LEVITRA 10 mg 4 film tablet Klinik Özellikler

Vardenafil }

Ürogenital Sistem ve Cinsiyet Hormonları > DİĞER ÜROLOJİK ÜRÜNLER > Vardenafil
Bayer Türk Kimya San. Tic. Ltd. Şti. | 30 December  1899

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1.   Terapötik endikasyon

Erektil disfonksiyon tedavisi

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji:

LEVITRA 10 mg ağızda dağılan tablet, LEVITRA 10 mg film kaplı tabletle biyoeşdeğer değildir (bkz. bölüm 5.1 Farmakodinamik Özellikler). LEVITRA ağızda dağılan tabletin maksimum dozu 10mg/gün’dür.

LEVITRA 10 mg ağızda dağılan tabletin yetişkin erkeklerde kullanımı, gerektiğinde cinsel aktiviteden yaklaşık 25-60 dakika önce alım şeklindedir. Klinik çalışmalarda, cinsel aktiviteden 4-5 saat öncesinde alındığında da etkili olacağı görülmüştür.

Uygulama sıklığı ve süresi:

LEVITRA ağızda dağılan tablet için önerilen maksimum doz sıklığı, günde bir kez 10 mg’dır. Günlük maksimum doz 1 adet 10 mg ağızda dağılan tablettir.

Uygulama şekli:

Oral kullanım içindir.

LEVITRA, ağızda dağılan tablet çözününceye kadar ağızda, dil üzerinde tutulmalı ve sonrasında yutulmalıdır. LEVITRA, sıvı olmaksızın ve blisterden çıkarıldıktan hemen sonra kullanılmalıdır. LEVITRA tok karnına ya da aç karnına alınabilir.

Tedaviye doğal bir yanıtın alınabilmesi için, cinsel uyarı gereklidir (bkz. 5.1. Farmakodinamik Özellikler).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler : Böbrek yetmezliği:

Hafif (Kreatinin klerensi > 50-80 ml/dak) ve orta (Kreatinin klerensi > 30-50 ml/dak) böbrek yetmezliği olan hastalarda, herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir.

Vardenafilin diyaliz gereksinimi olan hastalardaki farmakokinetiği incelenmemiştir (bkz. 5.2. Farmakokinetik özellikler)

4.3. Kontrendikasyonlar

Karaciğer yetmezliği:

Hafif karaciğer yetmezliği Child-Pugh A olan hastalarda, herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir.

Orta derecede veya şiddetli karaciğer yetmezliği Child Pugh B veya Child-Pugh C olan hastalar LEVITRA 10 mg ağızda dağılan tablet kullanmamalıdır.

Vardenafilin şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalardaki farmakokinetiği incelenmemiştir (bkz. 5.2. Farmakokinetik özellikler).

Pediyatrik popülasyon (doğumdan 18 yaşa) :

LEVITRA çocuklarda kullanılmaz.

Geriyatrik popülasyon (65 yaşın üzerinde):

Yaşlı hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

Diğer:

Alfa-blokörler ile eş zamanlı kullanımı: Alfa-blokörlerin ve vardenafilin vazodilatör etkileriyle uyumlu biçimde, LEVITRA ile alfa-blokörlerin eşzamanlı kullanımı bazı hastalarda semptomatik hipotansiyona yol açabilir. Yalnızca hastanın alfa-blokör tedavisinde stabil olduğu durumlarda eşzamanlı tedaviye başlanmalıdır (bkz. 4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri). Bu hastalarda, tedaviye LEVITRA film kaplı tablet kullanarak önerilen en düşük başlangıç dozuyla başlanmalıdır. Alfa-blokör tedavisi gören hastalarda LEVITRA 10 mg ağızda dağılan tablet başlangıç dozu olarak kullanılmamalıdır. LEVITRA ile tamsulosin veya alfuzosin herhangi bir zamanda birlikte uygulanabilir. Diğer alfa-blokörlerle LEVITRA eşzamanlı olarak reçetelendiğinde dozlar arasında uygun bir zaman aralığı gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır. (bkz. 4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri). Optimize edilmiş bir vardenafil dozu almakta olan hastalarda alfa-blokör tedavisine en düşük dozda başlanmalıdır. Alfa-blokör dozunun basamaklı olarak artırılması, vardenafil gibi PDE5 (fosfodiesteraz) inhibitörü kullanan hastalarda kan basıncının daha fazla düşmesiyle bağlantılı olabilir.

Potent CYP3A4 inhibitörleri ile eş zamanlı kullanımı:

LEVITRA, güçlü veya çok güçlü CYP3A4 inhibitörlerini kullanan hastalar

için kontrendikedir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin madde ya da yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

Vardenafilin herhangi bir formda nitrat veya nitrik oksit donörüyle (amil nitrit gibi) birlikte uygulanması kontrendikedir (bkz. bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri ve 5.1. Farmakodinamik Özellikler).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Erektil disfonksiyon tedavisine yönelik tıbbi ürünler, genel olarak cinsel aktivitenin tavsiye edilmediği erkeklerde (örn. stabil olmayan angina veya şiddetli kalp yetmezliği [New York Kalp Birliği III veya IV] gibi ciddi kardiyovasküler hastalıklara sahip hastalar) kullanılmamalıdır.

Vardenafilin güvenliliği aşağıdaki hasta alt gruplarında çalışılmamıştır ve bu nedenle kullanımı daha fazla bilgi elde edilene kadar kontrendikedir:

- şiddetli karaciğer fonksiyonu bozukluğu (Child-Pugh C),

- diyaliz gerektiren son evre böbrek hastalığı,

- hipotansiyon (kan basıncı <90/50 mmHg),

- yakın zamanlı inme veya miyokardiyal enfarktüs öyküsü (son 6 ay içinde),

- stabil olmayan angina ve

- retinitis pigmentosa gibi bilinen kalıtsal retinal dejeneratif hastalıklar. Vardenafilin, güçlü CYP3A4 inhibitörleri olan ketokonazol ve itrakonazol (oral form) ile eş zamanlı kullanımı 75 yaş üzeri erkeklerde kontrendikedir. Ritonavir ve indinavir gibi HIV proteaz inhibitörleri çok güçlü CYP3A4 inhibitörleri olduğundan, vardenafil ile eşzamanlı kullanımları kontrendikedir (bkz. bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Cinsel aktivite belli bir ölçüde kardiyak risk ile ilişkili olduğu için, erektil disfonksiyona yönelik herhangi bir tedaviye başlanmadan önce, hastaların kardiyovasküler durumları göz önüne alınmalıdır. Vardenafilin kan basıncında hafif ve geçici düşüşlere yol açabilen vazodilatör özellikleri vardır. Sol ventriküler çıkış yolu obstrüksiyonu (örneğin; aort stenozu ve idiyopatik hipertrofik subaortik stenoz) olan hastalar, vazodilatör ilaçların PDE5 (fosfodiesteraz tip 5 inhibitörleri dahil) etkisine karşı duyarlı olabilirler.

Kardiyovasküler tabloları nedeniyle cinsel aktivitenin önerilmediği erkeklerde, genel olarak, erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılan ajanlar kullanılmamalıdır.

59 sağlıklı erkekte, LEVITRA’nın QT aralığı üzerine olan etkisinin araştırıldığı bir çalışmada, sırasıyla LEVITRA’nın sırasıyla 10 mg’lık ve 80 mg’lık terapotik ve supraterapotik dozları QTc aralığında artışlara neden olmuştur (bkz. 5.1. Farmakodinamik Özellikler).Vardenafilin, karşılaştırılabilir QT etkili başka bir ilaçla kombine edilmesini değerlendiren bir pazarlama sonrası çalışmada, tek başına her iki ilaçla karşılaştırıldığında kombine kullanımda ilave bir QT etkisi göstermiştir (bkz. 5.1. Farmakodinamik Özellikler). LEVITRA’nın reçetelendirilmesi ile ilgili kararlarda bu gözlemler, bilinen QT uzaması geçmişi olan hastalarda veya QT aralığını uzattığı bilinen ilaçları kullanan hastalarda dikkate alınmalıdır. Sınıf IA (örn; kuinidin, prokainamid) veya Sınıf III (örn; amiodaron, sotalol) antiaritmik ilaçları kullanan veya doğuştan QT uzaması olan hastalar LEVITRA kullanmaktan kaçınmalıdır.

Uzun QT sendromu / Torsades de Pointes’e neden olabilir. Bu nedenle tanısı konmuş veya şüpheli konjenital uzamış QT sendromu veya Torsades de Pointes hastalarında kullanılmamalıdır.

Peniste anatomik deformasyonları (angulasyon, korpus kavernozumda fibrozis ya da Peyroni hastalığı gibi) olan veya priapizm gelişmesini predispoze edebilecek (orak hücreli anemi, multipl miyeloma ya da lösemi gibi) tablolara sahip hastalarda, erektil disfonksiyon tedavisi için kullanılan ajanlar dikkatle uygulanmalıdır.

LEVITRA’nın, erektil disfonksiyonda kullanılan diğer tedaviler ile kombinasyonunun güvenlilik ve etkinliği incelenmemiştir. Bu nedenle, böyle kombinasyonlar önerilmemektedir.

Aşağıdaki hasta alt gruplarında LEVITRA’nın güvenliliği incelenmemiştir. Bu nedenle de, kullanımı önerilmemektedir: şiddetli karaciğer yetmezliği, diyaliz gerektiren son-evre böbrek hastalığı, hipotansiyon (istirahatte sistolik kan basıncı < 90 mmHg), yeni geçirilmiş inme ya da miyokard enfarktüsü öyküsü (son 6 ay içerisinde), stabil olmayan anjina ve bilinen herediter dejeneratif retinal bozukluklar (retinitis pigmentoza gibi).

LEVITRA 10 mg ağızda dağılan tabletlerin güvenliliği orta düzeyde ve şiddetli karaciğer yetmezliği, Child-Pugh B ve Child-Pugh C olan hastalarda

incelenmemiştir, dolayısıyla bu hastalarda LEVITRA 10 mg ağızda dağılan tablet kullanımı önerilmemektedir.

LEVITRA dahil olmak üzere PDE5 inhibitörlerinin kullanımıyla bağlantılı olarak geçici görme kaybı ve non-arteritik iskemik optik nöropati (NAION) bildirilmiştir. Ani görme kaybı meydana geldiğinde hastaya LEVITRA kullanımını kesmesi ve derhal bir doktora başvurması tavsiye edilmelidir (bkz. 4.8 İstenmeyen Etkiler).

LEVITRA ile alfa-blokörlerin eşzamanlı kullanımı bazı hastalarda semptomatik hipotansiyona yol açabilir (bkz. 4.8 İstenmeyen Etkiler). Alfa blokör tedavisi gören hastalarda LEVITRA 10 mg ağızda dağılan tablet başlangıç dozu olarak kullanılmamalıdır.Yalnızca hastanın alfa-blokör tedavisinde stabil olduğu durumlarda eşzamanlı tedaviye başlanmalıdır (bkz. 4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri). Alfa-blokör tedavisinde stabil olan hastalarda, tedaviye LEVITRA film kaplı tablet’in önerilen en düşük başlangıç dozuyla başlanmalıdır.

LEVITRA ile tamsulosin ve alfuzosin herhangi bir zamanda birlikte uygulanabilir. Diğer alfa-blokörlerle LEVITRA eşzamanlı olarak reçetelendiğinde dozlar arasında uygun bir zaman aralığı bırakılması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır (bkz. 4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

Optimize edilmiş bir LEVITRA dozu almakta olan hastalarda alfa blokör tedavisine en düşük önerilen dozda başlanmalıdır. Vardenafil gibi PDE5 inhibitörü kullanan hastalarda alfa blokör dozunun basamaklı olarak artırılması, kan basıncının daha fazla düşmesiyle bağlantılı olabilir.

Vardenafil, kanama bozuklukları ya da belirgin aktif peptik ülseri olan hastalara uygulanmamıştır. Bu nedenle, vardenafil bu tip hastalara ancak dikkatli bir risk-yarar değerlendirmesi yapıldıktan sonra verilmelidir.

Greyfurt veya greyfurt suyu ile birlikte alımın, vardenafilin plazma konsantrasyonlarını artırması beklenmektedir. Bu kombinasyondan kaçınılmalıdır (bkz. bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

İnsanlarda, LEVITRA’nın tek başına ya da asetilsalisilik asit ile birlikte, kanama zamanı üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.

İnsan trombositleri ile yapılan in vitro çalışmalarda, tek başına vardenafilin, çeşitli trombosit agonistleri ile uyarılmış trombosit agregasyonunu inhibe etmediği gösterilmiştir. Supraterapötik konsantrasyonlardaki vardenafil ile, bir nitrik oksit vericisi olan sodyum nitroprussidin antiagregan etkisinde, konsantrasyona bağlı, küçük bir artış gözlenmiştir.

Heparin ve vardenafil kombinasyonunun, sıçanlarda kanama zamanı üzerinde hiçbir etkisi bulunmamıştır; ancak, bu etkileşim insanlarda incelenmemiştir.

Özellikle yaşlı, kan viskozitesi artmış hastalarda retinal ven oklüzyonu riski artmaktadır.

Aspartam: LEVITRA, fenilalanin için bir kaynak olan aspartam içermektedir. Fenilketonürisi olan insanlar için zararlı olabilir.

Sorbitol: LEVITRA sorbitol içermektedir. Nadir kalıtımsal früktoz intolerans problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.5.   Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Nitratlar, Nitrik Oksit Vericileri:

On sekiz sağlıklı erkek gönüllü üzerinde yapılan bir çalışmada, nitrogliserin dozundan önce değişik zaman aralıkları ile (24 saatten 1 saate kadar değişen) LEVITRA 10 mg film kaplı tablet verildiğinde, 0,4 mg dilaltı nitrogliserinin kan basıncını düşürücü etkisinde herhangi bir potansiyalizasyon gözlenmemiştir.

Orta yaşlı, sağlıklı deneklere 20 mg LEVITRA film kaplı tablet uygulanması, vardenafilden 1-4 saat sonra alınan 0,4 mg’lık dilaltı nitratların kan basıncını düşürücü etkisini potansiyalize etmiştir. Bu etkiler, 20 mg vardenafil, nitrogliserinden 24 saat önce alınınca saptanmamıştır.

Nikorandil hibrid bir potasyum kanalı açıcısı ve nitrattır. Nitrat bileşeni nedeniyle vardenafil ile ciddi etkileşim potansiyeline sahiptir.

4.3. Kontrendikasyonlar

CYP inhibitörleri:

Vardenafil, sitokrom P450 (CYP) izoform 3A4 yoluyla, ve kısmen CYP3A5 ve CYP2C9 izoformlarının katkısıyla, esas olarak hepatik enzimler tarafından metabolize edilir. Bu nedenle, bu enzimlerin inhibitörleri vardenafil klerensini azaltabilir.

Non-spesifik bir sitokrom P450 inhibitörü olan simetidin (400 mg, günde 2 defa), sağlıklı gönüllülere LEVITRA 20 mg) film kaplı tablet ile birlikte uygulandığında, vardenafil EAA (Eğrinin Altında Kalan Alan) ve Cmaks değerleri üzerinde herhangi bir etkisi olmamıştır.

Bir CYP3A4 inhibitörü olan eritromisin (500 mg, günde 3 defa), sağlıklı gönüllülere LEVITRA 5 mg film kaplı tablet ile birlikte uygulandığında, vardenafil EAA değerinde 4 kat, %300 ve Cmaks değerinde 3 kat (%200) artışa neden olmuştur.

Spesifik bir etkileşim çalışması gerçekleştirilmemiş olmasına karşın, klaritromisin ile birlikte uygulamanın vardenafil AUC ve Cmax değerleri üzerinde benzer etkilerle sonuçlanması beklenebilir. Eritromisin veya

klaritromisin gibi orta düzey bir CYP3A4 inhibitörüyle birlikte

uygulandığında, vardenafil dozunun ayarlanması gerekebilir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

ve 4.4 Özel kullanım uyarıları ve

önlemleri).

Potent bir CYP3A4 inhibitörü olan ketokonazol (200 mg), sağlıklı gönüllülere LEVITRA 5 mg film kaplı tablet ile birlikte uygulandığında, vardenafil EAA değerinde 10 kat, %900 ve Cmaks değerinde 4 kat, %300 artışa yol açmıştır.

Bir HIV proteaz inhibitörü olan indinavir (800 mg, günde 3 defa) ile LEVITRA 10 mg film kaplı tablet verilmesi, vardenafil EAA değerinde 16 kat, %1500 ve Cmaks değerinde 7 kat, %600 artışa neden olmuştur. Aynı anda uygulamadan 24 saat sonra, plazma vardenafil düzeyleri, doruk vardenafil plazma düzeyinin, Cmaks yaklaşık %4’ü dolayında bulunmuştur.

Bir HIV proteaz ve kuvvetli CYP3A4 inhibitörü olan ve aynı zamanda CYP2C9’u inhibe eden Ritonavir (günde 2 defa 600 mg) ile LEVITRA 5 mg film kaplı tablet aynı anda uygulandığında, vardenafil Cmaks değerinde 13 kat ve EAA 0-24 değerinde 49 kat artışa yol açmıştır. Ritonavir, vardenafilin yarılanma ömrünü belirgin şekilde 25.7 saate uzatmıştır.

Eritromisin, ketokonazol, itrakonazol, klaritromisin, indinavir veya ritonavir gibi potent veya orta kuvvetteki CYP3A4 inhibitörleri ile eş zamanlı kullanım, vardenafil plazma düzeylerinde belirgin artış oluşturabilir.

LEVITRA’nın eritromisin, ketokonazol, itrakonazol, klaritromisin, indinavir veya ritonavir ile eş zamanlı kullanımı kontrendikedir. Vardenafilin, güçlü CYP3A4 inhibitörleri olan ketokonazol ve itrakonazol (oral form) ile eş zamanlı kullanımı 75 yaş üzeri erkeklerde kontrendikedir. Ritonavir ve indinavir gibi HIV proteaz inhibitörleri çok güçlü CYP3A4 inhibitörleri olduğundan, vardenafil ile eşzamanlı kullanımları kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Alfa-blokörler

Alfa blokör monoterapisi, kan basıncının belirgin ölçüde düşmesine, özellikle postüral hipotansiyona ve senkopa neden olabildiğinden, kısa süreli alfa blokör tedavisi sonrasındaki tansiyonu normal gönüllülerde ve stabil alfa blokör tedavisi altındaki benign prostatik hiperplazi (BPH) hastalarında LEVITRA film kaplı tablet ile etkileşim çalışmaları yürütülmüştür.

Tamsulosin veya terazosin alfa-blokörlerinin 14 gün veya daha kısa sürede yüksek dozlara zorlanmış titrasyonundan sonra LEVITRA film kaplı tablet uygulanan belirli sayıdaki sağlıklı gönüllülerde bazı olgularda semptomatik olmak üzere hipotansiyon bildirilmiştir.

LEVITRA film kaplı tablet stabil bir tamsulosin tedavisi zemininde 5, 10 veya 20 mg dozlarında verildiğinde kan basıncında klinik önemi olan bir azalma olmamıştır. LEVITRA 5 mg film kaplı tablet ile 0,4 mg tamsulosin eşzamanlı olarak verildiğinde 21 hastanın 2’sinde ayakta iken sistolik kan basıncı 85 mm Hg’nin altında olmuştur. LEVITRA 5 mg film kaplı tablet ve tamsulosin altı saat ara ile verildiğinde ise 21 hastadan 2’sine ayakta iken sistolik kan basıncı 85 mm Hg’nin altında olmuştur.

Terazosin ile tedavi edilen hastalar arasında hipotansiyon ve ayakta <85 mm Hg sistolik kan basıncı, dozların 6 saat ile ayrı Cmax değerinde uygulanmasına kıyasla Cmax değerine erişmek için vardenafil ve terazosin eşzamanlı verildiğinde daha sık görülmüştür. Bu çalışmalar alfa blokörün yüksek dozlara zorlanmış titrasyonunun ardından sağlıklı gönüllülerle yürütüldüğünden bu çalışmalar sınırlı ölçüde klinik olarak ilişkilendirilebilinmiştir.

Stabil alfuzosin, tamsulosin veya terazosin tedavisindeki benign prostat hiperplazili (BPH) hastalarda LEVITRA film kaplı tablet ile üç etkileşim çalışması yürütülmüştür.

LEVITRA 5 mg veya 10 mg film kaplı tablet, alfuzosin dozlamasından dört saat sonra uygulanmıştır. Dört saatlik dozlama aralığı maksimum potansiyel etkileşimi ortaya çıkarmak için seçilmiştir. Alfuzosinden 4 saat sonra vardenafil dozlamasının ardından 10 saatlik aralık boyunca kan basıncında klinik olarak ilgili hiçbir ortalama maksimum ilave azalma gözlenmemiştir. Biri LEVITRA 5 mg film kaplı tablet ve diğeri LEVITRA 10 mg film kaplı tabletle dozlanan iki hasta, başlangıca göre ayakta sistolik kan basıncında >30 mm Hg’lik azalmalar yaşamıştır. Bu çalışma sırasında <85 mm Hg değerinde ayakta sistolik kan basıncı örneği gözlenmemiştir. Biri plaseboyla, ikisi LEVITRA 5 mg film kaplı tabletle ve biri LEVITRA 10 mg film kaplı tabletle dozlanan dört hasta baş dönmesi bildirmiştir. Bu sonuçlara dayanarak alfuzosin ve LEVITRA ile dozlama arasında zaman aralığı gerekli değildir.

BPH’li hastalarda yapılan sonraki bir çalışmada LEVITRA film kaplı tablet 10 mg ve 20 mg ile tamsulosin 0,4 veya 0,8 mg eşzamanlı olarak verildiğinde, ayakta iken sistolik kan basıncı 85 mm Hg’nın altında olan olgu yoktur.Bu sonuçlara istinaden tamsulosin ve LEVITRA arasında dozlar arasında zaman aralığı bırakılması gerekli değildir.

LEVITRA film kaplı tablet 5 mg ile terazosin 5 veya 10 mg eşzamanlı olarak verildiğinde 21 hastadan 1’inde semptomatik postüral hipotansiyon meydana gelmiştir. Vardenafil ile terazosin 6 saat arayla verildiklerinde, hipotansiyon gözlemlenmemiştir. LEVITRA ve terazosinin birlikte kullanımında dozlar arasındaki zamana karar verilirken bu dikkate alınmalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Optimize edilmiş bir vardenafil dozu almakta olan hastalarda alfa blokör tedavisine en düşük dozda başlanmalıdır. Alfa-blokör dozunun basamaklı olarak artırılması, vardenafil gibi PDE5 (fosfodiesteraz) inhibitörü kullanan hastalarda kan basıncının daha fazla düşmesiyle bağlantılı olabilir.

Diğerleri:

Kararlı durum konsantrasyonunda 0,375 mg digoksin alan hastalara, 14 gün süreyle günaşırı LEVITRA 20 mg film kaplı tablet uygulandığında, farmakokinetik etkileşim bulunmadığı gösterilmiştir. Digoksin ile eş zamanlı uygulamada, vardenafil farmakokinetiğinin değiştiğine yönelik herhangi bir veri bulunmamıştır.

Tek doz antasid; magnezyum hidroksit/alüminyum hidroksit, vardenafilin biyoyararlanımını (EAA) ya da doruk konsantrasyonunu (Cmaks) etkilememiştir.

LEVITRA 20 mg film kaplı tablet’in biyoyararlanımı, günde 2 defa 150 mg H2-antagonisti ranitidin ile birlikte kullanımından etkilenmemiştir.

LEVITRA 10 mg ve 20 mg film kaplı tablet, tek başına ya da düşük doz asetilsalisilik asit (2x81 mg tablet) ile kombine halde alındığında, kanama zamanını etkilememiştir.

LEVITRA 20 mg film kaplı tablet, alkolün (0,5 g/kg vücut ağırlığı) hipotansif etkilerini potansiyalize etmemiştir. Vardenafil farmakokinetiği değişmemiştir.

Faz III popülasyon farmakokinetiği araştırmalarında, asetilsalisilik asit, ACE-inhibitörleri, beta-blokörler, zayıf CYP 3A4 inhibitörleri, diüretikler ve diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların (sülfonilüreler ve metformin) vardenafil farmakokinetiği üzerinde anlamlı etkilerinin bulunmadığı açığa çıkarılmıştır.

LEVITRA 20 mg film kaplı tablet 3,5 mg glibenklamid, glyburide, ile eş zamanlı uygulandığında, glibenklamidin relatif biyoyararlanımını etkilememiştir. Glibenklamid ile eş zamanlı uygulamada, vardenafil farmakokinetiğinin değiştiğine yönelik herhangi bir veri bulunmamıştır.

25 mg Varfarin, LEVITRA 20 mg film kaplı tablet ile eş zamanlı uygulandığında, hiçbir farmakokinetik ve farmakodinamik (protrombin zamanı ve pıhtılaşma faktörleri II, VII ve X) etkileşim görülmemiştir. Vardenafil farmakokinetiği, eş zamanlı varfarin uygulanması tarafından etkilenmemiştir.

LEVITRA 20 mg film kaplı tablet, nifedipin 30 mg ya da 60 mg ile birlikte verildiğinde, bunlarla ilişkili bir farmakokinetik etkileşim görülmemiştir. LEVITRA film kaplı tablet ve nifedipin ile yapılan kombine tedavi, farmakodinamik etkileşime yol açmamıştır. Plaseboya kıyasla LEVITRA film

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye: Vardenafil kadınlarda kullanılmaz.

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar / Doğum kontrolü (kontrasepsiyon):

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Vardenafilin araç ve makine kullanımı üzerine etkisini araştıran herhangi bir çalışma gerçekleştirilmemiştir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Bütün klinik araştırmalar (advers ilaç reaksiyonları):

Aşağıdaki tabloda LEVITRA ile ilgili bildirilen tüm advers ilaç reaksiyonları, özetlenmiştir.

Her bir sıklık grubundaki advers ilaç reaksiyonları azalan ciddiyet sıralaması ile sunulmaktadır. Sıklık dereceleri şu şekilde tanımlanmaktadır:Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Dünya çapındaki tüm klinik çalışmalarda, hastaların > %0,1’inde ilaçla ilişkili ya da seyrek olarak bildirilen ve doğaları gereği ciddi olarak kabul edilen advers ilaç reaksiyonları:

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Seyrek: Konjunktivit

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Alerjik ödem ve anjiyoödem Seyrek: Alerjik reaksiyon

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın olmayan: Uyku bozukluğu

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Baş ağrısı Yaygın: Baş dönmesi

Yaygın olmayan: Parestesi ve distestezi, somnolans Seyrek: Senkop, amnezi, nöbet

Göz hastalıkları (ilgili tetkikler de dahil olmak üzere)

Yaygın olmayan: Görsel bozukluk, oküler hiperemi, görsel renk distorsiyonları, gözde ağrı ve rahatsızlık, fotofobi Seyrek: Göz içi basıncında artış

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın olmayan: Kulak çınlaması, vertigo

Kardiyak hastalıklar (ilgili tetkikler de dahil olmak üzere)

Yaygın olmayan: Çarpıntı, taşikardi

Seyrek: Angina pektoris, miyokard infarktüsü, ventriküler taşi-aritmiler

Vasküler hastalıklar (ilgili tetkikler de dahil olmak üzere)

Yaygın: Vazodilatasyon Seyrek: Hipotansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın: Nazal konjesyon

Yaygın olmayan: Dispne, sinüs konjesyonu

Gatrointestinal hastalıklar (ilgili tetkikler de dahil olmak üzere)

Yaygın: Dispepsi

Yaygın olmayan: Bulantı, gastrointestinal ve abdominal ağrı, ağız kuruluğu, ishal, gastroözofajiyal reflü, gastrit, kusma

Hepato-bilier hastalıklar

Yaygın olmayan: Transaminazlarda artış

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Eritem, döküntü

Kas-İskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları (ilgili tetkikler de dahil olmak üzere)

Yaygın olmayan: Sırt ağrısı, kreatin fosfokinazda artış, artan kas tonusu ve kramplar, miyalji

Üreme sistemi ve göğüs hastalıkları

Yaygın olmayan: Ereksiyonda artış Seyrek: Priapizm

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın olmayan: İyi hissetmeme Seyrek: Göğüs ağrısı

Pazarlama sonrası:

Vardenafil kullanımı ve cinsel aktivite ile zamansal olarak ilişkili olan miyokard enfarktüsü vakaları bildirilmiştir. Ancak, miyokard enfarktüsünün doğrudan hangi faktöre (vardenafil, cinsel aktivite, önceden mevcut

kardiyovasküler hastalık veya bu faktörlerin bir kombinasyonu) bağlı olduğunu saptamak mümkün değildir.

Pazarlama sonrası çalışmalarda, nadiren LEVITRA gibi, fosfodiesteraz tip 5 inhibitörlerinin kullanımı ile zamansal olarak ilişkili olan, kalıcı görme kaybını da içeren görüş azalmasının sebebi, nonarteritik anterior iskemik optik nöropati (NAION) vakaları bildirilmiştir. Bu hastaların tümünde değil, ancak çoğunda NAION gelişmesine sebep olabilecek, altta yatan düşük çukur/disk oranı, 50 yaşın üzerinde olmak, diabet, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, hiperlipidemi ve sigara gibi, anatomik veya vasküler risk faktörleri mevcuttur. Bu vakaların, direkt olarak PDE 5 inhibitörü kullanımıyla mı, yoksa hastanın altta yatan vasküler risk faktörleriyle veya anatomik bozukluklarla mı, ya da bu faktörlerin veya bilinmeyen başka faktörlerin kombinasyonuyla mı ilgili olduğunu belirlemek mümkün değildir.

Pazarlama sonrası çalışmalarda, nadiren LEVITRA gibi, fosfodiesteraz tip 5 inhibitörlerinin kullanımı ile zamansal olarak ilişkili olan, kalıcı ve geçici görme kaybı olmak üzere görme bozukluğu vakaları bildirilmiştir. Bu vakaların, direkt olarak PDE 5 inhibitörü kullanımıyla mı, yoksa hastanın altta yatan vasküler risk faktörleriyle mi, ya da diğer faktörlerle mi ilgili olduğunu belirlemek mümkün değildir.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Tek doz gönüllü çalışmalarında, vardenafil, günde 120 mg’a kadar olan dozlarda bu doz dahil olmak üzere incelenmiştir. 80 mg’a kadar olan tekli vardenafil dozları ve 4 hafta süreyle günde 40 mg uygulanan vardenafil dozları, ciddi advers olaylara yol açmaksızın tolere edilmiştir.

40 mg’lık dozlar günde iki kez uygulandığında, şiddetli sırt ağrısı olguları gözlenmiştir. Ancak, kaslara yönelik ya da nörolojik toksisite saptanmamıştır.

Doz aşımı vakalarında, destekleyici tedavi uygulanmalıdır. Vardenafil plazma proteinlerine yüksek oranda bağlandığı ve idrar ile eliminasyonu önemli düzeyde olmadığı için, renal diyalizin klerensi hızlandırması beklenmez.

Doğum Sonrası Depresyonu Doğum Sonrası Depresyonu Doğum sonrası depresyonu, doğumdan sonra her on kadından biri tarafından tecrübe edilen stresli bir durumdur. Diyabet Hastalığı Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır.