CLEOCIN FOSFAT 600 mg IM/IV 1 ampül Klinik Özellikler

Klindamisin }

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

CLEOCIN FOSFAT, duyarlı anaerob bakterilerin, streptokoklar (Streptococcus faecalis hariç), stafılokoklar ve pnömokoklar gibi gram pozitif aerob bakterilerin duyarlı suşlarının, duyarlı Chlamydia trachomatis suşlarının yol açtığı aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde endikedir.

•    Tonsillit, farenjit, sinüzit, otitis media dahil üst solunum yolu enfeksiyonları ve kızıl.

Streptococcus pneumorıiae,    diğer streptococci (E. Faecalis hariç) ve Staphylococcus aureus’un neden olduğu bronşit, pnömoni, ampiyem ve akciğer apsesi dahil alt solunum yolu enfeksiyonları.

•    Streptococcus pyogerıes, Staphylococcus aureus ve anaerobların neden olduğu akne, furonkül, selülit, impetigo, apse ve yara enfeksiyonları dahil deri ve yumuşak

, , doku enfeksiyonları. Erizipel ,,ve paronişi gibi, spesifik deri, ve yumuşak doku,

Bu belge 5070 sayılı Elektr.onık Imza*Kanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman //ebs.tıtck.gov.tr/Basvuru‘EImza/Kontrol adresinden kontr<â0İifeâiby©iâKlelektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1 YnUyQ3NRZmxXZmxXQ3NRaklUZW56

•    Staphylococcus aureus ’un neden olduğu osteomiyelit ve septik artrit dahil kemik ve eklem enfeksiyonları.

•    Endometrit, pelvik selülit, vajinal kubbe enfeksiyonu ve tubo-ovariyel apse, salpenjit ve enflamatuvar pelvik hastalık dahil jinekolojik enfeksiyonlar (gram negatif aerobik etki spektruma sahip uygun bir antibiyotik ile kombine olarak).

•    Peritonit ve abdominal apse dahil intraabdominal enfeksiyonlar (gram negatif aerobik etki spektruma sahip uygun bir antibiyotik ile kombine olarak).

Staphylococcus aureus, streptokoklar (Erıterococcus faecalis hariç) ve duyarlı anaerob bakterilerin neden olduğu septisemi ve endokardit. Ulaşılan serum konsantrasyonlarında enfeksiyona yol açan organizmaya in vitro bakterisid etkisi testlerle gösterilen endokardit vakalarında klindamisin etkilidir.

•    Periodontal apse ve periodontit gibi dental enfeksiyonlar.

•    AIDS hastalarında toksoplazmik ensefalit. Konvensiyonel tedaviyi tolere edemeyen hastalarda, pirimetamin ile kombine kullanılan klindamisin etkilidir.

•    AIDS hastalarında Pneumocystis jiroveci (daha önce Pneumocystis carinii olarak sınıflandırılmıştır.) pnömonisi. Konvensiyonel tedaviyi tolere edemeyen ya da yeterli yanıt alınamayan hastalarda, klindamisin primakin ile kombine kullanılabilir.

CLEOCIN FOSFAT ampul, gentamisin ya da tobramisin gibi aminoglikozid grubu bir antibiyotikler birlikte kullanıldığında, barsak perforasyonu ya da travmaya sekonder bakteriyel kontaminasyon sonucu oluşabilecek peritonit ve batın içi apselerin önlenmesinde etkilidir.

Tek başına ya da kinin veya klorokinin ile kombine olarak kullanıldığında, çoklu ilaç direnci gösteren Plasmodium falciparum dahil malarya tedavisinde etkilidir.

Aşağıdaki mikroorganizmaların in vitro koşullarda klindamisine duyarlı olduğu gösterilmiştir:

B. melaninogenicus, B. disiens, B. hivius, Peptostreptococcus türleri, G. vaginalis, M. mulieris, M. curtissi ve Mycoplasma hominis.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Doz, enfeksiyonun şiddeti, hastanın durumu ve enfeksiyona yol açan bakterinin duyarlılığına göre belirlenmelidir.

Hastanın durumunda iyileşme görüldüğü zaman, tedaviye CLEOCIN pediatrik granül ya da CLEOCIN kapsül ile devam edilebilir.

Yetişkinler

Ciddi enfeksiyonlarda, intramusküler ya da intravenöz yoldan günde 600 mg-1,2 g olarak 2, 3 ya da 4 eşit doz halinde uygulanır. Daha ciddi enfeksiyonlarda günde 1,2-2,7 g 2, 3 ya da 4 eşit doz halinde uygulanır.

Hayatı tehdit eden durumlarda erişkinlerde günde 4.800 mg’a kadar varan dozlar intravenöz olarak uygulanmıştır.

600 mg’ın üzerindeki dozların tek bir intramusküler enjeksiyon şeklinde uygulanması

Bu    ’Klektronik İmza Kanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman //ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1 YnUyQ3NRZmxXZmxXQ3NRaklUZW56

İnflamatuvar pelvik hastalığın tedavisi

Sekiz saat ara ile intravenöz yoldan 900 mg CLEOCIN FOSFAT ve gram negatif aerob etki spektrumuna sahip bir antibiyotik (örneğin, böbrek fonksiyonları normal olanlarda 2.0 mg/kg, daha sonra sekiz saat ara ile 1,5 mg/kg gentamisin) birlikte kullanılır. İntravenöz yoldan tedaviye 4 günden kısa olmamak koşuluyla hastanın düzelmesinden sonra en az 48 saat daha edilmelidir. Daha sonra, klindamisin tedavisine toplam 10-14 günlük tedavi süresi tamamlanana kadar 6 saat arayla 450 mg CLEOCIN kapsül ile devam edilir.

AIDS hastalarında toksoplazmik ensefalit tedavisi

İntravenöz yoldan CLEOCIN FOSFAT ya da oral yoldan CLEOCIN kapsül, günde 600-1.200 mg dozunda 6 saat arayla 2 hafta boyunca uygulanır ve daha sonra tedaviye 6 saat arayla 300-600 mg CLEOCIN kapsül ile devam edilir. Tedaviye genellikle 8-10 hafta devam edilmelidir. CLEOCIN’in yanında uygulanacak oral pirimetamin dozu 8-10 hafta boyunca günde 25-75 mg’dır. Primetamin yüksek dozda kullanılıyorsa, tedaviye günde 10-

20    mg folinik asit ilave edilmelidir.

AIDS hastalarında Pneumocystis carinii pnömonisinin tedavisi

İntravenöz yoldan 21 gün boyunca altı saat arayla 600-900 mg ya da 8 saat arayla 900 mg CLEOCIN FOSFAT ya da oral yoldan her 6 saatte bir 300-450 mg CLEOCIN kapsül ve

21    gün boyunca oral yoldan günde bir kez 15-30 mg primakin.

Malarya tedavisi

Parenteral uygulama ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Oral uygulamada (kapsül veya oral solüsyon) yetişkinlerde 10-20 mg/kg/gün ve çocuklarda 10 mg/kg/gün eşit dozlar halinde 7 gün boyunca her 12 saatte bir tek başına ya da kinin (her 12 saatte bir 12 mg/kg) veya klorokin (her 24 saatte bir 15-25 mg) ile birlikte 3-5 gün boyunca uygulanır.

Uygulama şekli:

İntramüsküler veya intravenöz uygulanır.

Seyreltme ve infüzyon hızı

CLEOCIN FOSFAT, intravenöz yoldan uygulanmadan önce seyreltilmelidir. İnfüzyon için seyreltilerek hazırlanan solüsyondaki klindamisin konsantrasyonu 18 mg/ml’yi ve infüzyon hızı dakikada 30 mg’ı aşmamalıdır. İnfüzyon hızları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Doz

Seyreltici

İnfüzyon süresi

300 mg

50 mL

10 dakika

600 mg

50 mL

20 dakika

900 mg

50-100 mL

30 dakika

1.200 mg

100 mL

40 dakika

Bir saatlik infüzyon süresi içinde 1200 mg’dan fazla CLEOCIN FOSFAT uygulanmasından kaçınılmalıdır.

Alternatif olarak, ilk CLEOCIN FOSFAT dozunun erişkinlerde aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi hızlı infüzyon şeklinde uygulanmasından sonra tedaviye sürekli infüzyon şeklinde devam edilebilir._

Elde edilmek istenen serum klindamisin düzeyleri

İlk infüzyonun hızı

İdame tedavisinde infüzyon hızı

4 pg/mL’nin üstünde

Bu bejge 5(T/p saıjı Elektronik İmza Kanunu uyarınca e adresM4ASofflwe&llliliŞtiWiffli elektronik imza as

6 pg/mL’nin üstünde

30 dakikada 10 mg/dakika

iektronik olarak imzalanmıştır. .Doküman ht

ı fihjMflMkkflt: 30 dakikada 20 mg/dakika

0,75 mg/dakika

p:Z/ehsJitck.oy-trZRasvuru/EImza/Kontrol

Yİıl5fâ,ı9âıfeQ3NRaklUZW56

1,25 mg/dakika

CLEOCIN FOSFAT, kliniklerde kullanılan konsantrasyonlarda aşağıda belirtilen antibiyotikleri içeren %5 dekstroz ve sodyum klorür solüsyonlarında en az 24 saat fiziksel ve kimyasal olarak stabildir: Amikasin sülfat, aztreonam, sefamandol nafat, sefazolin sodyum, sefotaksim sodyum, sefoksitin sodyum, seftazidim sodyum, seftizoksim sodyum, gentamisin sülfat, netilmisin sülfat, piperasilin ve tobramisin.

İlaç karışımlarının geçimliliği ve stabilite süreleri, konsantrasyona ve diğer koşullara bağlı olarak değişiklik gösterir (bkz. Bölüm 6.2 Geçimsizlikler).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özellikle kolit gibi gastrointestinal hastalık öyküsü olan bireylere CLEOCIN FOSFAT reçete ederken dikkatli olunmalıdır.

Böbrek yetmezliği:

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

ve 5.2 Farmakokinetik özellikler).

Karaciğer yetmezliği:

Hafif ve orta düzeyde karaciğer yetmezliği olanlarda doz ayarlaması yapılmasına gerek yoktur (bkz. Bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri ve 5.2 Farmakokinetik özellikler).

Pediyatrik popülasyon:

1 aydan küçük bebeklerde güvenlilik ve uygun doza ilişkin çalışma yayınlanmamıştır.

Bir aylıktan büyük çocuklar

Ciddi enfeksiyonlar: İntramusküler ya da intravenöz yoldan 3 ya da 4 eşit doz halinde verilmek üzere günde 15-25 mg/kg.

Daha ciddi enfeksiyonlar:

3 ya da 4 eşit doz halinde verilmek üzere günde 25-40 mg/kg. Ciddi enfeksiyonlarda, çocuklara vücut ağırlığından bağımsız olarak günde 300 mg’dan az olmayacak şekilde uygulama önerilir.

Geriyatrik popülasyon:

Böbrek ve karaciğer işlevleri normal olan yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir. Erişkinlerde kullanılan dozlar kullanılır.

Kullanırken dikkat edilmesi gereken diğer konular

Beta-hemolitik streptokok enfeksiyonlarında tedaviye en az 10 gün devam edilmelidir.

Özellikle kolit olmak üzere gastrointestinal hastalık öyküsü olan bireylere CLEOCIN FOSFAT reçete edilirken dikkatli olunmalıdır.

Klindamisin, serebrospinal sıvıya yeterince geçmediğinden, menenjit tedavisinde kullanılmamalıdır.

Uzun süreli tedavilerde, karaciğer ve böbrek fonksiyonları kontrol edilmelidir. Bu

Bu adresinden

inden Kontrol edilebilir. Cruvenlı elektronıK imza aslı ile aynıdır. UoKumanm doğrul

bebeklerde güvenlilik ve uygun dozaj belirlenmemiştir.

CLEOCIN FOSFAT tedavisi, duyarlı olmayan organizmaların, özellikle maya mantarlarlannın aşırı üremesine neden olabilir.

CLEOCIN FOSFAT’ın uzun süreli uygulanması, herhangi bir anti-infektifte olduğu gibi, klindamisine dirençli organizmalara bağlı olarak süperenfeksiyona neden olabilir.

Atopik kişilere CLEOCIN FOSFAT uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

CLEOCIN FOSFAT seyreltilmeden bolus olarak intravenöz yoldan enjekte edilmemeli, bölüm 4.2’de anlatıldığı gibi en az 10-60 dakikada infüze edilmelidir.

Parenteral yoldan uygulanan ilaçlar, ambalaj ve solüsyonun elverdiği ölçüde partikül ve renk değişikliği açısından gözle kontrol edilmelidir.

4.3. Kontrendikasyonlar

CLEOCIN FOSFAT, klindamisin ya da linkomisine, formülasyondaki herhangi bir bileşene veya bölüm 6.l’de listelenen yardımcı maddelerin herhangi birine duyarlı olduğu bilinenlerde kontrendikedir.

CLEOCIN FOSFAT, benzil alkol içeriği nedeniyle prematüre bebeklere veya yenidoğanlara verilmemelidir (bkz. Bölüm 4.6).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Klindamisin ciddi enfeksiyonların tedavisinde kullanılmalıdır. Bu ilacın kullanımı düşünüldüğünde, klindamisin uygulanması sırasında hatta iki veya üç hafta sonrasında kolit vakaları bildirildiğinden, hekim enfeksiyonun türünü ve diyare potansiyel tehlikesini göz önünde bulundurmalıdır.

Antibakteriyel ajanlarla yapılan tedavi, kolonun normal florasını değiştirerek Clostridium diffıcile’m aşırı büyümesine yol açar. Bu durum, eritromisin dahil olmak üzere hemen hemen tüm antibakteriyel ajanların kullanımı ile bildirilmiştir. Clostridium diffıcile’m ürettiği toksin A ve B, Clostridium diffıcile ilişkili diyare (CDİD)’ye sebep olur.

Hastalık daha yaşlı hastalarda ya da zayıflamış hastalarda daha şiddetli bir seyir izleyecektir. Tanı genellikle klinik semptomların tanınmasıyla yapılır, ancak psödomembranöz kolitendoskopik olarak da doğrulanabilir. Kolit, hafif sulu bir diyareden başlayarak, ağır persistan diyare, lökositoz, ateş, kanlı ve mukuslu dışkılamanın eşlik ettiği şiddetli abdominal kramplar şeklinde ortaya çıkabilen ve tedavi edilmezse peritonit, şok ve toksik megakolona kadar ilerleyebilen ve fatal olabilen bir hastalıktır. Selektif kültür ortamında yapılan dışkı kültüründe Clostridium diffıcile’mn ve dışkı örneklerinde C. diffıcile toksininin saptanması da tanıyı kanıtlar.

Antibakteriyel ajanların uygulanmasından sonra diyare görülen hastalarda CDID teşhisini düşünmek önemlidir. Bu, hafif ila ölümcül kolit arasında değişebilen psödomembranöz kolit (bkz. Bölüm 4.8) dahil olmak üzere kolite ilerleyebilir. Antibiyotik ilişkili diyare veya antibiyotik ilişkili kolit şüphesi varsa veya tanı konulduysa, klindamisin de dahil olmak üzere antibakteriyel ajanlarla devam eden tedavi sonlandırılmalıdır ve uygun tedavi önlemleri hemen başlatılmalıdır. 7-10 gün boyunca günde dört kez 125 mg ila 500 mg vankomisin oral yoldan verildiğinde, dışkı örneklerinde toksinin hızlı bir şekilde

But

adres inci

ilaçlar kontrendikedir.

C. diffıcile’nin hipertroksin üreten suşları, morbidite ve mortalite artışına neden olur, bu enfeksiyonlar antimikrobiyal tedaviye dirençli olabildiğinden kolektomi gerektirebilir. Antibiyotik kullanımı sonrası diyare ile başvuran tüm hastalarda CDİD düşünülmelidir. CDİD’nin antibakteriyel ajanların uygulanmasından iki ay sonra ortaya çıktığı bildirildiğinden dikkatli bir tıbbi öykü gereklidir.

Bu ürün her mFsinde 9,45 mg benzil alkol içerir. Prematüre bebekler ve yeni doğanlara uygulanmaması gerekir. Bebeklerde ve 3 yaşına kadar olan çocuklarda toksik reaksiyonlara ve anafılaktoid reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Koruyucu benzil alkolün intravenöz uygulaması, yenidoğanlar dahil pediatrik hastalarda santral sinir sistemi depresyonu, metabolik asidoz, gasping solunum, kardiyovasküler yetmezlik ve hematolojik anomaliler (“gasping sendromu”) ile karakterize ciddi advers olaylarla ve ölümle ilişkili olmuştur. Bu ürünün normal terapötik dozları genellikle “gasping sendromu” ile ilişkili olarak bildirilenden belirgin şekilde daha düşük miktarlarda benzil alkol içerse de, toksisitenin oluşabileceği minimum benzil alkol miktarı bilinmemektedir. Yalnızca gerekli olduğunda ve olası başka alternatif bulunmadığında kullanılmalıdır. Yüksek hacimlerde verildiği durumlarda dikkatli şekilde kullanılmalıdır ve benzoik aside (benzil alkolün bir metaboliti) bağlı birikme ve toksisite (metabolik asidoz) riski nedeniyle karaciğer veya böbrek yetmezliği olan hastalarda tercihen kısa süreli tedavide kullanılmalıdır. Prematüre ve düşük doğum ağırlığına sahip bebeklerde toksisite gelişme olasılığı daha yüksektir. Benzil alkol içeren ürünler, mutlak gerekli olmadığı sürece zamanından önce veya zamanında doğan yeni doğanlarda kullanılmamalıdır. Benzil alkol plasentadan geçebilir ve klindamisin, gebelik sırasında yalnızca açık şekilde gerekliyse kullanılmalıdır.

Bu tıbbi ürün her ml’sinde 1 mmol’den daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Klindamisin, diğer nöromusküler blok yapan ilaçların etkisini güçlendirebilecek nöromusküler blok yapıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle, bu tür ilaçlan kullanan hastalarda dikkatli olunmalıdır.

Vitamin K antagonistleri

Bir vitamin K antagonisti (örneğin varfarin, asenokumarol, fluindion) ile birlikte klindamisin tedavisi alan hastalarda koagülasyon test (PT/INR) değerlerinde artış ya da kanama artışı rapor edilmiştir. Bu yüzden, vitamin K antagonisti ile tedavi edilen hastalarda koagülasyon belirteçleri sık izlenmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

 Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: İlk trimesterde C, ikinci ve üçüncü trimesterde B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Klindamisinin hamile kadınlardaki güvenliliği kanıtlanmadığından, CLEOCIN FOSFAT

Bu    (jht’dijıi’itğüihıüdhh j4iddihic!iiıda’ı.ııdi’kkdiilb ’tmahiTiM

adresinden Kontrol edilebilir. Cjuvemı*efeKtromK imza aslı ile aynıdır. Dokumanın doğrulama kodu : TYnuyÇ

kullanan kadınlar uygun bir doğum kontrolü yöntemi uygulamalıdır.

Gebelik dönemi

Sıçanlarda ve tavşanlarda yapılan oral ve subkutan reprodüktif toksisite çalışmalarında, maternal toksisiteye neden olan dozlar dışında, klindamisin nedeniyle oluşan bozulmuş fertikte ya da fetüse zarar görülmemiştir. Hayvan reprodüksiyon çalışmaları, insan cevapları konusunda her zaman belirleyici değildir.

Klindamisin insanlarda plasentayı geçer. Çoklu dozlardan sonra amniyotik sıvı konsantrasyonları maternal kan konsantrasyonlarının yaklaşık %30’udur.

Benzil alkol plasentadan geçebilir (bkz. Bölüm 4.4.).

Gebe kadınlar ile yapılan klinik çalışmalarda, ikinci ve üçüncü trimesterde sistemik olarak uygulanan klindamisin, konjenital abnormalitenin sıklığında artış ile ilişkilendirilmemiştir. CLEOCIN FOSFAT’ın gebeliğin ilk trimesterinde kullanımı ile ilgili yeterli ve kontrollü çalışma yoktur.

Klindamisinin gebelik döneminde kullanımının güvenliliği henüz gösterilmemiştir. Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır. Dolayısıyla, CLEOCIN FOSFAT gebelik durumunda sadece kesinlikle gerekli ise kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Oral ve parenteral uygulanan klindamisinin 0,7-3,8 |Jg/ml konsantrasyonlarda anne sütüne geçtiği bildirilmiştir. Bebeklerde ciddi advers reaksiyonlara neden olabileceği için, emziren annelerde CLEOCIN FOSFAT kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/ Fertilite:

Oral olarak tedavi edilen sıçanlarda fertilite testleri sonucunda, üreme ve çiftleşme yeteneği üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı görülmüştür.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Klindamisinin araç ve makine kullanımı üzerinde etkisi yoktur veya etkisi önemsizdir.

4.8. İstenmeyen etkiler

CLEOCIN FOSFAT ile tedavi edilen hastalarda raporlanan reaksiyonları içeren istenmeyen etkilerin sıklığı aşağıda listelenmiştir. Klindamisin ile gözlemlenen etkiler genellikle doz veya konsantrasyona bağlıdır.

Sıklık şu şekilde tarif edilmiştir: çok yaygın(> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.)

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Bilinmiyor: Vajinal enfeksiyon

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Agranülositoz, lökopeni, nötropeni, trombositopeni, eozinofıli Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Anafılaktoid reaksiyonlar, eozinofıli ve sistemik semptomların eşlik ettiği ilaç

Bu berşçahsi yfifflirı(DRıESıS) Kanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman //ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1 YnUyQ3NRZmxXZmxXQ3NRaklUZW56

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Disguzi

Kardiyak hastalıkları

Yaygın olmayan: Kardiyak arrest ve hipotansiyon

Vasküler hastalıklar

Yaygın: Tromboflebit

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Psödomembranöz kolit (bkz. Bölüm 4.4)

Yaygın olmayan: İshal, mide bulantısı Bilinmiyor: Karın ağrısı, kusma

Hepato-bilier hastalıkları

Yaygın: Anormal karaciğer fonksiyon testleri Bilinmiyor: Sarılık

Deri, ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Makülopapüler döküntüler

Yaygın olmayan: Eritema multiforme, kaşıntı, ürtiker

Bilinmiyor: Toksik epidermal nekroliz, Stevens-Johnson Sendromu, akut jeneralize ekzantematöz püstülozis (AGEP), eksfoliyatif dermatit, bülloz dermatit, morbilliform benzeri cilt kızarıklığı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Yaygın olmayan: Ağrı, apse

Bilinmiyor: Enjeksiyon bölgesinde iritasyon

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi’ne (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı durumunda spesifik tedavi gerekli değildir.

Klindamisinin serumdaki biyolojik yanlanma süresi 2,4 saattir. Hemodiyaliz ya da periton diyalizi klindamisinin kandan uzaklaştırılmasında etkili değildir.

Aleıjik bir reaksiyon görülürse, kortikosteroidler, adrenalin ve antihistaminikler dahil acil tedavi önlemleri uygulanmalıdır.

Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. HIV ve Aids HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur.