Meda İlaçları DONA 750 mg film tablet KUBFarmakolojik Özellikler

DONA 750 mg film tablet Farmakolojik Özellikler

Glükozamin Sülfat }

Kas İskelet Sistemi > Non-steroid > Glukozamin Sülfat
Meda Pharma İlaç San. Ve Tic. Ltd. Şti | 13 June  2017

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Diğer antiinflamatuarlar / antiromatizmaller (non-steroid yapılılar)

ATC kodu: M01AX05

DONA’nın etkin maddesi olan glukozamin sülfat, kimyasal olarak iyi tanımlanmış ve saf bir bileşik olup, insan vücudunda fizyolojik olarak bulunan doğal bir amino-monosakkarit glukozamin tuzudur.

Glukozamin sülfatın etki mekanizması sinoviyal sıvı hiyaluronik asit, glikozaminoglikanlar ve eklem proteoglikan biyosentezlerinin uyarılmasıdır.

Farmakolojik çalışmalar dış kaynaklı proteoglikanların kıkırdak hücreleri (kondrosit) tarafından sentezi için esansiyel substrat olduğunu ve bunların biyosentezini arttırdığını göstermektedir. İn vitro glukozamin sülfat normal polimerik yapılı proteoglikanları sentez etmek için kültüre edilmiş insan kondrositlerini uyarır ve makromoleküller hiyalüronik asite bağlanır. Glukozamin sülfatın kıkırdak anabolizmasını arttırıcı etkileri kortikosteroidler tarafından oluşturulan fonksiyonel ve morfolojik kondrosit hasarı modellerinde de gözlenmiştir.

Glukozamin sülfat kollajenaz ve fosfolipaz A2 gibi kıkırdağı hasara uğratan enzimlerin etkinliğini, lizozomal enzimlerin aktivitesini ve süperoksit radikallerinin oluşumunu da azaltmaktadır.

Son dönem çalışmalarda ise glukozaminin antiinflamatuar etkilerinin varlığı ve IL-1’i inhibisyonu aracılığıyla hücre-içi sinyalleme yolağının bloke edilebildiği ve buna bağlı olarak da degradasyon süreçlerini engelleyebileceği gösterilmiştir.

Söz konusu bu moleküler etkilerin osteoartritik hastalıkların temelinde yatan kıkırdak dejeneratif süreçleri üzerine fayda sağladığı ve hastalık semptomlarını değiştirebildiği söylenebilir.

  • 5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Emilim:

    DONA aç karnına ve oral yoldan alımı sonrasında hızla ve %90’a yakın emilir. Sağlıklı gönüllülerdeki çalışmalar, tekrarlayan 1500 mg glukozamin dozlarında, doruk konsantrasyon (Cmaks)’un ortalama 1602±425 ng/ml (8,9 mMol) olduğu ve 3 saatte ulaşıldığını göstermiştir. Yarılanma ömrünün 15 saat olduğu hesaplanmıştır.

    Dağılım:

    Oral uygulamayı takiben kandan damar-dışı dokulara (sinovyal sıvı dahil) belirgin biçimde dağılır. Görünen dağılım hacmi, toplam vücut su miktarındakinden 37 kat daha yüksektir. Proteine bağlanma oranı bilinmemektedir.

    Biyotransformasyon:

    Glukozamin, doğal olarak vücutta bulunan bir madde olduğu ve eklem kıkırdağının bazı bileşenlerinin biyosentezinde kullanıldığından metabolizması ile ilgili konular çok detaylı çalışılamamıştır. Karaciğerden ilk geçiş metabolizmasına sahip olduğu ve bu yüksek ilk geçiş etkisine bağlı olarak biyoyararlanımının %20-30 olduğu gözlenmiştir.

    Eliminasyon:

    Radyoaktif C14 işaretli glukozamin ile yapılmış insan çalışmalarında, radyoaktif üriner itrahın uygulanan dozun yaklaşık %10’u, fekal atılımın da %11’e karşılık geldiği saptanmıştır. Değişmeden atılan glukozamin miktarı ise oral alınan dozun %1’idir. Bu sonuçlar glukozamin ve/veya metabolitlerinin eliminasyonunda böbreğin önemli rol oynadığını göstermektedir.

    Glukozamin farmakokinetiği günde bir kez ve tekrarlanan 750-1500 mg doz aralığında kullanıldığında lineer bir kinetik göstermektedir. Kararlı durum konsantrasyonunda birikme ve biyoyararlanımda azalma saptanmamıştır. Erkek ve kadınlarda farmakokinetik açıdan fark görülmemiştir.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Glukozamin sülfat ile gerçekleştirilen toksikolojik çalışmalar, geniş güvenlilik aralığı olan bir ilaç olduğunu göstermektedir.

    Aşağıdaki klinik öncesi çalışmalar yapılmıştır. Test edilmiş maksimum dozların hiçbir toksik etkinin olmadığı ya da minimum ve geri dönüşlü olduğu bildirilmiş, belirlenen bir uç organ toksisitesine rastlanmamıştır:

    • •   Oral, i.v ve i.m. yoldan fare ve sıçanlarda gerçekleştirilen akut toksisite çalışmaları; oral yoldan 5000 mg/kg’a kadar verilmiştir.

    • •   Tavşanlarda i.v. yoldan 80 mg/kg’a kadar ve sıçanlarda oral yoldan 240 mg/kg’a kadar 4 hafta ve köpeklerde i.v. yoldan 300 mg/kg’a kadar 13 hafta süren subkronik toksisite çalışmaları;

    • •   Sıçanlarda 2700 mg/kg’a kadar oral dozlarda 52 hafta ve köpekte 2149 mg/kg’a kadar oral dozlarda 26 hafta süren kronik toksisite çalışmaları;

    • •   Sıçanda ve tavşanda 2500 mg/kg’a kadar oral yoldan verilerek gerçekleştirilen embriyotoksikolojik ve sıçanda 2149 mg/kg’a kadar oral yoldan verilen fertilite çalışmaları;

    • •    5000 Li/ml konsantrasyona kadar in vivo olarak oral yoldan verilen dozlardaki mutajenik potansiyel çalışmaları;

      Depresyonu Anlamak Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? Kalp Krizi Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir.