hastalar, 1 yıla varan süreler boyunca günde 1440 mg MYFORTIC kullanmıştır. Yeni böbrek nakledilen ve idame tedavisi gören hastalarda, ikinci gruptaki insidansın daha düşük olma eğilimi göstermesine rağmen, benzer advers etki profilleri gözlenmiştir.

Pazarlama sonrası deneyimde gözlenen advers ilaç reaksiyonlan

Aşağıdaki advers ilaç reaksiyonlan, pazarlama sonrası deneyimden MYFORTIC ile spontan vaka raporlan ve literatür vakalanndan çıkanlmıştır. Bu reaksiyonlar, büyüklüğü kesin olmayan bir popülasyondan gönüllü olarak bildirildiği için, bunlann sıklığını güvenilir bir şekilde hesaplamak mümkün değildir ve bu nedenle “bilinmiyor” olarak sımflandmlmaktadır. Advers ilaç reaksiyonlan, MedDRA’nın sistem organ sınıfına göre listelenmektedir. Her sistem organ sınıfı içerisinde advers ilaç reaksiyonlan (ADR’ler) azalan ciddiyet sırasına göre listelenmektedir.

Deri ve deri altı doku hastalıklan: Ruhsat onayı sonrası klinik çalışmalarda, pazarlama sonrası gözetim döneminde ve spontan raporlarda deri döküntüsü bir advers ilaç reaksiyonu olarak belirlenmiştir.

Aşağıdaki advers reaksiyonlar, mikofenolik asit (MPA) türevlerinin sınıf etkisi olarak nitelendirilmiştir:

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:

Ciddi, bazen yaşamı tehlikeye sokan menenjit, infeksiyöz endokardit, tüberküloz ve atipik mycobacterium enfeksiyonu dahil enfeksiyonlar. Özellikle BK virüs enfeksiyonunun neden olduğu polyoma virüsü ile ilişkili nöropati (PVAN). Bazen ölümcül olmak üzere, progresif multifokal lökoensefalopati (PML) vakalan bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları: Nötropeni, pansitopeni. Diğer immünosupresif ajanlarla kombinasyon halindeki mikofenolik asit (MPA) türevleri ile tedavi edilen hastalarda saf kırmızı hücre aplazisi (PRCA) vakalan rapor edilmiştir (bkz., bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri)

Gastrointestinal bozukluklar:

Kolit, özofajit (sitomegalovirüs koliti ve özofajiti dahil), sitomegalovirüs gastriti, pankreatit, barsak perforasyonu, gastrointestinal kanama, mide ülserleri, duodenum ülserleri, ileus.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

MYFORTIC ile kasti veya kaza sonucu doz aşımlanna ilişkin anekdot raporlar söz konusu olmuştur ancak hastalann tümü ilgili advers olaylar yaşanmamıştır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

ve bölüm 4.8. İstenmeyen Etkiler).

İnaktif metabolitin (mikofenolik asit glukonat, MPAG) vücuttan uzaklaştmlması için diyaliz kullanılabilirse de bu yöntemin, aktif ilacı (mikofenolik asit, MPA) klinikte önem taşıyacak miktarlarda vücuttan uzaklaştırması beklenmemelidir. Bunun başlıca nedeni, mikofenolik asidin plazma proteinlerine yüksek oranda (%97) bağlanmasıdır. Kolestiramin gibi, safra asidi sekestranlan, mikofenolik asidin enterohepatik dolaşımını bozarak, sistemik EAA değerini azaltabilir.


5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: immünosupresan (ATC kodu: L04 A A06).

Mikofenolik asit, lenfosit proliferasyonunun, daha başka yollan kullanabilen diğer hücrelerin aksine, yeni sentez edilmiş pürinlere ihtiyaç duymakta olması nedeniyle, T- ve B lenfositlerinin çoğalmasını, diğer hücrelere kıyasla daha güçlü bir şekilde engeller. Mikofenolik asidin etki mekanizması böylece, sitokin transkripsiyonunu ve istirahat halindeki T-lenfositleri olumsuz yönde etkileyen kalsinörin inhibitörlerinin etki mekanizmasını tamamlayıcı nitelik taşır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Mikofenolik asit sodium tuzu halinde beyaz ila kirli beyaz renkte tozdur. Fizyolojik pH’daki sulu çözeltilerde yüksek çözünürlüğe sahiptir. 0,1N hidroklorik asitte pratik olarak çözünmez.

Emilim:

Mikofenolat sodyum, oral olarak alındıktan sonra tama yakın olarak emilir. Enterik kaplı bir formülasyon kimliğini taşımasına uygun olarak, plazmadaki mikofenolik asit konsantrasyonlannın maksimal değerlere ulaşması için geçen süre (tmax), 1-5-2 saat kadardır. MYFORTIC’in enterik kaplı olmasının, mikofenolik asidin, mide gibi asidik ortamlarda salıverilmesini önlediği, in vitro çalışmalarda gösterilmiştir.

Mikroemülsiyon şeklinde kullanılan siklosporin tedavisiyle bağışıklığı baskı altında olan, stabil durumdaki, böbrek nakledilmiş hastalarda mikofenolik asit dozunun %93’ünün gastrointestinal kanaldan emildiği ve mutlak biyoyararlanım oranının %72 olduğu gösterilmiştir. 720 mg MYFORTIC’in yağ bakımından zengin (55 gram yağ, 1000 kalori) bir yemekle birlikte alınması, aç karnına alınmasına kıyasla mikofenolik asidin, etkinlikle ilişkili en önemli farmakokinetik parametre olan sistemik eğri altında kalan alan(EAA) değerinde değişiklik yapmaz. Ancak, maksimal mikofenolik asit konsantrasyonu (Cmax) %33 oranında azalır.

Dağlım:

Mikofenolik asidin kararlı plazma düzeylerindeki dağılım hacmi, 50 litredir. Gerek mikofenolik asit (MPA); gerekse başlıca metaboliti olan mikofenolik asit glukuronid (MPAG), plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanır (sırasıyla %97 ve %82 oranında). Protein bağlanma yerlerinde azalma (üremi, karaciğer yetmezliği, hipoalbüminemi, proteinlere yüksek oranda bağlanan diğer ilaçlarla birlikte kullanım), serbest mikofenolik asit konsantrasyonlarını artırabilir ve bu durumda, mikofenolik asitle ilişkili advers etkilerin görülme riski de artabilmektedir.

Biyotransformasyon:

Mikofenolik asidin eliminasyon yan-ömrü 11.7 saat, plazma klirensi saatte 8.6 litredir. Mikofenolik asit öncelikle, glukuronil transferaz enzimi aracılı glukronidasyon reaksiyonu sonucu mikofenolik asidin fenolik glukuronidi (MPAG) yönünde metabolize edilir. Mikofenolik asidin başlıca metaboliti olan mikofenolik asit glukuronid, biyolojik aktiviteye sahip değildir. Mikroemülsiyon şeklinde kullanılan siklosporin tedavisiyle bağışıklığı baskı altında olan, stabil durumdaki, böbrek nakledilmiş hastalarda, oral mikofenolik asit dozunun %28 kadan sistemik dolaşıma karışmadan glukronidasyon reaksiyonu ile önce mikofenolik asit glukuronid oluşur. Eliminasyon yan ömrü mikofenolik aside kıyasla daha uzun (15.7 saat) olan bu metabolitin plazma klirensi, saatte 0.45 litredir.

Eliminasyon:

İdrara çıkan mikofenolik asit miktan ihmal edilebilir bir düzeydedir (%1.0’ından daha az) ama, mikofenolik asit glukuronidin büyük bölümü vücuttan, böbrekler yoluyla uzaklaştmlır. Safraya salgılanan mikofenolik asit glukuronid, barsak florası tarafından dekonjügasyona uğratılır ve böylece yeniden meydana gelen mikofenolik asit, tekrar emilebilir. MYFORTIC dozunun alınmasından 6-8 saat sonra, plazmadaki mikofenolik asit düzeyi, ikinci defa doruk noktasına yükselir ve bu, dekonjügasyonla oluşan mikofenolik asidin yeniden emilmesiyle bağdaşmaktadır.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:

MYFORTIC’in farmakokinetiği, dozuyla orantılı olup, incelenen doz sınırlan arasında (1802160 mg), lineer karakter taşımaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek vetmezliğ:

Böbrek fonksiyonu normal olan hastalardaki mikofenolik asit farmakokinetiği, böbrekleri hiç çalışmayan hastalardakinden farksız gözükmektedir. Buna karşılık mikofenolik asit glukuronat (MPAG) EAA değeri, böbrek fonksiyonu azaldıkça artmış ve anüri durumunda, böbrek fonksiyonu normal hastalardakinin yaklaşık 8 katı bulunmuştur. Hemodiyaliz, mikofenolik asidin ve mikofenolik asit glukuronatın klirensini etkilememiştir. Böbrek yetmezliğinde, plazmadaki serbest (proteinlere bağlı olmayan) mikofenolik asit düzeyi de anlamlı şekilde yükselebilir. Bu durum, kan üre konsantrasyonu yükseldiğinde, mikofenolik asidin plazma proteinlerine bağlanmasının azalmasına bağlı olabilir.

Karaciğer yetmezliği:

Alkolik sirozu olan gönüllülerde mikofenolik asidin karaciğerdeki glukuronidasyonu, karaciğer parankimasının bu hastalığından nispeten etkilenmemiştir. Karaciğer hastalığının bu konjügasyon üzerindeki etkisi olasılıkla, mevcut patolojiye göre değişmektedir. Buna karşılık primer safra sirozu gibi, öncelikle biliyer hasarın söz konusu olduğu hastalıklar, glukuronidasyonu farklı şekilde etkileyebilir.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda güvenlilik ve etkinlilik henüz kanıtlanmamıştır. MYFORTIC’in çocuklarda kullanılmasıyla ilgili farmakokinetik veri sayısı sınırlıdır. Mikroemülsiyon şeklinde kullanılan siklosporin tedavisiyle bağışıklığı baskı altında olan, stabil durumdaki, böbrek nakledilmiş pediyatrik hastalann ortalama (SD) farmakokinetik parametreleri, yukandaki tabloda gösterilmiştir. Bu hastalarda mikofenolik aside ait maksimum konsantrasyon ve EAA değerlerinin, erişkin hastalara kıyasla daha fazla değişken olabiliği görülmektedir. Bu dozda kullanılan mikofenolik asidin ortalama EAA değeri günde 720 mg MYFORTIC kullanan erişkin hastalarda tipik olarak ölçülenden daha yüksek bulunmuştur. Çocuklardaki mikofenolik asidin ortalama sanal plazma klirensi, yaklaşık olarak saatte 7.7 olarak hesaplanmıştır. 200-300 mg/m2’lik MYFORTIC dozuyla, 30-50 mikrogram. saat/mililitrelik mikofenolik asit EAA değeri elde edilmesi beklenmelidir.

Cinsiyet:

MYFORTIC farmakokinetiği, cinsiyetler arasında klinik önemi olan herhangi bir fark göstermez.

Geriyatrik popülasyon:

İlk veriler baz alındığında, mikofenolik asit kullanımı, yaşa göre klinik önemi olacak derecede değişen bir parametre olarak gözükmemektedir.

Etnik gruplar/ırklar:

18 sağlıklı Japon ve beyaz gönüllüye tek doz 720 mg MYFORTIC uygulamasını takiben MPA ve MPAG maruziyeti (AUCinf), beyazlara kıyasla Japon gönüllülerde sırasıyla %15 ve %22 daha düşük olmuştur. Pik MPAG konsantrasyonlan (Cmaks), iki popülasyon arasında benzer olmakla birlikte, MPA Cmaks değeri Japon gönüllülerde %9.6 daha yüksek bulunmuştur. Bu sonuçlar, klinik olarak anlamlı herhangi bir farklılığa işaret etmemektedir.

Mikroemülsiyon seklinde kullanılan siklosporin tedavisiyle bağışıklığı baskı altında olan böbrek nakledilmiş hastalar:

MYFORTIC kullanılmasını takiben mikofenolik aside ait ortalama parametreler, aşağıdaki tabloda gösterilmektedir. Çoğul doz MYFORTIC ve kronik dozlar şeklinde kullanılan MYFORTIC farmakokinetiği, tek doz MYFORTIC farmakokinetiğine bakılarak tahmin edilebilir. Ameliyattan hemen sonraki erken dönemde, mikofenolik asidin ortalama EAA ve ortalama Cmax değerleri, ameliyattan 6 ay sonra ölçülecek olanların yaklaşık yansıdır.

Mikroemülsiyon şeklinde kullanılan siklosporin tedavisiyle bağışıklığı baskı altında olan, böbrek nakledilmiş hastalarda oral MYFORTIC verilmesini takiben, mikofenolik asidin ortalama (SD) farmakokinetik parametreleri

Erişkin tek doz n=24

Doz (oral)

Tmax (saat)

Cmax

(mikrogram/ml)

EAAo-oo
(mikrogram . saat/ml)

720 mg

2

26.1 (12.0)

66.5 (22.6)

Erişkin çoğul doz, 6 gün boyunca günde 2 doz n=12

Doz (oral)

Tmax (saat)

Cmax

(mikrogram/ml)

EAAo-12
(mikrogram . saat/ml)

720 mg

2

37.0 (13.3)

67.9 (20.3)

Erişkin çoğul doz, 28 gün boyunca günde 2 defa ıı=36

Doz (oral)

Tmax (saat)

Cmax

(mikrogram/ml)

EAAo-12
(mikrogram . saat/ml)

720 mg

2.5

31.2(18.1)

71.2(26.3)

Erişkin kronik çoğul doz, günde 2 defa (ERLB 301 çalışması) n = 48

Doz

Tmax (saat)

Cmax

(mikrogram/ml)

EAAo-12
(mikrogram . saat/ml)

Transplantasyondan 14 gün sonra

720 mg

2

13.9 (8.6)

29.1(10.4)

Transplantasyondan 3 ay sonra

720 mg

2

24.6 (13.2)

50.7(17.3)

Transplantasyondan 6 ay sonra

720 mg

2

23.0(10.1)

55.7( 14.6)

Pediyatrik tek doz, ıı= 10

Doz

Tmax (saat)

Cmax

(mikrogram/ml)

EAAo-oo
(mikrogram . saat/ml)

450 mg/m2

2-2.5

31.9 ( 18.2)

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Karsinogenez, Mutagenez, Fertilite bozulması

Sıçanlarda yapılan ve 104 hafta devam eden bir oral karsinojen etki çalışmasında, günde 9 mg/kg’a varan mikofenolat sodyum dozlan tümör oluşumuna neden olmamıştır. Bu çalışmada test edilen en yüksek doz, önerilen dozda (günde 1440 mg) MYFORTIC kullanan hastalarda gözlemlenenin yaklaşık 0.6-1.2 katı olan sistemik EAA değerine neden olmuştur. Sıçanlarda mikofenolat mofetil kullanılarak yapılan, paralel bir çalışmada da benzer sonuçlar alınmıştır. P531 (heterozigot) transgenik fare modelinde yapılan, 26 haftalık oral karsinojen etki çalışmasında, günde 200 miligrama kadar olan mikofenolat sodyum dozlan, tümör oluşmasına neden olmamıştır. Bu çalışmada kullanılan en yüksek doz (200 mg/kg) böbrek nakledilen hastalarda önerilen günlük dozla (1440 mg)elde edilenin yaklaşık 5 katma eşit sistemik EAA değerine neden olmuştur.

Mikofenolat sodyumun genotoksik potansiyeli, 5 yöntemle ölçülmüştür. Mikofenolik asit; fare lenfoma/timidin kinaz yönteminde, V79 Çin hamsterlerindeki miknonükleus testinde ve in vivo fare mikronükleus testinde genotoksik bulunmuştur. Buna karşılık mikofenolat sodyum, bakteriyel mutasyon testinde veya insan lenfositlerindeki kromozom abenasyon testinde genotoksik etki göstermemiştir. Farelerdeki bir kemik iliği mikronükleus testinde genotoksik etki gösteren en düşük doz, böbrek nakledilen hastalarda kullanılan günlük klinik MYFORTIC dozuna eşlik eden sistemik EAA veya Cmax (1440 mg) değerinin yaklaşık 3 katma eşdeğer bir sistemik EAA değerine neden olmuştur. Gözlemlenen mutajen etkinin hücrede, DNA sentezi amacıyla kullanılan havuzda bulunan nükleotidlerin nispi miktanndaki bir değişiklikten kaynaklanıyor olması mümkündür.

Günde 40 mg/kg’a kadar çıkan oral dozlarda kullanılan mikofenolat sodyum, erkek sıçanlann fertilitesini etkilememiştir. Bu dozdaki sistemik EAA değeri, klinikte test edilen günlük MYFORTIC dozlanna (1440 mg) eşlik eden EAA değerinin yaklaşık 9 katıdır. Günde 20 mg/kg’a kadar olan dozlar, dişi sıçanlann fertilitesi üzerinde etkisiz kalmış ve bu dozda, maternal toksisite ve embriyotoksisite görülmüştür.

Hayvalarda toksisite ve farmakoloji

Sıçanlarda ve farelerde mikofenolat sodyum kullanılarak yapılan toksisite çalışmalannda etkilenen başlıca organlar, hematopoietik sistemle lenfoid sistem olmuştur. MPA’ya maruz bırakılan kemirgenlerde aplastik, rejeneratif aneminin doz sınırlayıcı toksisite olduğu belirlenmiştir. Miyelogram değerlendirildiğinde eritroid hücrelerde belirgin bir azalma (polikromatik eritroblastlar ve normoblastlar), doza bağlı olarak dalakta büyüme ve ekstramedüller hematopoezde artış görülmüştür. Bu etkiler, böbrek nakledilen hastalarda önerilen günlük MYFORTIC dozuna (1440 mg) eşlik edene eşit veya daha düşük sistemik EAA değerlerinde kendini göstermiştir.

Mikofenolat sodyumun hayvanlardaki toksisite profili, mikofenolik asit kullanan insanlarda görülen advers olaylarla bağdaşmaktadır. İnsanlardaki gözlemler, hasta popülasyonunu daha yakından ilgilendiren ilaç emniyeti verileri sağlamaktadır(bkz bölüm 4.8 İstenmeyen etkiler).

Tek oral mikofenolik asit dozlan sıçanlarda orta derecede iyi (LD50 350-370 mg/kg), farelerde ve maymunlarda iyi (LD50 > 1000 mg/kg), tavşanlarda ise son derece iyi (LD50 > 6000 mg/kg) tolere edilmiştir.

Sıçanlarda mikofenolat sodyum kullanılarak yapılan bir teratojen etki çalışmasında, günde 1 mg/kg gibi düşük dozlarda bile yavrularda malformasyonlar ve bu arada anoftalmi, eksensefali ve göbek fıüğı görülmüştür. Bu dozdaki sistemik EAA klinik olarak günde 1.44 mg MYFORTIC kullanılmasına eşlik eden sistemik EAA değerinin yaklaşık %5’i kadardır ( bkz. bölüm 4.6 Gebelik ve laktasyon). Sıçanlardaki doğum öncesi ve sonrası çalışmada, mikofenolik asit (sodyum tuzu olarak) 3 mg/kg’lık yüksek dozda gelişimde gecikmelere neden olmuştur (dişilerde anormal pupiler refleks ve erkeklerde prepüsyal aynşma).

6.   FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Mısır nişastası Povidon(K-30)

Krospovidon Susuz laktoz Kolloidal silikon dioksit Magnezyum stearat.

Hipromelloz ftalat/hidroksipropilmetilselüloz ftalat Titanyum dioksit (E171)

Demir oksit san (E 172)

6.2. Geçimsizlikler

Yoktur

6.3. Raf ömrü

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

30 °C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

PA / AL / PVC alüminyum blisterde;

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

MYFORTIC tablet, enterik kaplamanın bozulmaması için ezilmemelidir (5.2 Farmakokinetik özellikler bölümüne bkz). Mikofenolat sodyum teratojenik etki göstermiştir (bkz bölüm 4.6 Gebelik ve laktasyon). Herhangi bir nedenle MYFORTIC tabletler ezilirse, toz halindeki ilacm solunmasından ya da deri ve mukoza ile doğrudan temasından kaçınınız.

Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim boynu (serviks) kanseri 35 yaş altı kadınlarda görülen vakalarda meme kanserinden sonra ikinci sırayı alır.Serviks kanserinin gelişmesi yıllarca sürebilir. Astım Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır.

İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş.
Geri Ödeme KoduA05224
Satış Fiyatı 4158.52 TL [ 26 Mar 2024 ]
Önceki Satış Fiyatı 4158.52 TL [ 11 Mar 2024 ]
Original / JenerikOriginal İlaç
Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu8699504040104
Etkin Madde Mikofenalik Asit
ATC Kodu L04AA06
Birim Miktar 360
Birim Cinsi MG
Ambalaj Miktarı 120
Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar > İmmünsupresif Ajanlar > Mikofenolat Mofetil
İthal ( ref. ülke : Yunanistan ) ve Beşeri bir ilaçdır. 
MYFORTIC 360 mg 120 tablet gastro rezistan Barkodu