CORELAR 10 mg/2 ml IV infüzyonluk çözelti (4 ampül) Klinik Özellikler

Ibuprofen }

Kalp Damar Sistemi > Diğer Kalp İlaçları > Ibuprofen
Vem İlaç Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti | 16 April  2019

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

SIVEXTRO, yetişkinlerde akut bakteriyel deri ve deri yapı enfeksiyonlarının (ABSSSI) tedavisinde endikedir (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.1).

Antibakteriyel ajanların uygun kullanımıyla ilgili olarak resmi kılavuzlar dikkate alınmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

 Pozoloji

Tedizolid fosfat infüzyonluk çözelti hazırlamak için toz başlangıç tedavisi olarak kullanılabilir. Tedavisine parenteral formülasyonda başlanan hastalar, klinik endikasyon oluştuğunda oral formülasyona geçirilebilirler.

Uygulama sıklığı ve süresi

Tavsiye edilen doz 6 gün boyunca günde bir kez 200 mg’dır.

Tedizolid fosfatın 6 günden uzun süre uygulanan hastalardaki güvenlilik ve etkililiği kanıtlanmamıştır (bkz. Bölüm 4.4).

Uygulama şekli

SIVEXTRO, 60 dakikalık bir süre boyunca intravenöz infüzyon yoluyla uygulanmalıdır.

Tıbbi ürünün uygulamadan önce sulandırılması ve seyreltilmesiyle ilgili talimatlar için bkz. Bölüm 6.6.

Unutulan dozlar

Eğer bir doz unutulursa, bu doz sonraki dozdan 8 saat öncesine kadar herhangi bir zamanda hastaya verilmelidir. Eğer sonraki doza kadar 8 saatten az süre varsa, hekim sonraki dozu beklemelidir. Unutulan dozu telafi etmek için çift doz uygulanmamalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Böbrek yetmezliği:

Doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.2).

Karaciğer yetmezliği:

Doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon

Tedizolid fosfatın güvenliliği ve etkililiği 18 yaşından küçük çocuklarda ve ergenlerde henüz belirlenmemiştir. Mevcut geçerli veriler Bölüm 5.2’de açıklanmaktadır ama pozolojiyle ilgili öneri yapılamamaktadır.

Geriyatrik popülasyon (65 yaş ve üstü)

Doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.2). 75 yaş ve üzerindeki hastalardaki klinik deneyim sınırlıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin madde veya Bölüm 6.l’de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılık.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Nötropeni hastaları:

Tedizolid fosfatın nötropeni (nötrofıl sayımı <1000 hücre/mm3) hastalarındaki güvenlilik ve etkililiği incelenmemiştir. Bir hayvan enfeksiyon modelinde, tedizolid fosfatın antibakteriyel etkinliği granülositlerin yokluğunda azalmıştır. Bu bulgunun klinik önemi bilinmemektedir. Nötropeni ve ABSSSI hastalarına tedavi uygulanırken, alternatif tedaviler dikkate alınmalıdır (bkz. Bölüm 5.1).

Mitokondriyal işlev bozukluğu:

Tedizolid mitokondriyal protein sentezini inhibe etmektedir. Bu inhibisyon sonucunda laktik asidoz, anemi ve nöropati (optik ve periferik) gibi advers reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Bu olaylar oksazolidinon sınıfının başka bir üyesi SIVEXTRO için tavsiye edilen süreden daha uzun bir süre uygulandığında gözlenmiştir.

Miyelosupresvon:

Tedizolid fosfat ile tedavi sırasında birkaç gönüllüde platelet düşüşü, hemoglobin düşüşü ve nötrofıl düşüşü gözlemlenmiştir. Tedizolid bırakıldığı durumlarda, etkilenmiş olan hematolojik parametreler tedavi öncesi seviyelerine geri dönmüştür. Oksazolidinon sınıfının başka bir üyesiyle tedavi edilen hastalarda miyelosupresyon (anemi, lökopeni, pansitopeni ve trombositopeni dahil) bildirilmiştir ve bu etkilerle ilgili riskin tedavi süresiyle ilişkili olduğu görülmüştür.

Periferik nöropati ve optik sinir bozuklukları:

SIVEXTRO için tavsiye edilen tedavi süresinden daha uzun bir süre uygulanan oksazolidinon sınıfının başka bir üyesi ile tedavi edilen hastalarda periferik nöropati yanı sıra bazen görme kaybına kadar ilerleyen optik nöropati bildirilmiştir. Tavsiye edilen tedavi süresi olan 6 gün boyunca tedizolid fosfat ile tedavi edilen hastalarda nöropati (optik ve periferik) bildirilmemiştir. Tüm hastalara, görüş keskinliği, renk görüşünde değişiklik, bulanık görme veya görme alanı kusuru gibi görme bozukluğu semptomlarını bildirmeleri tavsiye edilmelidir. Bu durumlarda, derhal değerlendirme yapılması ve gerekiyorsa hastanın bir göz doktoruna sevk edilmesi tavsiye edilmektedir.

Laktik asi doz:

Oksazolidinon sınıfının başka bir üyesinin kullanıldığı durumlarda laktik asidoz bildirilmiştir. Tavsiye edilen tedavi süresi olan 6 gün boyunca tedizolid fosfat ile tedavi edilen hastalarda laktik asidoz bildirilmemiştir.

Aşırı duyarlılık reaksiyonları:

Çapraz aşırı duyarlılık olabileceği için, diğer oksazolidinonlara aşırı duyarlı olduğu bilinen hastalarda tedizolid fosfat dikkatli uygulanmalıdır.

Clostridium diffıcile ilişkili divare:

Tedizolid fosfat için Clostridium diffıcil ilişkili diyare (CDAD) bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). CDAD’nin şiddeti hafif diyare ile fatal kolit arasında değişebilir. Antibakteriyel ajanlarla yapılan tedaviler kalın bağırsağın normal florasını değiştirebilir ve C. diffıcil’in aşırı büyümesine izin verebilir.

Antibiyotik kullanımını takiben şiddetli diyare görülen tüm hastalarda CDAD dikkate alınmalıdır. CDAD’nin antibakteriyel ajanların uygulanmasından iki ay sonra bile ortaya çıkabildiğinin bildirilmiş olması nedeniyle, tıbbi öykü dikkatli şekilde alınmalıdır.

CDAD şüphesi varsa ya da teyit edilirse, tedizolid fosfat ve eğer mümkünse direk C. diffıcil’e yönelik olmayan diğer antibakteriyel ajanlara devam edilmemelidir ve derhal yeterli terapötik önlemler alınmalıdır. Uygun destekleyici önlemler, C. diffıcil antibiyotik tedavisi ve cerrahi değerlendirme dikkate alınmalıdır. Peristalsiyi inhibe eden tıbbi ürünler bu durumda kontrendikedir.

Monoamin oksidaz inhibisvonu:

Tedizolid, reversibl, seçici olmayan bir monoamin oksidaz (MAO) in vitro inhibitörüdür (bkz. Bölüm 4.5).

Serotonin sendromu:

Serotonerjik ajanlar ile birlikte oksazolidinon sınıfından başka bir ajanın birlikte uygulanmasıyla ilişkili, spontan serotonin sendromu bildirimleri yapılmıştır (bkz. Bölüm 4.5).

SIVEXTRO’nun seçici serotonin geri alım inhibitörleri [SSRI], serotonin norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI), trisiklik antidepresanlar, MAO inhibitörleri, triptanlar ve potansiyel adreneıjik veya serotonerjik etkinliğe sahip diğer ilaçlar gibi serotonerjik ajanlar ile birlikte uygulandığı hastalarda Faz 3 klinik deneyim bulunmamaktadır.

Duvarlı olmayan mikroorganizmalar:

Kanıtlanmış veya kuvvetle şüphelenilen bakteriyel enfeksiyon yokluğunda reçete edilen tedizolid fosfat ilaca dirençli bakteri gelişimi riskini yükseltmektedir.

Tedizolid fosfat genellikle Gram-negatif bakterilere karşı etkin değildir.

Klinik verilerin kısıtlamaları:

6 günden uzun süre uygulanan tedizolid fosfatın güvenlilik ve etkililiği belirlenmemiştir.

ABSSSI’da, tedavi edilen enfeksiyon tipleri sadece selülit/erisipel ya da majör kutanöz apseler ve yara enfeksiyonlarıyla sınırlıdır. Diğer deri enfeksiyonu tipleri çalışılmamıştır.

Tedizolid fosfat ile eş zamanlı akut bakteriyel deri ve deri yapı enfeksiyonları ve sekonder bakteremisi olan hastaların tedavisindeki deneyim sınırlı olup, şiddetli sepsis septik şoklu hastalardaki ABSSSI tedavisinde ise hiç deneyim bulunmamaktadır.

Kontrollü klinik çalışmalara nötropeniye (nötrofıl sayımı <1,000 hücre/mm3) sahip hastalar ya da şiddetli bağışık yetmezliği olan hastalar dahil edilmemiştir.

Yardımcı Maddeler

Sodyum: Sodyum hidroksit yardımcı maddesi pH ayarı için kullanılır.

Bu tıbbi ürün her mililitresinde lmmol (23 mgj’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında "sodyum içermez".

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Farmakokinetik etkileşimler

Rosuvastatin’in (Meme Kanseri Dirençli Protein [BCRP] substratı) tek başına ya da SIVEXTRO (günde bir kez 200 mg oral doz) ile kombinasyon halinde kullanımının tek doz (10 mg) farmakokinetikleri karşılaştırıldığı bir klinik çalışmada, rosuvastatin EAA ve Cmaks değerleri, SIVEXTRO ile birlikte uygulandığında sırasıyla yaklaşık %70 ve %55 oranlarında yükselmiştir. Bu nedenle, oral yoldan uygulanan SIVEXTRO, bağırsak düzeyinde BCRP inhibisyonuna neden olabilir. Eğer mümkünse, altı günlük oral SIVEXTRO tedavisi sırasında, birlikte uygulanan BCRP substratı tıbbi ürününe (imatinib, lapatinib, metotreksat, pitavastatin, rosuvastatin, sülfasalazin ve topotekan gibi) ara verilmesi dikkate alınmalıdır.

Midazolam’ın (CYP3A4 substratı) tek başına ya da SIVEXTRO (10 günlük, günde bir kez 200 mg oral doz) ile kombinasyon halinde kullanımının tek doz (2 mg) farmakokinetikleri karşılaştırıldığı bir klinik çalışmada, midazolam EAA ve Cmaks değerleri, SIVEXTRO ile birlikte uygulandığında sırasıyla yaklaşık %81 ve %83’tür. Bu etki klinik olarak anlamlı değildir ve CYP3A4 substratlarının SIVEXTRO tedavisi süresince kullanılması halinde herhangi bir doz ayarlamasına gerek yoktur.

Farmakodinamik etkileşimler Monoamin oksidaz inhibitörleri

Tedizolid, bir reversibl monoamin oksidaz (MAO) in vitro inhibitörüdür; ancak, MAO-A inhibisyonu ve insanlarda öngörülen plazma maruziyetlerine yönelik IC50 karşılaştırılması yapıldığında, etkileşim öngörülmemektedir. Kararlı durumda 200 mg oral SIVEXTRO’nun psödoefedrin ve tiramin presör etkileri üzerindeki etkilerini belirlemek için, sağlıklı gönüllülerde ilaç etkileşim çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Sağlıklı gönüllülerde, psödoefedrin ile kan basıncında ya da kalp hızında anlamlı bir değişim gözlemlenmemiştir ve tiramin duyarlılığında klinik açıdan anlamlı bir artış gözlemlenmemiştir.

Potansiyel serotonerjik etkileşimler

Hastalarda ya da sağlıklı gönüllülerde serotonerjik etkileşim potansiyeli çalışılmamıştır (bkz. Bölüm 5.2).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi C’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar/doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Tedizolid fosfatın insanların fertilitesi üzerindeki etkileri incelenmemiştir. Tedizolid fosfatla yapılan hayvan çalışmalarında, fertilite açısından zararlı etkiler görülmemiştir.

Gebelik dönemi

Tedizolid fosfatın gebe kadınlarda kullanımıyla ilgili veri bulunmamaktadır. Fareler ve sıçanlarda yapılan çalışmalarda gelişim üzerinde etkiler görülmüştür (bkz. Bölüm 5.3). Tedbir amaçlı, gebelik sırasında tedizolid fosfat kullanımından kaçınılması tercih edilmektedir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/doğum/ve-veya/doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

SIVEXTRO gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Tedizolid fosfatın ya da metabolitlerinin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Sıçanlar üzerinde yapılan çalışmalar, tedizolid fosfatın sütle atıldığını göstermektedir. Emzirilen bebekle ilgili risk göz ardı edilemez. Emzirmenin durdurulup durdurulamayacağına ya da SIVEXTRO tedavisinin durdurulup durdurulamayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçmılamayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve SIVEXTRO tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Tedizolid fosfatın insanların fertilitesi üzerindeki etkileri incelenmemiştir. Tedizolid fosfatla yapılan hayvan çalışmalarında, fertilite açısından zararlı etkiler görülmemiştir (bkz. Bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı becerisi üzerindeki etkileri incelenmemiştir. SIVEXTRO baş dönmesi, halsizlik ya da yaygın olmayan uyku haline yol açabildiği için, araç ve makine kullanımı becerisi üzerinde minör bir etkisi olabilir (bkz. Bölüm 4.8).

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti

Tedizolid fosfatın güvenliliği, en az bir oral ya da intravenöz olarak uygulanan tedizolid fosfat dozu almış olan 1485 gönüllü üzerinde incelenmiştir. Primer güvenlilik veri tabanı, en fazla 6 gün boyunca oral ve/veya intravenöz olarak (331/662 hasta) 200 mg tedizolid fosfat alan 662 gönüllünün Faz 3 klinik çalışmalarıdır.

Faz 3 klinik çalışmalarında SIVEXTRO ile tedavi edilen hastaların (n=662) yaklaşık %22.4’ü en az bir tedavi sırasında ortaya çıkan advers reaksiyon deneyimlemiştir. Havuzlanmış kontrollü Faz 3 klinik çalışmalarında tedizolid fosfat alan (6 gün boyunca günde bir kez 200 mg tedizolid) hastalarda meydana gelen en sık bildirilen advers reaksiyonlar, bulantı (%6.9), baş ağrısı (%3.5), diyare (%3.2) ve kusmadır (%2.3) ve bunların şiddeti genellikle hafif ila orta derecelidir.

Advers reaksiyonların tablolastırılmış listesi

Aşağıdaki advers reaksiyonlar SIVEXTRO ile iki karşılaştırmalı pivotal Faz 3 çalışmasında tanımlanmıştır. Tek başına intravenöz SIVEXTRO alan hastalar ile oral uygulamayla ilişkili daha yüksek gastrointestinal bozukluk bildirimi oranı hariç tek başına oral tedavi alan hastalar karşılaştırıldığında güvenlilik profili benzerdir. Advers reaksiyonlar tercih edilen deyim, Sistem Organ Sınıfı ve sıklığa göre sınıflanmaktadır. Sıklık kategorileri şu şekilde tanımlanmaktadır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Tablo 1 Havuzlanmış Faz 3 karşılaştırmalı klinik çalışmalarda Sistem Organ _Sınıfına göre advers reaksiyonların sıklığı_

Sistem Organ Sınıfı

Yaygın

Yaygın Olmayan

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Vulvovajinal mikotik enfeksiyon

Fungal enfeksiyon

Vulvovajinal kandidiyaz

Apse

Klostridiyum difısil kolit

Dermatofıtoz

Oral kandidiyaz

Solunum yolu enfeksiyonu

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Lenfadenopati

Bağışıklık sistemi hastalıkları

İlaca aşırı duyarlılık

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Dehidratasyon

Yetersiz diabetes mellitus kontrolü

Hiperkalemi

Psikiyatrik hastalıklar

Uykusuzluk

Uyku bozukluğu

Anksiyete

Kabus

Sinir sistemi hastalıkları

Baş ağrısı

Uyku hali

Baş dönmesi

Disguzi

Titreme

Parestezi

Hipoestezi

Göz hastalıkları

Bulanık görme

Vitröz uçuşan cisimler

Kardiyak hastalıklar

Bradikardi

Vasküler hastalıklar

Kızarma

Sıcak basması

Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar

Öksürük

Burun kuruluğu

Pulmoner konjesyon

Gastrointestinal

hastalıklar

Bulantı

Karın ağrısı

Diyare

Kabızlık

Kusma

Karında rahatsızlık hissi

Ağız kuruluğu

Dispepsi

Üst karın ağrısı

Flatulans

Gastroözofajiyal reflü hastalığı

Hematokezi

Öğürme

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Genel prürit

Hiperhidroz

Prürit

Döküntü

Ürtiker

Saç dökülmesi

Eritematöz döküntü

Genel döküntü

Akne

Alerjik prürit

Makülopapüler döküntü

Papüler döküntü

Prüritik döküntü

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Artralji

Kas spazmı

Sırt ağrısı

Uzuvlarda rahatsızlık

Boyun ağrısı

Böbrek ve idrar hastalıkları

Anormal idrar kokusu

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Vulvovajinal prürit

Genel hastalıklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Halsizlik

Ürperti

İnfüzyon bölgesinde ağrı

İnfüzyon bölgesinde flebit

İrritabilite

Pireksi

İnfüzyonla ilişkili reaksiyon

Periferik ödem

Araştırmalar

Kavrama gücünde azalma

Transaminaz artışı

Akyuvar sayımında düşüş

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:tufam@titck,gov.tr; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı durumunda, SIVEXTRO durdurulmalı ve genel destekleyici tedavi uygulanmalıdır. Hemodiyaliz tedizolidi sistemik dolaşımdan anlamlı düzeyde uzaklaştırmamaktadır. Klinik çalışmalarda uygulanan en yüksek tekli doz, 1200 mg’dır. Bu dozdaki tüm advers reaksiyonların şiddetli hafif ila orta derecelidir.

Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Bağırsak kanseri kolon veya rektumda (arka geçit) herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir.Kolorektal kanser erken safhalarda teşhis edilmesi halinde daha kolay ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilir. Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve boğazda enfeksyona sebep olabilir.