Adeka İlaçları FENOKODIN 20 tablet Kısa Ürün Bilgisi

FENOKODIN 20 tablet Kısa Ürün Bilgisi

Kodein + Dionin }

Solunum Sistemi > Öksürük İlaçları > Opium Alkaloid ve Türev Kombinasyonları
Adeka İlaç ve Kimyasal Ürünler San. Ve Tic. A.Ş. | 30 December  1899

  • 1.   BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

    FENOKODİN® 20 mg/10mg tablet

  • 2.   KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

    Etkin madde

    Kodein. 20 mg

    Dionin. 10 mg

    Yardımcı maddeler

    Laktoz. 50 mg

    Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1.'e bakınız.


  • 3.   FARMASÖTİK FORMU

    Beyaz, yuvarlak, tek yüzü çentikli tabletler.


    4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

      4.1. Terapötik endikasyonlar

      Soğuk algınlığı ve akciğer enfeksiyonlarından kaynaklanan öksürüklerde kullanılır.

      4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

      Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

      Günde 3 ila 4 kez birer tablet kullanılmalıdır. Kullanım süresi hekim tarafından belirlenmelidir.

      Uygulama şekli:

      Tabletler tercihen yemeklerden sonra bir miktar su ile alınmalıdır.

      Özel Popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek yetmezliği:

      Böbrek yetmezliği hastalarında doz azaltılmalıdır.

      Karaciğer yetmezliği:

      Karaciğer yetmezliği hastalarında doz azaltılmalıdır.

      Pediyatrik popülasyon :

      12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.

      12-18 yaş arası çocuklarda günlük maksimum doz 240 mg'ı geçmemelidir. Bu doz gün içinde dörde bölünerek altışar saatten az ara vermemek koşuluyla alınabilir. Etkili olan en düşük doz ve en kısa tedavi süresi tercih edilmelidir. Eğer ağrı tedavisinde başarı sağlanamadıysa tedavi süresi 3 gün ile sınırlandırılmalı, tedavi hekim tarafından tekrar değerlendirilmelidir.

      Geriyatrik popülasyon:

      Yaşlılarda özel bir doz ayarlaması gerekmez.

      4.3. Kontrendikasyonlar

        Kodein sülfat ya da ürün bileşenlerinden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kullanılmamalıdır. Bazı diğer opioidlere karşı aşırı hassasiyeti olanlar kodeine karşı çapraz duyarlılık sergileyebilirler.

        4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

          Psikonörotik, psikopatik ve duygusal yönden dengesiz olan hastalarda, FENOKODİN kullanılmasından çekinilmelidir. Çünkü bu tür hastalar üzerinde alışkanlık tehlikesi daha büyüktür.

          4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

            MSS depresanları: Hastalar, antihistaminikler, antipsikotikler, anksiyolitikler, genel anestezikler, antiemetikler, diğer sakinleştiriciler, opioidler, fenotiazinler, sedatif/hipnotikler ve alkol gibi diğer MSS depresyonu yapan ilaçlarla beraber kullanımında oluşabilecek etkiler konusunda uyarılmalıdır. Bu ilaçların kodein ile beraber kullanımı daha fazla MSS depresyonu, solunum depresyonu, hipotansiyon, derin sedasyon veya komaya yol açabilir. Bu türdeki ajanların kullanıldığı durumlarda azaltılmış dozlarda ve dikkatli kullanılmalıdır.

            4.6. Gebelik ve laktasyon

            ,

            Gebelik Kategorisi C

            FENOKODİN'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

            Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir.

            İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

            Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

            Veri bulunmamaktadır.

            Gebelik Dönemi

            Hayvan çalışmalarında fetüs üzerinde toksik ve advers etkiler görülmüştür. Gebe kadınlarda yapılmış yeterli ve kontrollü çalışma bulunmamaktadır.

            FENOKODİN gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

            Laktasyon Dönemi

            Kodein, anne sütü aracılığı ile bebeğe geçtiğinden emziren anneler kodein kullanmamalıdır. FENOKODİN emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

            Üreme yeteneği/ Fertilite

            Veri bulunmamaktadır.

            4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

            FENOKODİN, makine çalıştırmak, motorlu araç sürmek gibi dikkat gerektiren işleri yapabilme yeteneğini azaltabilir. Kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır.

            4.8. İstenmeyen etkiler

            Kodein, alışılagelmiş oral antitussiv dozlarla kullanıldığı zaman, advers reaksiyonlar ender ortaya çıkar.

            Aşağıdaki advers reaksiyonlar belirtilen sıklıklarda bildirilmiştir:

            Çok yaygın (≥1/10), yaygın (≥1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100), seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

            Psikiyatrik hastalıkları:

            Bilinmiyor: Duygusal yönden dengesiz olan kişilerde alışkanlık meydana getirebilmektedir. Diğer istenmeyen etkiler: coşku, disfori

            Sinir sistemi hastalıkları:

            Bilinmiyor: Baş dönmesi, sedasyon, anksiyete, güçsüzlük, baş ağrısı, uykusuzluk, sinirlilik, titreme, uyku hali, vertigo, görsel bozkuluklar, halsizlik

            Kardiyak hastalıkları:

            Bilinmiyor: Palpitasyon, solukluk, baygınlık, yüzde kızarma, hipotansiyon, senkop

            Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

            Bilinmiyor: Kodeine bağlı ciddi istenmeyen etkiler içinde solunum depresyonu ve daha az sıklıkla olmak üzere dolaşım depresyonu, solunum aresti, şok, kardiyak arest görülebilmektedir.

            Gastrointestinal hastalıkları:

            Bilinmiyor: Bulantı, kusma, tekrarlanan dozlarda kabızlık, karın ağrısı, abdominal kramplar, anoreksi, diyare, ağız kuruluğu, gastro-intestinal sıkıntı, pankreatit

            Deri ve deri altı doku hastalıkları

            Bilinmiyor: Döküntü, aşırı terleme, allerjik reaksiyonlar, pruritus, ürtiker

            Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

            Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)' ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

            4.9. Doz aşımı ve tedavisi

            Belirti ve bulgular:

            Kodeinin aşırı dozda kullanımı, solunum depresyonu (solunum hızı ve/ veya tidal hacimde azalma, Cheyne- Stokes solunumu, siyanoz), stupor veya komaya gidebilen aşırı somnolans, miyozis (terminal narkoz ya da şiddetli hipoksi durumlarında midriyazis), iskelet kaslarında gevşeklik, soğuk ve nemli deri ve bazen bradikardi ve hipotansiyon belirtileriyle bilinir. Şiddetli aşırı doz durumlarında dolaşımla ilgili kollaps görülebilir.

            Kodein sülfat tam karanlıkta dahi miyozise sebep olabilir. Aşırı doz durumlarında hipoksi de varsa miyozisden ziyade belirgin midriyazis görülebilir. FENOKODİN içindeki etken maddeler depresan olarak etki yaparlar. Fetal dozda (yaklaşık 40 tablet = 2 kutu) alındığında akut zehirlenme ile uyku hali, mental konvulsiyon, bilinç bulanıklığı, toplu iğne-başı pupilla (hemorojik ya da iskemik kaynaklı pontin lezyonlar benzer bulgular verebilir), yavaşlayan solunum, siyanoz, zayıf nabız, gastrointestinal spazm ve kimi durumlarda pulmoner ödem ya da akut akciğer hasarı görülür. İki ila dört saat içinde solunum yetersizliği nedeni ile ölüm meydana gelebilir.

            Tedavi:

            İlk yardım olarak suni solunum yaptırılır ve hastanın bilinci yerinde ise, mide yıkanması ve kusma ile ilacın dışarı çıkarılmasına çalışılır. İlk iki saat içinde tedaviye başlanmışsa, ilacın önemli bir kısmını kusma ile dışarı çıkarma şansı büyüktür. Bilincini kaybetmiş veya yaşamsal faaliyetleri deprese durumda bulunan hasta için kusturma işlemi kontrendikedir; mide yıkanır.

            Antidot

            Antidot olarak, yüksek dozda alınan analjezikler için I.V. yolla ve 0,1 mg/ kg hesabı ile nalorfin veya subkutan yolla levalorfan içeren ilaçlar kullanılır. İlk 24 saat hasta yakın gözlem altında tutulur. Depresyon veya koma geriye dönerse nalorfin dozu tekrarlanır.

            Antidot olarak bundan başka nalokson da kullanılır. Subkutan, i.m. veya i.v. injeksiyon yolu ile, yetişkinler için normal başlangıç dozu, 2 ila 3 dakikalık zaman aralıkları ile 400 mikrogramdır. İki veya üç dozdan sonra solunum fonksiyonunda bir gelişme olmazsa bunun nedeni, aşırı dozdan daha çok hastanın yapısı ve durumu ile ilgilidir. Çocuklar için başlangıç dozu, vücut ağırlığının her bir kg için 5 ila 10 mikrogramdır. Gerektiğinde bu dozlar 2 ila 3 dakikalık aralıklarla tekrarlanır.


            5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

              5.1. Farmakodinamik özellikler

              Farmakoterapötik grup : Kombine Antitüssif ATC kodu: R05DA20

              FENOKODİN' in içerdiği Kodeinin esas etkisi öksürük refleksine olan özel etkisidir ki, FENOKODİN de bu amaç ile kullanılmaktadır. Öksürük refleksine etki yapan dozu 20 mg'dır; bu doz solunum merkezi üzerine belirgin bir etki yapmaz. Narkoz etkisi hafiftir. Solunum üzerinde morfinin dörtte biri kadar etki yapar.

              FENOKODİN' in içerdiği Dionin etkin maddesi, yarı-sentetik morfin türevi opioid analjezik bir maddedir ve etkisi Morfin ile Kodein arasında olup daha çok kodein ile benzer özelliklere sahiptir. Öksürük baskılayıcı, analjezik ve antidiyareik etkisi vardır.

              5.2. Farmakokinetik özellikler

              Genel özellikler

              Fenokodin içeriğinde bulunan kodein ve dionin yarı sentetik morfin türevi maddelerdir ve metabolizmaları benzer şekildedir.

              Emilim

              Oral yolla alınan kodein ve dionin, gastrointestinal kanalda absorbe edilir.

              Dağılım

              Kodein ve dionin, gastrointestinal kanalda absorbe edildikten sonra pik plazma konsantrasyonu oluşur. Plazma yarı ömrü oral uygulamadan sonra 3 ila 4 saattir.

              Biyotransformasyon

              Kodein ve dionin, karaciğerde metabolize edilir. Metabolizmasında sitokrom p450 izoenzimi CYP2D6 rol oynar ve bu enzim genetik polimorfizm gösterebilir.

              Eliminasyon

              Kodein ve dioninin tamamına yakını böbrek yoluyla, esas olarak glukronik asit ile konjuge olarak atılır.

              Doğrusallık/doğrusal olmayan durum

              Veri bulunmamaktadır.

              5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

              Uygulanabilir değildir.

              6.   FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

                6.1. Yardımcı maddelerin listesi

                Mısır Nişastası Laktoz Povidon

                Mikrokristallin Selüloz PH 102 Aerosil 200

                Talk

                Magnezyum Stearat

                6.2. Geçimsizlikler

                Monoamin oksidaz sınıfından olan ve depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlarla etkileşim ve geçimsizlik yaptığından bu ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

                6.3. Raf ömrü

                48 ay

                6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

                25ï‚°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve orijinal ambalajında saklayınız.

                6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

                20 tablet blisterde, karton kutuda

                6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

                Kullanılmamış olan ürünler yada atık materyaller ‘Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve ‘Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.

                Diyabet Hastalığı Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek İyi akıl ve ruh sağlığı sahip olmaktan ziyade, yaptığınız şeylerdir. Akıl ve ruhsal olarak sağlıklı olmak için kendinize değer vermeli ve kendinizi kabul etmelisiniz.

    İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

    Adeka İlaç ve Kimyasal Ürünler San. Ve Tic. A.Ş.
    Geri Ödeme KoduA02977
    Satış Fiyatı 77.94 TL [ 15 Apr 2024 ]
    Önceki Satış Fiyatı 77.94 TL [ 5 Apr 2024 ]
    Original / JenerikJenerik İlaç
    Reçete DurumuYeşil Reçeteli bir ilaçdır.
    Barkodu8699587011398
    Etkin Madde Kodein + Dionin
    ATC Kodu R05DA20
    Birim Miktar 20+10
    Birim Cinsi MG/MG
    Ambalaj Miktarı 20
    Solunum Sistemi > Öksürük İlaçları > Opium Alkaloid ve Türev Kombinasyonları
    Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. 
    FENOKODIN 20 tablet Barkodu